NYHETER

Han måste lyckas hitta en balans mellan kort- och långsiktighet


Jag tog mig en pratstund med Gefle-supportern Per Qvist som har följt Gefle IF och Pelle Olsson på nära håll under många år, för att skaffa mig en bättre bild av DIFs nya huvudtränare. 

Vad är ditt första starka minne av Pelle Olsson? 
- När jag började följa Gefle IF var Stefan Lundin klubbens A-lagstränare och profil. Lundin var exempelvis på plats och såg oss smågrabbar spela i klubbens fotbollsskola.
- Därefter kom Pelle, en tidigare spelare, och lite av en lärjunge till Lundin. Han är ju av naturen en lågmäld karaktär som inte sticker ut överdrivet mycket. Mitt första starka minne av honom var nog inte förrän 2005 när Gefle hade återvänt till Allsvenskan och han kommit tillbaka från en ettårig sejour som assisterande tränare till Lundin i Örebro.
- Initialt skulle Pelle endast vara 'kansliansvarig', och Kenneth Rosén - som förde upp laget till Allsvenskan - fortsätta agera tränare. Rosén hann tyvärr aldrig träna Gefle i Allsvenskan, då han avled efter en tids sjukdom innan säsongen hade börjat. Det var en väldigt känslomässigt tung tid för samtliga inom Gefle IF och mina första starka minnen av Pelle är känslomässigt laddade intervjuer där han försökte se fram emot att leda laget i Allsvenskan trots de minst sagt tragiska omständigheterna.

Hur skulle du beskriva Pelle och hans ledarstil?  
- Pelle är en pragmatisk taktiker som kombinerar stort fotbollskunnande med sunda värderingar som många så kallade 'föreningsmänniskor' har, men kanske inte lika många inom dagens elitidrott har. 
- Han är ingen stenhård tränare med en aggressiv ledarstil. Istället förespråkar han tålamod, konsekvens och långsiktighet. Just konsekvens, disciplin och tydlig rollfördelning är viktiga element i spelet och det avspeglar sig i hans ledarstil också.
 
Pelle har varit tränare i Gefle i 14 säsonger – på vilket sätt har han under denna tid format kulturen i klubben?
- Pelle har byggt vidare på den kulturen som Lundin också förespråkade. Gefle är en förening där man på ungdomssidan förespråkar bredd och mentalt välmående hos sina spelare snarare än en maximal sportslig elitsatsning, vilket helt klart är en mentalitet som Pelle besitter och har genomsyrat klubben med.
- Klubben försöker ta ett stort samhällsansvar och hjälpa sina unga spelare även utanför planen. Jag är inte helt insatt i begreppet 'Djurgårdsandan', men uppfattar det inte som någonting helt olikt vad Pelle förespråkat och praktiserat i Gefle.
- Med allt detta sagt, har Pelle naturligtvis alltid påpekat att A-lagsverksamheten är en elitverksamhet som går ut på att vinna matcher. 

Bosse Andersson och Pelle Olsson verkar ha en tight relation – är det något som märkts av i snacket runt Gefle genom åren och hur i så fall? 
- Det har märkts i den bemärkelsen att Andersson har tipsat Gefle om vissa spelare, som i några fall till och med har skrivit på för klubben, men jag är osäker på om deras goda relation har yttrat sig på något annat sätt. Jag skulle dock inte påstå att Andersson har varit omtalad eller särskild känd bland gemene Gefle-supporter på Strömvallens läktare.
Vad tror du om deras samarbete framöver som tränare-sportchef?
- Att de känner varandra sedan tidigare, alltså har koll på varandras värderingar och varandras uppfattningar i sportsliga frågor, kan bara underlätta. 
- Man ska dock komma ihåg att de aldrig har varit tillsammans 'med kniven mot strupen' tidigare. Nu är pressen betydligt större än de villkorslösa tipsen som Andersson gav Pelle under dennes tid i Gefle, men det låter absolut som ett samarbete med gedigen potential. 

PO kommer att återförenas med Chibsah och kanske även Jawo. Finns det någon annan spelare som han haft i Gefle som du tror han skulle vilja knyta till Djurgården?
- Gefles spelare håller och har under åren hållit, generellt sett, en ganska låg individuell nivå i jämförelse med de allsvenska konkurrenternas. Som en konsekvens har man inte haft mängder av spelare som har intresserat de andra klubbarna, även om det funnits undantag.
- Yttermittfältaren Simon Lundevall, 25 år, är troligtvis den mest intressanta spelaren i dagens Gefle-trupp. Han gjorde 5 mål och 7 assist i Allsvenskan den gångna säsongen och kan mycket väl vara ett namn för större klubbar. Samtidigt är jag inte tillräckligt bra insatt i Djurgårdens trupp för att veta om de är i behov av en yttermittfältare och jag är osäker på om Pelle skulle vilja värva från Gefle så här kort efter att han lämnat klubben.

Pelle Olsson hade tidigare i år en dispyt med Andreas Alm, vad handlade det egentligen om? Tror du att man kan få se något liknande vid presskonferenser i samband med derbymatcher framöver? 
- Jag vet inte vad det handlade om. Pelle blev förbannad över någonting som Alm skrek under matchen och ett litet 'ordkrig' utbröt. Det var förmodligen bara sånt som kan hända i stridens hetta. No big deal, men media passade givetvis på att uppmärksamma det.

Slutligen, vad tror du om Pelles framtid i Djurgården? Har han vad som krävs för att ta Djurgården till toppen?
 - Det är alltid svårt att veta hur en tränare som har varit många år i samma klubb kommer att passa in i en ny miljö. Detta är dessutom en helt annan typ av klubb, med kanske framförallt betydligt fler supportrar och en helt annan kravbild - men samtidigt även andra (bättre) förutsättningar att faktiskt bygga ett topplag.
- En 'byggare' som Pelle behöver tid på sig att få jobba långsiktigt. Han måste lyckas hitta en balans mellan kort- och långsiktighet. Jag tror att han har vad som krävs för att lyckas på lång sikt och jag hoppas att Djurgården kommer att ha tålamod med lagbygget. 
- Om Djurgården kan återvända till den absoluta toppen beror naturligtvis även på ekonomiska faktorer. Pelle kan givetvis vara till stor hjälp i själva lagbygget, men det är ingen one-man-show utan helt klubben som tillsammans måste lyckas för att man ska kunna bygga ett topplag igen.


1. Gå till RedBet

image - Gå till Redbet

2. Få C More Premium gratis

image - Skapa konto

3. Startadin stream

image - Starta stream

Villkor gäller