Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 5 jun, 2018

Sveriges fantastiska frisparksvariant 1994 – 10 dagar kvar

Vi fortsätter vår nedräkning inför VM med att välja ut ett VM-minne om dagen. Idag ser vi tillbaka på ett klassiskt ögonblick från den fantastiska sommaren 1994.

För varje dag inför VM-starten väljer vi ut ett nytt, nostalgiskt VM-minne.

Nu återstår det 10 dagar till VM:s första match, och mästerskapet kryper sig allt närmare. Idag minns vi tillbaka på ett av Sveriges mest klassiska fotbollsmål genom tiderna.

Se målet i spelaren nedan:

Brolins mål på frisparksvariant

Sverige hade tagit sig vidare från gruppspelet i VM 1994 efter att ha slagit ut Ryssland och Kamerun. I åttondelsfinalen blev det seger mot Saudiarabien, och nu väntade Gheorghe Hagis Rumänien i kvartsfinalen.

Resultatet 0-0 stod sig länge i matchen, men i den 78:e minuten får Sverige ett frisparksläge. Vänsterfotade Stefan Schwarz och högerfotade Håkan Mild står båda uppställda. Den sex man stora rumänska muren har fyllts ut av Tomas Brolin, för att täcka målvaktens sikt.

Först kliver Schwarz över bollen och när alla förväntar sig skott alternativ inlägg från Mild, händer istället någonting annat. Samtidigt som rumänerna i muren hoppar, sliter sig Brolin fri och Mild spelar bollen i djupled. Brolin är plötsligt ensam med målvakten och dunkar distinkt upp bollen i nättaket. En av VM-historiens läckraste frisparksvarianter har nyss resulterat i ett mål i en kvartsfinal.

– Jag bara ställde mig upp och skrek rakt ut för jag trodde knappt att det var sant, sade förbundskapten Tommy Svensson i SVT:s VM-krönika. Det är en sån historia med den frisparken att det ska inte vara möjligt. Vi hade diskuterat varianten och ritat på papper kvällen innan.

Med två minuter kvar att spela kvitterade Rumänien, och matchen gick till förlängning och sedermera straffar. Där stod Thomas Ravelli för två superräddningar som tog Sverige vidare till semifinal. Efter uttåg mot Brasilien kunde Sverige sedan besegra Bulgarien med 4-0 i bronsmatchen, och sommaren 1994 i USA är och kommer alltid att vara en av Sveriges mest minnesvärda VM-deltaganden.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar