Hasse Backe och Sven-Göran Eriksson
NYHETER

Hasse Backe hyllar sin gamle tränarkollega Sven-Göran Eriksson stort.


För en dryg månad sedan tog Sven-Göran Eriksson över som förbundskapten för Filippinerna, efter att ha varit arbetslös i drygt ett år sedan han fick lämna kinesiska Shenzhen FC sommaren 2017. Svennis ryktades en tid vara aktuell för Bosnien Hercegovina, men landslagets förbund kunde inte matcha ”Svennis” lönekrav.

Hösten 2018 var den gamle tränarlegendaren nära både Irak och Kamerun, men till slut blev det alltså Filippinerna.

”Svennis kunde få hela personalen att gå i döden för en”

Tidigare under sin karriär – i Manchester City och i Mexiko – har Eriksson arbetat tillsammans med Hasse Backe, för närvarande expert på TV4. Hasse Backe hyllar sin gamle bundsförvant, och säger att Eriksson var fantastisk gällande den personliga kontakten.

– Svennis var överlägsen när det kommer till den dagliga dialogen, säger Backe till Eurotalk. Han krävde att varje dag när vi kommer till träningsanläggningen, då ska vi morsa på samtliga. Kontorspersonal, städpersonal och kökspersonal, och vi ska memorera namn. Är du jävligt bra så memorerar du frugans namn och barnens namn, för det här kommer att lyfta dem att utföra ett jobb som vi aldrig har varit i närheten av. De här människorna som aldrig har blivit uppmärksammade runtom i Manchester City eller Mexiko eller vad det nu kunde vara – de kunde gå i döden för en till slut.

Hasse Backe fortsätter:

– Bara det att Svennis kände igen dem och tog ett snack med dem, till exempel på väg in till arenan i Manchester. Det står fan hundra vaktmästare där, och Svennis morsar på alla ”Hi John, how is Laura doing?” och så vidare. Såna här bitar, de bara växer flera meter. Du får en jäkla samling på dig där de aldrig skulle prata negativt om dig, hur risigt det än går så skulle de hylla.

Detsamma gällde kontakten med spelarna i klubben.

– Svennis är väldigt bra på det här med att hantera olika nationaliteter. Jag tror att vi hade 13 olika nationaliteter, och han satt ändå ned med alla spelare varje vecka en kvart och bara djuplodade egentligen ”Hur funkar det i City, har frugan fått jobb? Har barnen kommit in i skolor?” Alla såna här bitar, och det fick ju dem att lyfta hela tiden.

”Elano bara lämnade träningen”

Hasse Backe berättar även en rolig anekdot från tiden i Manchester City.

– Vi köpte ju Elano från Shakhtar Donetsk för 120 miljoner. Han var fantastisk första halvåret, men många behöver ett år i Premier League med tanke på mängden matcher kring jul och nyår – du vet knappt var du vaknar upp på morgonen. På träningarna efter nyår gick han mest omkring. Till slut tänkte jag ”jag bryter träningen, han måste börja röra på sig”. Jag går fram till honom, lugnt och fint och bryter träningen. Ingen annan hör någonting, och jag säger ”nu får du fan börja löpa, du får röra på dig”. Och då lämnar han träningen, han bara går.

Men Sven-Göran Eriksson visste vad som skulle göras.

– Svennis står och flinar utanför planen med armarna i kors, berättar Hasse Backe. Jag går ut och frågar ”vad står du och flinar åt?”. Han svarar: ”Du måste göra skillnad på en brasse från norra och södra Brasilien. De från norra, de tror de är Guds gåva till fotbollen, de från södra är mer som oss. Har du otur har han tagit en enkelbiljett till Rio, men kommer han imorgon får du göra honom glad. De gillar ju damer där nere, fråga hur han har det med kärlekslivet, det brukar de gilla”. Jag trodde nästan att Svennis skämtade med mig, men Elano kommer dagen efter, och jag går faktiskt fram och frågar hur han har det med kärleken. Mungiporna åker fan upp i öronen på honom, jag har aldrig sett en gladare spelare. Sen levererade han konstant efter det.

För att kvalificera dig ska du ha ett finansierat konto eller ha placerat ett spel inom de senaste 24 timmarna. Notera att tillgången till live streams kan variera emellan olika länder | IP-restriktioner kan gälla | kontrollera med leverantören | 18+
*VIKTIGT MEDDELANDE - Sportal.se, i samarbete med bet365, erbjuder över 40 000evenemang via livestream varje år. Notera att de immateriella rättigheterna att sända sådanaevenemang via livestream vanligtvis ägs på landsnivå och därför, beroende på var du befinnerdig, kan det finnas vissa evenemang som du inte kan se på grund av sådana restriktioner.Innan du blir medlem hos bet365 och finansierar ditt konto för att se ett särskilt evenemangvia livestream, rekommenderas du att först kontrollera med bet365, med tanke på var dittland är beläget, att du är berättigad att se evenemanget i fråga. Kontaktuppgifter tillbet365 hittar du genom att klicka her, och sedan klicka på Tjänster i det övre högra hörnet av webbplatsen, för att därefter välja Kontakta oss.

1. Bet365

Omsättningskrav: 5x bonus, minsta odds 1.4

200% upp till 2000 kr

2. Unibet

Omsättningskrav: Utan omsättningskrav!

Sätt in 100 kr - få 600 kr

3. 888Sports

-

Ingen välkomstbonus

4. Guts

-

Ingen välkomstbonus

5. Rizk

Omsättningskrav: Utan omsättningskrav!

100% vinstboost upp till 5000 kr

6. MrGreen

Sponsrat innehåll | Regler & villkor gäller | +18 | Spela ansvarsfullt - Stödlinjen.se