Kontoverifiering (KYC)

Förkortningen KYC står för ”Know your customer” och är något som alla de stora bettingsidorna i Sverige jobbar med. Det innebär att spelsidor ska vara mer säkra på att deras medlemmar faktiskt är de personer som de utger sig för att vara.

För att vara på den säkra sidan så kräver flera spelbolag att du verifierar dig. Detta kan ske på flera olika vis. Inte minst genom bekräftelse via e-mail eller att du skickar in kompletterande uppgifter om dig själv.

Varför KYC?

Med tanke på att de flesta spelsidor arbetar med transaktioner av pengar på nätet – så krävs en större kontroll. Detta är för att motarbeta organisationer eller personer som vill tvätta pengar rena.

Det är viktigt för ett spelbolag att därför veta vart pengar du sätter in kommer ifrån – samt vart de sedan skickas.

Den organiserade kriminaliteten och även terrorgrupper har tidigare försökt att tvätta pengar hos spelbolag. Därför är det så viktigt att de stora spelbolagen nu samarbetar för att motverka denna typ av kriminalitet.

Du kan se vilka punkter som är så pass viktiga att bettingsidor på nätet har implanterat KYC.

 • Motarbeta organiserad kriminalitet
 • Stoppa terrorfinansiering
 • Svårare att flytta pengar över landsgränser
 • Bättre skydd för dig som spelare

Så verifierar du ditt konto

I flera fall så behöver du skicka in en bild på ditt körkort, ID-kort eller pass. Det gör att bettingsidan kan se att du är den person som du utgett.

Hos de allra flesta spelbolag så finns det tydlig info kring vad du måste göra för att få ditt konto verifierat. Det går alltid bra att vända sig till respektive support för att få hjälp med din kontoverifiering.

Här nedanför så kan du läsa om du normalt vis verifierar ett konto hos en bettingsida som inte använder sig av BankID.

 • Pass/ID – Skicka in en bild på ditt pass eller ID-kort. Dokumenten måste vara godkända och ha ett gällande utgångsdatum. Tänk på att skicka in en tydlig bild på dina dokument.
 • Bevis för e-plånbok – Använder du en e-plånbok så som PayPal eller Skrill så behöver du skicka in bevis för att du äger kontot. Detta får du hjälp av hos din e-plånbok.
 • Bevis för bankkort – Skulle misstankar uppstå att du betalar in och ut med ett bankkonto du inte äger – då kan spelsidan be dig att skicka in bild på bak- och framsida av kortet.
 • Boendebevis – Att skicka in en bekräftelse av din adress kan vara nödvändig. Det kan handla om att du skickar in en elräkning eller personbevis som förtydligar att du bor på den adress du uppgett.
 • Kontoutdrag – Det kan hända att din betsida önskar att få se kontoutdrag av transaktioner som skett antingen ut eller in från ditt spelkonto.

Enklare med BankID

KYC blev ett mycket mindre problem för bettingsidor med svensk licens och svenska spelare under 2019. Då gick nästan alla bettingsidor även till registrering med BankID – istället för manuell registrering. Detta gör det mycket enklare för båda parterna.

Med BankID så är det mycket svårare för oseriösa spelare att tvätta pengar. Det är en slags verifiering som endast kan vara kopplad till dig. Du behöver även BankID varje gång du ska logga in på en sajt. Vilket gör det svårt att ha dubbla konton – eller spela med falsk identitet.

Ett BankID gör det även svårare för dig att utnyttja olika bettingbonusar på ett felaktigt vis. Tidigare så skapade spelare flera olika konton för att spela med flera bonusar hos samma bolag.

Några spelbolag som ses som föregångare inom BankID och säkerhet är t.ex. MrGreen, LeoVegas och Bethard.

Att tänka på!

Det finns många saker som är bra att vara vaksam vid när det kommer till KYC. Det är alltid en god idé att läsa på lite innan Det kan i flera fall se som något störande och jobbigt för dig som spelare – men försök att tänka på att det är för en god sak.
För att göra det så enkelt som möjligt – och för att skydda dig – så har vi radat upp saker du bör tänka på gällande kontoverifiering (KYC).

 • Säkerhet – Var alltid säker på att du skickar in dina dokument till det spelbolag du spelar hos. Skulle någon kontakta dig och be dig skicka in t.ex. bild på ditt pass/ID. Då bör du göra dig själv säker på att det handlar om en genuin person faktiskt arbetar för ditt spelbolag.
 • Tydliga bilder – Oftast så är det bilder av ditt pass/ID som krävs. Var nog med att ta en tydlig bild där allt är med – och inget är suddigt. I flera fall kan det vara bra att scanna sitt dokument i en skrivare/kopiator
 • Spela inte misstänksamt – Alla dina spel och historik sparas i databaser. Därför bör du aldrig ta några risker med att t.ex. tvätta pengar eller andra kriminella handlingar. Det går oftast enkelt att bevisa med historik och saknad av dokument.
 • Använd inte flera olika betalningsmetoder – Desto fler bankkonton eller e-plånböcker som är kopplat till dig – desto mer misstänksamt blir ditt spelande. Försök hålla dig till så få alternativ av betalningar som möjligt.

Klagomål?

Skulle du ha synpunkter eller klagomål på hur dina uppgifter hanteras av en bettingsida. Då kan du alltid skicka in ett ärende till ARN – (Allmänna reklamationsnämnden i Sverige). De granksar många spelsidor varje år – och försöker lyssna in alla klagomål som kommer in till ARN.

Skulle du uppleva ett allt mer kritiskt problem av hanteringen av säkerhet eller hur en spelsida behandlar dig? Då kan du vända dig direkt till den svenska Spelinspektionen. Det är nämligen denna myndighet som ansvarar för att dela ut licenser i Sverige. Skulle de upptäcka ett omfattande fel eller brister – så kan det leda till böter eller i värsta fall en förlorad licens i Sverige.