Odds - Vad är odds & hur spelar man?

odds-på-nätet-vad-vart-hur

Vad är odds? Hur och vart kan du spela på odds online? Vilken sida har de bästa och högsta oddsen inför stora matcher? Allt detta försöker vi svara på denna sida om odds och betting.

Odds är en form av mått som mäter vilken sannolik det finns för ett resultat på förhand. Ett högt odds innebär att chansen att ditt spel stämmer är ganska liten. Samtidigt som ett lågt odds har högre vinstchans.

På nätet finns det idag många odds att spela på inom sport. Det finns många matcher där spelare väljer att satsa pengar på oddsen som finns.

Odds på nätet

Det allra vanligaste idag är att spela på odds online. Det är en stor majoritet av alla odds som placeras i Sverige – som är via en spelsida på nätet.

Här tipsar vi om de bästa betting & odds sidor som finns i Sverige. Alla de oddssidor vi tipsar om har en svensk licens och erbjuder sjyst spelande.

 • tick markVärldens största bettingsida
 • tick markHögklassiga live streams
 • tick markNågra av de bästa oddsen

Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod ekluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas.

Vilka sidor har bäst odds?

Det finns flera bettingsidor som hela tiden erbjuder några av de högsta och bästa oddsen i Sverige. Här kan du hitta ett urval på sidor där du kan spela på högre odds – än normalt.

 • Bet365 – Världens största bettingsida erbjuder dig att spela med bäst och högst odds på mängder av matcher
 • Expekt – Den nya versionen av Expekt har spetsat till oddsen och gjort de bättre och högre på utvalda marknader.
 • Unibet – Ständigt hög nivå på sina odds. Unibet erbjuder även flera erbjudande med oddsboosts som ger ännu högre odds för extra intressanta matcher.
 • NordicBet – Högst odds på skandinavisk sport. Inte sällan inom ishockey, vintersport eller på svenska landslagen.
 • Betfair – En sida som låter dig skapa egna och höga odds. Här kan du även spela i spelbörsen för chans på större vinster

Vad är odds?

Odds är en form av mått som mäter vilken sannolik det finns för ett resultat på förhand. Ett högt odds innebär att chansen att ditt spel stämmer är ganska liten. Samtidigt som ett lågt odds har högre vinstchans.

Odds används främst i sammanhang inom sport betting. Det går att räkna ut odds i andra sammanhang – men det är just inom betting som odds är mest användbart och vanligt.

”Odds används för att räkna ut sannolikhet för möjliga utfall av en fotbollsmatch, ett tärningskast, pokerhand eller vid andra sammanhang. Desto lägre odds, desto högre vinstchans – och vice versa.”

Synonymer till odds:

Vanliga synonymer till är vinstchans, troligt, sannolikhet, möjligheter, förväntning och vadslagning

Hur spelar jag på odds?

Det är inte speciellt att börja spela på odds idag. Det första du bör göra är att hitta en bettingsida som erbjuder dig att spela på odds. Det råder ingen brist på denna typ av oddssidor i Sverige. Du kan välja mellan en lång rad.

För att börja spela odds online så behöver du registrera dig. De flesta sidor idag erbjuder dig att spela utan konto. Istället för att registrera dig med ett formulär – som kommer du att kunna logga in med BankID. Det skapar snabbare, smidigare och tryggare vägar för dig att spela på odds.

Vi har sammanställt vad som krävs för att du ska kunna spela på odds här.

 1. Hitta en bettingsida du vill spela hos
 2. Registrera dig med BankID
 3. Sätt in pengar
 4. Ta emot en eventuell bonus
 5. Gå till alla odds
 6. Välj ett spel & satsa!

Odds idag

Varje dag bjuder på massor av nya odds att spela på hos bettingsidorna. Om du vill spela på odds idag så rekommenderar vi dig att kolla till spelschema inför ligor eller matcher du vill spela på. Sedan kommer du att kunna gå vidare till en sida för att lägga dina odds idag.

Här nedanför kan du se ett spelschema för de mest populära ligor som finns i Sverige. Det är främst dessa ligor och sporter som vi väljer att spela odds på i Sverige.

