Att spela ansvarsfullt har under en längre period varit ett fokus för den svenska spelmarknaden. Den nya svenska licensen som infördes 2018 håller ansvarsfullt spelande mycket högt.
Här kan du läsa lite om regler som gäller hos spelbolagen. Du kan även läsa om tips för dig som misstänker att du är spelberoende.
Regler för vem som får spela på betting (med svensk licens):
- För att spela på odds & betting så måste du vara minst 18 år
- Du behöver vara svensk medborgare
- Du behöver ett BankID
- Du har inte anmält ditt BankID till Spelpaus
Minderårigt spelande är ett brott. Begånget av både spelaren och din bettingsida!
Ansvarsfullt spelande:
Sportal tar ett tydligt avstånd mot spel till minderåriga. Vi vill inte rekommendera något barn, eller ungdom att spela om pengar.
Anledningen till att unga spelare får vänta på den dagen de fyller 18 år, är risken för att hamna i ett spelmissbruk.
Ett spelmissbruk är inte endast kopplat till unga människor. Alla måste ta ett ansvar över sig själva och sitt spelande. Vi på Sportal tycker det är kul att spela på odds! Däremot är det inte kul att förlora.
Därför ska du aldrig spela för summor, eller så pass frekvent att det påverkar ditt humör och privata ekonomi på ett negativt sätt.
Tips för att spela ansvarsfullt:
- Sätt spelgränser för ditt konto. – Välj en gräns på insättningar som du maximalt kan sätta in under en månad. Det hjälper dig att hålla bättre koll – samt garanterar att du inte förlorar mer än du väljer.
- Spela alltid för glädje. – Spel är en underhållningsbransch. Hela tanken är att det ska vara roligt och spännande. Om du känner stress, illamående eller deprimerad av spelande så bör du låta bli.
- Ta hjälp direkt. – Om du misstänker att du lider av ett begynnande spelmissbruk. Se då till att ta kontakt med anhöriga eller stödlinjen. Det är alltid enklare att sluta ett beroende som inte pågått länge.
- Våga ställa frågor till dig själv – Att förneka ett missbruk är väldigt vanligt. Se till att ställa tuffa frågor till dig själv. T.ex. ”Mår jag bra av mitt spelande?”, ”Har jag verkligen råd att förlora min insats?”, ”Ljuger jag för mina anhöriga om mina spelvanor?”
- Ta en spelpaus! – Tjänsten Spelpaus.se hjälper dig att stänga ner konton eller blockera inloggning under en önskad tid.
Få hjälp med ditt beroende
Skulle du vilja ha mer information, eller veta om du är i farozonen för ett spelberoende? Här nedan hittar du flera länkar som kan hjälpa dig.
- Spelpaus.se – En tjänst som gör att du kan blockera alla dina registrerade konton via BankID. Du kan välja att stänga av dina konton permanent eller under en vald period.
- Stödlinjen – Experter för att hjälpa de spelare som misstänker att de hamnat i ett spelmissbruk
- 1177 – Läs mer om spelmissbruk och beroende
Påverkan & risker med spelmissbruk
Det finns många risker för dig som befinner dig i ett spelmissbruk.
- En förstörd ekonomi – I flera fall så leder ett spelmissbruk till stora förluster. Vid ett beroende så kan det vara svårt att veta dina egna gränser. Vilket kan leda till att du spelar bort mer pengar än vad du har råd att förlora.
- Försämrade relationer – Likt många andra missbruk så kan spelberoende leda till sämre relationer till din omgivning. Missbruk leder ofta till lögner, sämre humör och i värsta fall rena utbrott.
- Tidskrävande – Ett missbruk kan ta mycket tid från annat. Om du väljer att spendera din tid på betting eller casino så kan det påverka familjen, studier, arbete eller dina sundare fritidsintressen.
- Dåligt mående – Alla dessa faktorer ovan kan tillsammans leda till ett sämre mående eller även depression.
Så påverkas hjärna av spelmissbruk
Flera studier visar att spelmissbruk kan skada din hjärna på sikt.
Ett spelberoende kan påverka din hjärna på liknande vis som droger eller alkohol. Mycket handlar om det belöningssystem som din hjärna har. När du spelar så kan ämnet dopamin utlösas. Problemet är att din nivå av dopamin kan missbrukas – och på så vis minska generellt under en dag. Till slut så kommer din hjärna att kräva spel för att dopamin-nivån ska återhämta sig.
Att sluta med något som under lång tid har gett dig belöningar och dopamin kan vara mycket svårt. Det är en god idé att se över andra aktiviteter som kan återställa balansen av dopamin.
Skydda dig mot spelmissbruk
Sedan en lång tid tillbaka så finns mycket forskning kring spelmissbruk och ett beroende. Mycket pekar på att desto snabbare man upptäcker ett spelmissbruk – desto enklare kan det vara att sluta. Därför är det väldigt bra att emellanåt göra lite egna kontroller av ditt spelande. Det kan du göra igenom att ställa frågor till dig själv.
Testa att ställa följanade frågor till dig själv – och se om du håller kraven för ansvarsfullt spelande.
- Hur mycket pengar spelar du för varje månad?
- Spelar du för pengar som du egentligen inte har råd att förlora?
- Går ditt spelande ut över din familj/vänner?
- Spelar du endast för att det är roligt?
- Hur ofta tänker du på spel/gambling?
Spelbolagens ansvar
Det är inte helt upp till dig för att ansvara för ditt eget spelande. Krafterna för att spelbolagen ska ta mer ansvar har blivit starkare. Detta har lett till att den svenska spellicensen lanserades under 2019. På så vis kan Spelinspektionen få en bättre koll på hur spelbolagen jobbar mot spelmissbruk och osunt spelande.
Med licensen kommer krav om att erbjuda spelgränser – alltså hur mycket pengar i månaden du har möjlighet att spela för. En spelgräns är något som en spelare själv väljer – och en gräns som denne anser man kan spela för varje månad.
Licensen gör det även möjligt för dig att blockera dina spelkonton. Med hjälp av Spelpaus.se så kan du välja att stänga av ditt spelande under en viss period – eller tills vidare. Det är ett riktigt bra verktyg för att återta kontrollen av ditt spelande. Denna spellicens binder spelbolagen till att inte erbjuda odds bonusar på max 100 kr till nya spelare.
Följande ansvar tar bettingsidor med svensk licens för dig som spelare.
- Erbjuder Spelapaus.se
- Du kan välja egna spelgränser (veckovis/månadsvis)
- Ingen aggresiv marknadsföring
- Mindre maxbelopp för bonusar (100 kr)
- Kontaktar dig om de ser risker av spelberoende
Länkar till hjälp
Misstänker du dig själv med ett spelmissbruk & spelberoende så tipsar vi dig om flera länkar. Där kan du få hjälp med vilken organisation som kan hjälpa mig din problematik.