Champions League

Champions League är fotbollens största klubblagsturnering. I den här sektionen samlar vi alla våra nyheter om tävlingen.

Här hittar du alltifrån rapporter inför matcher till generella nyheter om Champions League. Är du ute efter Champions League streaming kan du följa länken.

Streama Manchester City – Chelsea: Se live stream & TV (29/5)
Streama Manchester City – Chelsea: Se live stream & TV (29/5)
Se final i Champions League mellan Manchester City - Chelsea via live stream på nätet. Vi tipsar om vart du kan streama matchen eller se på TV! …
News icon28 maj, 2021
Author iconJimmie Nyman
Streama Chelsea – Real Madrid: Se live stream & TV (5/5)
Streama Chelsea – Real Madrid: Se live stream & TV (5/5)
Den andra semifinalen kommer avgöra om det är Chelsea eller Real Madrid som går till CL-final 2021. Streama matchen & följ dramatiken! …
News icon5 maj, 2021
Author iconJimmie Nyman
Streama Man City – PSG: Se live stream & TV (4/5)
Streama Man City – PSG: Se live stream & TV (4/5)
Se gratis hur du kan titta på Manchester City - PSG stream från Champions League den 4/5, 2021. Tips för att streama eller sända matchen på TV! …
News icon4 maj, 2021
Author iconJimmie Nyman

Världens största klubblagsturnering

Det var svenske UEFA-basen Lennart Johansson som en gång i tiden berättade för olika klubbpresidenter och andra fotbollspampar om sin idé för dåvarande Europacupen. Upplägget skulle förändras för att ge tävlingen en nytändning, och det nya namnet skulle bli Champions League.

Lennart Johansson har berättat att det inledningsvis var svårt att övertyga bland annat Silvio Berlusconi om det nya upplägget, men att han till slut lyckades få med honom på tåget.

Sedan dess har det inte varit några tvivel om att Johanssons plan slagit väl ut. Champions League är turneringen alla klubbar vill vinna, världens största klubblagsturnering.

 • Regerande mästare: Liverpool
 • Flest titlar: Real Madrid, 13
 • Flest mål genom tiderna: Cristiano Ronaldo, 128
 • Finalarena 2019-20: Ej fastställt
Real Madrid vann titeln 2018.

Favoriter till titeln

År efter år står i princip samma lag som favoriter till att vinna Champions League. Det är jättarna FC Barcelona, Real Madrid och Bayern München som alltid hålls som storfavoriter. Strax bakom har vi några outsiders i PSG, Atlético Madrid, Juventus och Manchester City. Under bara de senaste åren har även Liverpool vaknat till liv rejält, seglat upp som en favorit och till och med vunnit turneringen igen.

Ofta får vi se en i sammanhanget mindre klubb som gör ett starkt år och tar sig vidare från gruppspelet eller ibland till och med ännu längre än så. Färska exempel på sådana lag är Ajax 2018-19 och AS Monaco 2016-17.

Historiska upplagor

Det har funnits en hel del Champions League-vinnare och -finaler som fastnat i minnet hos extra många. Anledningarna är olika – vinnaren kan ha varit ovanligt stark eller oväntad, eller så var finalen särskilt spektakulär.

Den troligen allra mest klassiska Champions League-finalen är den från 2005 i Istanbul. Milan ledde med 3-0 i halvtid och Liverpoolsupportrar världen över gick för att sova. När de vaknade upp kunde de se att deras lag nått 3-3 innan fulltidssignalen och sedan vunnit matchen på straffar. Bara två år senare möttes lagen i final igen, och då tog Milan revansch.

Mourinho, Guardiola och Real Madrid

En minnesvärd vinnare är Porto från 2004, där spelare som Ricardo Carvalho, Deco och Vitor Baía spelade. Framförallt tillskrivs dock titeln José Mourinho – ”The Special One”. Han tog detta lag ingen förväntade sig skulle vinna hela vägen till titeln, och är sedan dess ansedd som en av världens främsta tränare.