Matcher & betting för idag

Här finns de mest populära matcher att spela på inom dagens odds. Du kan gå vidare till valfri bettingsida för att börja spela på odds idag. Om du även väljer en helt ny bettingsida så kan det även finnas en betting bonus på odds att spela med. De är perfekt för dig som vill börja spela på odds hos en ny sida.

Låga & höga odds

Det är självklart höga odds som många spelare är ute efter när de ska spela. Det finns bara fördelar att hitta till sidor med högst odds på matcher du vill betta på. Att spela med ett högre odds leder nämligen till att du har chans att vinna ännu större.

Det kan skilja ganska mycket mellan en sida som erbjuder ett odds på t.ex. 1.70 – jämfört med en sida som har 1.90 i odds på samma resultat och match. Lägger du en större insats för dina odds – så kan det skilja ganska mycket på beloppet du kan vinna.

De flesta bettingsidor i Sverige ligger på i stort sett samma nivå – med mindre skillnader. Det är svårt att utse en bettingsida med högst och bäst odds. Det kan variera ganska mycket beroende på vilken typ av oddsspel, match eller liga du spelar på. Det som kan skilja spelbolagen är om de har en funktion med Bet Builder. Det är en funktion som låter dig kombinera ihop dina egna spel.

Vi har ändå valt att lägga upp en lista med de spelbolag i Sverige som i snitt har höga odds. Du kan själv välja vilken av dessa sidor som du tycker har bäst oddsbonus eller riskfria free bets. Detta för att få så bra start som möjligt!

Sidor med högst odds

Kolla vilka av dessa sidor med högst och bäst odds som du tycker passar dig bäst. Många av de sidor med högst odds som vi tipsar om har flera positiva funktioner. Inte minst så som snabba uttag eller enkla insättningar som låter dig spela betting med Swish. Du kan läsa mer om alla spelbolagen i vår recensioner.

Oddssidor med höga odds

 • tick markVärldens största bettingsida
 • tick markHögklassiga live streams
 • tick markNågra av de bästa oddsen

Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod ekluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas.

odds-räkna-ut-betting

Hur kan jag spela på högsta & bästa oddsen?

Det bästa du kan göra för att spela på så höga odds som möjligt är att jämföra och undersöka. Det finns inte en sida som kan garantera de bästa oddsen för alla matcher – men det kan skilja mellan nivåerna i snitt.

Runtom på forum online så kan du läsa om andra spelares erfarenheter kring nivån på oddsen. Då kan det vara möjligt att bilda sig en uppfattning om vad andra spelare tycker om hur höga eller låga oddsen är i jämfört med andra spelbolag.

Du kan även ta hjälp av sidor som Sportal.se för att jämför oddsnivåer bland bettingsidorna. Vi har en opartisk syn när vi jämfört odds mellan sidorna.

Ytterligare ett knep för att spela på högre odds är att leta efter en oddsboost. Det är en form av omsättningsfri bonus som kommer ge dig högsta oddsen på matchen. En oddsboost ser nämligen till att du kan spela på ett begränsat antal matcher med väldigt höga odds. En del sidor erbjuder detta som välkomstbonus – andra har det vid större matcher från till exempel Champions League eller VM i fotboll eller ishockey.

Det är en mycket bra idé att jämför de högsta och bästa oddsen innan du börjar spela hos en ny bettingsida & spelbolag. Det kan göra stor skillnad på dina framtida vinster!

Oddsplattformar

Att räkna ut odds inför matcher kräver en matematisk uträkning där massor av olika faktorer ingår. Det kan vara trender för lagen, tidigare möten eller hemma/borta-plan. Det är bara några av flera faktorer som spelbolagen tar med i sina uträkningar av odds. Många av dessa plattformar uppdaterar även med live betting odds – vilket gör att du kan spela på redan pågående matcher.

De som räknar ut odds för spelbolagen är olika oddsplattformar. Flera av de svenska oddssidorna tar idag hjälp av samma oddsplattform. Det gör att skillnaderna mellan oddsen på sidorna inte är speciellt stor.

