Ansvarsfullt spelande

För oss är ett ansvarsfullt spelande en viktig förutsättning för både spelbolag och spelare. Ett hälsosamt spelande är något båda parter tjänar på i längden.

Ansvarsfullt spelande är något som både ditt spelbolag och du som spelare ansvarar över. Du har självklart ett eget ansvar i att förstå och minska risken för spelmissbruk för egen del. Även den bettingsida/casino du spelar på har ett ansvar.

Skydda dig mot spelmissbruk

Sedan en lång tid tillbaka så finns mycket forskning kring spelmissbruk och ett beroende. Mycket pekar på att desto snabbare man upptäcker ett spelmissbruk – desto enklare kan det vara att sluta. Därför är det väldigt bra att emellanåt göra lite egna kontroller av ditt spelande. Det kan du göra igenom att ställa frågor till dig själv.

Testa att ställa följanade frågor till dig själv – och se om du håller kraven för ansvarsfullt spelande.

  • Hur mycket pengar spelar du för varje månad?
  • Spelar du för pengar som du egentligen inte har råd att förlora?
  • Går ditt spelande ut över din familj/vänner?
  • Spelar du endast för att det är roligt?
  • Hur ofta tänker du på spel/gambling?

Spelbolagens ansvar

Det är inte helt upp till dig för att ansvara för ditt eget spelande. Krafterna för att spelbolagen ska ta mer ansvar har blivit starkare. Detta har lett till att den svenska spellicensen lanserades under 2019. På så vis kan Spelinspektionen få en bättre koll på hur spelbolagen jobbar mot spelmissbruk och osunt spelande.

Med licensen kommer krav om att erbjuda spelgränser – alltså hur mycket pengar i månaden du har möjlighet att spela för. En spelgräns är något som en spelare själv väljer – och en gräns som denne anser man kan spela för varje månad.

Licensen gör det även möjligt för dig att blockera dina spelkonton. Med hjälp av Spelpaus.se så kan du välja att stänga av ditt spelande under en viss period – eller tills vidare. Det är ett riktigt bra verktyg för att återta kontrollen av ditt spelande. Denna spellicens binder spelbolagen till att inte erbjuda odds bonusar på max 100 kr till nya spelare.

Följande ansvar tar bettingsidor med svensk licens för dig som spelare.

  • Erbjuder Spelapaus.se
  • Du kan välja egna spelgränser (veckovis/månadsvis)
  • Ingen aggresiv marknadsföring
  • Mindre maxbelopp för bonusar (100 kr)
  • Kontaktar dig om de ser risker av spelberoende

Länkar till hjälp

Misstänker du dig själv med ett spelmissbruk & spelberoende så tipsar vi dig om flera länkar. Där kan du få hjälp med vilken organisation som kan hjälpa mig din problematik.