Sex år därpå vann Mourinho Champions League igen, denna gång med Inter. Laget sålde storstjärnan Zlatan Ibrahimovic sommaren innan men kunde istället hitta många pusselbitar för att forma ett starkt lag. Samuel Eto’o, Diego Milito, Wesley Sneijder, Thiago Motta och Lúcio värvades alla sommaren 2009.

Vi kan heller inte prata om historiska upplagor utan att nämna Pep Guardiolas FC Barcelona 2009 och 2011, eller om det Real Madrid som vann fyra av fem CL-titlar mellan 2014 och 2018.

henrik larsson barcelona cl

Svenskar i Champions League

Genom åren har sju svenskar lyckats vinna Champions League. År 1970 avgjorde Ove Kindvall finalen för sitt Feyenoord. Matchen slutade 1-1 efter ordinarie tid men i förlängningen klev svensken fram.

År 2006 möttes Fredrik Ljungbergs Arsenal och Henrik Larssons Barcelona. Ljungberg började från start och Larsson på bänken men det var den sistnämnda som hade störst påverkan på matchen. Larsson byttes in med en halvtimme kvar av matchen och underläge 0-1. Han assisterade sedan både Samuel Eto’o och Juliano Belletti till varsina mål, och Barcelona vann med 2-1. Efter matchen sade Arsenals storstjärna Thierry Henry följande:

”Folk pratar alltid om Ronaldinho och allt men jag såg inte honom idag – jag såg Henrik Larsson. Två gånger tog han tag i det – han ändrade matchen, han var nyckeln. Folk pratar alltid om Ronaldinho och Eto’o och så, men prata istället om de som verkligen gör skillnaden. Och det var Henrik Larsson ikväll, med två assist. För jag såg ingen Ronaldinho och jag såg ingen Eto’o.”

Alla svenskar som vunnit Champions League:

 • 1969: Kurt Hamrin, Milan
 • 1970: Ove Kindvall, Feyenoord. Kindvall avgjorde finalen i förlängningen.
 • 1974: Conny Torstensson, Bayern München.
 • 1975: Conny Torstensson och Björn Andersson, Bayern München.
 • 1999: Jesper Blomqvist, Manchester United
 • 2001: Patrik Andersson, Bayern München. Andersson orsakade straff under matchen och missade straff i straffläggningen.
 • 2006: Henrik Larsson, Barcelona. Larsson blev inbytt och gjorde två assist så att Barcelona kunde vända underläge till seger.

Rekord och statistik

Det finns gott om anmärkningsvärd statistik när det gäller Champions League. Här har vi listat de mest intressanta och imponerande rekorden!

RekordKlubb/spelare
Flest tilarReal Madrid, 13
Flest förlorade finalerJuventus, 7 av 9
Nation med flest titlarSpanien, 18
Vanligaste finalarena
Wembley, 5 finaler
President med flest titlar
Santiago Bernabéu, 6 titlar från 1956 till 1966
Flest hållna nollor i rad
Arsenal, 10 (säsongen 2005-06)
Flest titlar (spelare)
Francisco Gento, 6 titlar från 1956 till 1966
Flest matcher (spelare)Iker Casilas, 177
Flest matcher utan att vinna titeln
Zlatan Ibrahimovic, 120
Flest mål
Cristiano Ronaldo, 128
Flest skytteligatitlar
Cristiano Ronaldo, 7
Mål för flest olika lag
Zlatan Ibrahimovic, 6
Flest matcher (tränare)
Sir Alex Ferguson, 190

Nedan ser ni en topplista på Champions Leagues bästa målskyttar.

SpelareMål
Cristiano Ronaldo128
Lionel Messi114
Raúl71
Robert Lewandowski64
Karim Benzema64
Ruud van Nistelrooy56
Thierry Henry50
Alfredo Di Stéfano49
Andriy Shevchenko48
Zlatan Ibrahimovic48

Jag gör allt för att vinna den här jävla Champions."