Några av oddsplattformarna som främst används hos svenska spelbolag är följande:

 • Kambi – En populär plattform som förser odds till stora spelbolag LeoVegas, MrGreen och Unibet.
 • Betsson Group – Betssons egna oddsplattform levererar odds inom Betssons koncern så som Betsafe, Betsson och NordicBet
 • SBTech – En plattform som skapar odds till främst utländska bettingsidor så som 10Bet – men även svenska sidor som Hajper och Snabbare.
 • Betfair – Betfair satsar på ett unikt utbud av odds till sin egen sportsida. De har egna odds – samt en oddsbörs som oftast ger högsta oddsen.
 • Betway Group – Ytterligare ett spelbolag som skapar sina egna odds till sina sidor som Betway.

Räkna ut odds

Att räkna ut odds inför matcher kräver en matematisk uträkning där massor av olika faktorer ingår. Det kan vara trender för lagen, tidigare möten eller hemma/borta-plan. Det är bara några av flera faktorer som spelbolagen tar med i sina uträkningar av odds.

Ett odds talar om vilka vinstchanser du har för dina spel. Desto högre odds – desto mindre chans är det att du vinner. Men å andra sidan så spelar du med chans på en större vinst jämfört mot ett lågt odds.

Du kan själv kolla in vilka procent som dina spel anses ha enligt bettingsidorna. Genom att se vilka odds du inför en match – så kan du enkelt se din vinstchans via tabellen nedanför.

Decimal Odds (Europa + Sverige) Amerikanska Odds Brittiska odds Procentuell chans
1.2 -500 1/5 83.33%
1.25 -400 1/4 80.00%
1.33 -300 1/3 75.00%
1.5 -200 1/2 66.67%
1.83 -120 5/6 54.55%
1.85 -118 17/20 54.05%
1.91 -110 10/11 52.38%
2 100 1/1 50.00%
2.5 150 3/2 40.00%
2.75 175 7/4 36.36%
3 200 2/1 33.33%
3.1 210 21/10 32.26%
3.2 220 11/5 31.25%
3.4 240 12/5 29.41%
3.75 275 11/4 26.67%
3.8 280 14/5 26.32%
4.5 350 7/2 22.22%
5 400 4/1 20.00%
8 700 7/1 12.50%
13 1200 12/1 7.69%

Oddskalkylator

Du kan själv välja att räkna ut odds på nätet. Det finns flera oddskalkylator där du kan på egen hand räkna dina odds för idag.

Det enda som du behöver göra är att multiplicera ihop dina odds – för att sedan få ett totalt odds. Detta är till för dig som vill kombinera ihop flera odds inom ett och samma betting tips. Det är ett bra knep för att höja oddsen.

Här har vi en oddskalkylator som finns för att räkna ut odds för matcher hos spelbolagen.Odds ratio eller oddskvot

Odds ration kan förkortas till OR. Oddsratio är en matematiskt uträkning som kan användas i flera olika sammanhang. Främst inom statistik, vadslagning eller variablar är det vanligt att räkna med oddskvot. Det är en ganska avancerad formel inom matematiken som ska beräkna ut sannolikhet för ett visst utfall.

Förenklat exempel och förklaring av ett odds ratio kan du se nedanför.

A/C
—– = ?
B/D

Olika typer av odds

Det finns flera olika typer av odds som presenteras. Trots att de i stort sett betyder samma sak – så har vissa platser i världen valet en typ att presentera. I Sverige och Europa så är det främst vanligt att spela på ”decimalodds”. Det innebär odds som multiplicerar din insats vid vinst.

Decimalodds – Vanligt i Sverige & Europa

Ett decimalodds är ett bra vis för att på ett simpelt vis kunna räkna ut en eventuell vinst. Du tar endast din insats x oddset för att räkna ut din vinst.

”Exempel: Ett decimalodds kan vara 1.80. Det innebär att din insats kommer att multipliceras med 1,8 vid vinst. Satsar du 100 kr – så kan du vinna 180 kr på ditt oddsspel.”

Brittiska odds

Självklart ska britterna vara speciella – inte bara inom mått, vikt och avstånd. De har även en egen typ av odds bland sina brittiska bettingsidor. Den stora skillnaden mot europeiska odds via decimaler är att de presenterar odds via bråkform.

”Exempel: Ett spelbolag erbjuder dig att spela på ett resultat till 5/1. Det innebär att 5 kronor i vinst per satsad krona. Översättning till ett decimalodds är att du spelar till oddset 5.00.”

