Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 8 jun, 2018

VIDEO: Dagen då Norge slog Brasilien – 7 dagar kvar

En vecka kvar till VM-start! Idag minns vi tillbaka på dagen då Norge besegrade Brasilien i VM 1998.

Vi fortsätter vår uppladdning inför VM 2018 med ännu ett nostalgiskt VM-klipp. Idag är det 7 dagar kvar till VM, och det är dags att minnas tillbaka på dagen då Norge besegrade Brasilien, i VM 1998.

Se klippet från SVT:s VM-krönika:

Norge besegrade Brasilien

I VM 1998 delade Norge grupp med Brasilien, Marocko och Skottland. Efter två gruppspelsmatcher var ställningen följande: Brasilien 6 poäng, Norge 2, Skottland 1, Marocko 1. I sista matchen skulle Norge möta Brasilien, medan Skottland skulle ställas mot Marocko.

Brasilien var alltså redan vidare, medan resten av lagen slogs om andraplatsen. Om Skottland – Marocko slutar oavgjort skulle det räcka för Norge att man kryssar mot Brasilien, men för att vara på säkra sidan behöver Norge gå för seger mot jätten.

Efter att halva matcherna spelats leder Marocko mot Skottland med 2-0, och Marocko står just nu med ena foten i åttondelsfinal. På Stade Vélodrome har Norge för tillfället 0-0, men i och med resultatet i Marockos match måste Norge vinna. Då händer det som inte får hända.

Denílson kommer runt och slår ett inlägg som Bebeto nickar i mål. Endast 12 minuter återstår av matchen, och det ska till ett smärre mirakel för att Norges VM-resa inte tar slut denna kväll.

I den 83:e minuten slår Stig Inge Bjørnebye en bra långboll mot Chelseastjärnan Tore André Flo. Flo tar emot bollen, vänder bort en brasiliansk försvarare och skjuter bollen förbi målvakten Cláudio Taffarel. Nu var man ett mål från att för första någon i historien nå en åttondelsfinal i ett världsmästerskap.

Strax efter kvitteringen får Flo två nya möjligheter, men de här gångerna ville det sig inte för norrmannen. Med två minuter kvar av matchen kommer så ett inlägg på Flo, där han faller till marken efter en duell med en försvarare. Domaren pekar på straffpunkten, Kjetil Rekdal kliver fram, och Norge är i åttondelsfinal efter att ha besegrat Brasilien.

I åttondelsfinalen ställdes Norge mot Italien. Italienarna tog ledningen tidigt genom Christian Vieri, och därefter hade Norge marginalerna emot sig. Två skador under första halvlek tvingade Egil ”Drillo” Olsen att förbruka 2 av bytena, men trots det kunde man skapa flera bra målchanser. Man lyckades dock aldrig få hål på Italiens målvakt, och VM-äventyret var slut för denna gång. Norge väntar fortfarande på att nå ett VM -slutspel igen.

Alla VM-minnen

16 dagar kvar: Anders Svenssons frispark mot Argentina

15 dagar kvar: Tshabalalas öppningsmål för Sydafrika i VM 2010

14 dagar kvar: Luis Suárez hands och Asamoah Gyans straffmiss

13 dagar kvar: Ljungbergs nickmål mot Paraguay

12 dagar kvar: James Rodríguez drömmål i VM 2014

11 dagar kvar: Fabio Grossos straff som gav Italien VM-guldet

10 dagar kvar: Tomas Brolins mål efter Sveriges frisparksvariant 1994

9 dagar kvar: Völler vs Rijkaard i VM 1990

8 dagar kvar: Ronaldinhos frispark mot England 2002

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar