NYHETER

I vår tredje fotbollsdokumentär berättar vi om Barbosa, som i VM-finalen 1950 blev stor syndabock och därefter fick leva med sitt misstag för resten av livet.

Sportals fotbollspodcast rullar vidare, med fotbollsdokumentärer med berättelser om spelare tillika människor från alla olika delar av världen. Varje vecka ger vi er en gripande historia om ett människoöde, ett land eller en klubb till miljöanpassad musik.

Den avskydde målvakten Moacir Barbosa

I vårt tredje avsnitt pratar vi om Moacir Barbosa. Barbosa var målvakt för Brasilien i landets hemma-VM 1950, och sågs inför mästerskapet som en av världens bästa målvakter. I finalen mot Uruguay gjorde Barbosa dock ett avgörande misstag, och därefter var han för evigt hatad av hela sin nation.

Brasilien var storfavoriter inför mästerskapet och alla förväntade sig att de skulle ro hem guldet, vilket gjorde Barbosas misstag än mer svårt för folket att smälta. Barbosa petades från landslaget och buades ut under sina klubblagsmatcher. Efter karriären hade han svårt att få jobb, och när han skulle besöka landslaget fick han höra att han ej var välkommen.

Lyssna på hela berättelsen i podcasten, eller – om det är att föredra – läs historien om Moacir Barbosa här.

Här når du alla våra fotbollsdokumentärer.

Källor till avsnittet:

The Guardian

ESPN

These Football Times

FIFA.com

World Soccer

Soccer in sun and shadow – Galeano, Edward

Speedybet