Asiatiska odds

I Asien så kommer de ha ett liknade upplägg som i Storbritannien. Där kommer de att ange sina odds utifrån hur mycket pengar du kan vinna per satsad krona.

”Exempel: Ett asiatiskt odds kan ge dig 0,65 på ett matchresultat. Det innebär att du kommer få 0,65 kr på varje krona du satsar. Översatt till ett decimalodds vore det 1.65.”

Amerikanska odds

I USA så spelar du på odds som kallas för ”moneylines”. Det går ut på att du har ett plus eller minus vid ditt odds. Det talar om hur mycket pengar du kommer att kunna vinna vid spel om 100 kr.

”Exempel: Ett amerikanskt odds kan presenteras genom +/-. Ett odds på +200 innebär att du kommer vinna 200 kr vid en insats på 100 kr. Skulle du spela med -200 kr – så kommer du satsa 200 kr för att kunna vinna 100 kr.”

Historia för vadslagning & odds

Att spela på odds har länge varit en del av historian. Det har funnits någon form av vadslagning så länge mänskligheten kan söka sig tillbaka till. Det finns tydliga bevis på att oddsspel och vadslagning var populärt på romartiden och antikens Grekland. Inte sällan om hästkapplöpning, gladiatorspel eller olympiska grenar.

Odds på nätet är idag mycket stort – och omsätter mer pengar än betting i tipsombuden. Spelsidorna med odds startades upp på 1990-talet – men fick sitt stora genomslag under 00-talet. Det var allt fler aktörer som kunde mäta sig med Svenska Spel som länge haft monopol på odds och betting i Sverige.

Odds idag är strax efter casinospel det som vi svenskar lägger mest pengar på under ett helt år. Det talar om vilken stor popularitet som finns i betting på nätet.

Vanliga frågor

För att avsluta denna guide så kommer vi att plocka fram några av de frågor som flest människor har kring odds på nätet. Kolla om våra frågor och svar kan vara till hjälp för dig.

Vad är odds?

Odds är en form av mått av sannolikhet. Odds används främst inom vadslagning och betting. Ett lågt odds innebär hög chans att utfallet för vadslagningen kommer att bli verklighet.

Vilka sidor har bäst & högst odds?

Oddsen bland spelbolagen kan variera ganska mycket. De största sidorna har oftast något bättre odds än sin konkurrenter. De sidor som anses ha bäst odds är t.ex. Unibet, Bet365 och Betsson.

Hur räknar man ut odds?

Odds kan du enkelt räkna ut hos spelbolag – eller via en oddskalkylator på nätet. Oddsen räknas ut av oddsplattformar – utifrån flera faktorer som t.ex. trender, skador, väder eller hemma/borta-match.

Vilka odds finns att spela på idag?

Med hjälp av spelscheman eller bettingsidor så kan du följa med kring vilka som är dagens matcher. Du kan sedan sortera utifrån sport och liga för att snabbt hitta till odds du vill spela på idag.

Hur kan jag öka oddsen?

Det finns erbjudanden kring oddsboostar hos flera bettingsidor i Sverige. Det innebär att du får chansen att spela på extra höga odds inför stora matcher.


Stryktipset – 28 januari (28/1): Tips, förslag & analys
Stryktipset - 28 januari (28/1): Tips, förslag & analys
Inget Premier League i helgen, men väl FA-cupen och en riktigt fullspäckad Stryktipsomgång! Ta del av vår analys om de 13 matcherna! …
26 januari, 2023 | Emil Sandberg
Streama Sverige – Frankrike: Live stream & TV (Handbolls VM)
Streama Sverige – Frankrike: Live stream & TV (Handbolls VM)
Titta på Sverige - Frankrike stream från handbolls VM 2023. Vi tipsar om vart du sänder matchen via live streaming online eller direkt på TV! …
26 januari, 2023 | Jimmie Nyman
Kvartsfinaler i handbolls VM 2023 – Matcher, tider & odds
Kvartsfinaler i handbolls VM 2023 – Matcher, tider & odds
Hitta all info om kvartsfinalerna i handbolls VM. Vi har ett schema med alla tider, datum och arenor som gäller för alla fyra kvartsfinaler.
24 januari, 2023 | Jimmie Nyman

Jimmie G. Nyman

fotboll-icon Skribent inom Fotboll

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst. Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.