Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 18 dec, 2023

Serie A quiz – Frågor & svar om italiensk fotboll

serie a quiz

Hur bra koll har du på Serie A? Testa dina kunskaper om italienska ligan i vårt fotbollsquiz om Serie A!

Italienska Serie A är en av de mest populära fotbollsligorna i världen, och inte minst historiskt sett är det många svenskar som är uppvuxna med ligan. Vi talar om när ”Uno kryss Due” visades i svensk TV, där man kunde titta på Serie A på TV, eller om 1990-talet då ligan var den absolut starkaste i världen.

Idag har Serie A inte samma ekonomiska muskler som förr, relativt sett. Nu är det framför allt Premier League som sitter på stålarna, och även La Ligas jättar har klart mer pengar att röra sig med än vad Serie A:s topplag har. Men passionen är densamma, med hängivna fans och i regel fler ”bandieras” – trotjänare – än vad andra ligor kan stoltsera med.

Vi är stora supportrar av Serie A, och enligt vår mening har vi även rätt bra koll på ligan, klubbarna och spelarna som spelat där. Hur bra koll har du på Serie A? Testa dig själv i vårt quiz om italienska ligan! Testa även vårt quiz om Premier League, och andra fotbollsquiz på sajten.

1. Vilket lag har vunnit flest italienska ligatitlar?

A. Inter

B. Juventus

C. Milan

D. Roma

2. Vilket italienskt lag har Olof Mellberg representerat?

A. Bari

B. Juventus

C. Piacenza

D. Roma

3. För ett antal år sedan åkte Juventus dit i ”Calciopoli”, då det uppdagades att man bland annat hade mutat domare. Till följd av det degraderades man ner till Serie B. Vilket var året?

A. 2004

B. 2005

C. 2006

D. 2007

4. Vad kallas derbymatchen mellan Inter och Milan?

A. Derby della Madonnina

B. Derby d’Italia

C. Derby della Scala

D. Derby della Lanterna

5. Ciro Immobile öser in mål i Serie A år efter år. Men anfallaren har även spenderat några säsonger utanför Italien. Han var i Dortmund, och vilken klubb mer?

A. Atlético Madrid

B. Sevilla

C. Valencia

D. Villarreal

6. Vilken italiensk klubb tillhörde Pierre-Emerick Aubameyang som ung?

A. Genoa

B. Inter

C. Milan

D. Udinese

7. En enda gång i en 20-lagsserie har ett italienskt lag genomfört en ligasäsong utan att förlora någon match. Vilken klubb och vilken säsong rör det sig om?

A. Milan 2003-04

B. Inter 2007-08

C. Juventus 2011-12

D. Juventus 2015-16

8. Vilken klubb går under smeknamnet ”De flygande åsnorna”?

A. Chievo

B. Sampdoria

C. Siena

D. Torino

9. Zlatan Ibrahimovic vann skytteligan två gånger under sin tid i Serie A, där han tog den första skytteligatiteln efter att ha klackat in ett mål i säsongens sista match, för Inter säsongen 2008-09. Mot vilket lag satte Zlatan den klacken?

A. Atalanta

B. Bologna

C. Empoli

D. Novara

10. Vem har gjort flest matcher i Serie A?

A. Dino Zoff

B. Gianluigi Buffon

C. Javier Zanetti

D. Paolo Maldini

Rätt svar:

  1. B
  2. B
  3. C
  4. A
  5. B
  6. C
  7. C
  8. A
  9. A
  10. B
em
Se vilka betingsidor som kommer höja oddsen under EM. Dessa erbjudanden kallas för oddsboost. Här listar vi de allra bästa EM oddsboosts!
14 juni, 2024
em
England spelar sin första match i EM mot Serbien. Om du vill se matchen - så hjälper vi dig här!
14 juni, 2024
em
Få speltips på odds inför matcher i fotbolls EM - eller läs om vilka vi tror vinner EM 2024. Få även tips om bonusar, bettingsidor & bäst odds!
12 juni, 2024
em
Hitta TV kanal eller live stream för att sända Tyskland - Skottland från EM 2024. Vi tipsar gratis om vart & hur du kan se matchen!
12 juni, 2024
em
Planerar du att spela Euros 2024 fantasy manager teams? Då ger vi tips på spelare att plocka in i ditt lag för EM fantasy.
05 juni, 2024
em
Se vilka spelare som är uttagna till landslagstrupperna till EM 2024 i fotboll. Vi ger trupper för England, Frankrike, Italien, Tyskland, Spanien m.m.
05 juni, 2024

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2500 Artiklar