Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 7 jun, 2018

VIDEO: Ronaldinhos frispark mot England – 8 dagar kvar

VM kommer närmare och närmare. Nu återstår 8 dagar innan VM, och här har ni vårt VM-minne för dagen.

Varje dag inför VM går vi på Sportal igenom ett gammalt VM-minne. Idag minns vi tillbaka till Ronaldinhos underbara frispark från långt håll mot England i VM 2002.

Se frisparken i klippet nedan:

Ronaldinhos frispark mot England

Brasilien hade en fantastisk anfallsuppsättning i VM 2002, med Ronaldinho, Rivaldo och Ronaldo tillsammans på topp. ”A Seleção” vann sin grupp efter att ha gjort 11 mål på de 3 gruppspelsmatcherna. I åttondelsfinalen fortsatte segertåget när Belgien avfärdades, och sedan var det dags för ett rejält stormöte: kvartsfinal mot England.

Michael Owen gav England ledningen tidigt i matchen, men alldeles innan halvtidsvilan kunde Rivaldo kvittera. Det var dock i den andra halvleken som matchens största behållning skulle inträffa.

I den 49:e minuten fick Brasilien en frispark en bra bit utanför offensivt straffområde. Lagets frisparksskytt, 22-årige Ronaldinho, kliver fram för att slå det som alla förväntar sig ska vara ett inlägg.

Men Ronaldinho är inte den som gör det väntade. Brassen går på avslut, vilket ställer Englandskeepern David Seaman totalt. Många har efteråt frågat sig om det verkligen var menat att gå på avslut i den situationen, eller om drömmålet i själva verket var ett misslyckat inlägg. Huvudpersonen säger dock att han hela tiden ämnade att skjuta:

– Seaman stod i en väldigt avancerad position i straffområdet, och det verkade bara naturligt att ge det ett försök. När jag träffade bollen ville jag skjuta mot mål, men jag ska erkänna att jag inte siktade exakt där bollen hamnade. Om jag ska vara helt ärlig siktade jag på den andra sidan av målet. Vad som hände var att jag träffade bollen för hårt och medan den färdades genom luften svängde den mer och mer och gick till slut ovanför Seaman. Det var ingenting han kunde göra åt det och jag antar att det var en gnutta tur inblandat.

Brasilien vann matchen mot England med 2-1, och efter vinst mot Turkiet i semifinalen var man i VM-final. Där blev det seger mot Tyskland, och VM-pokalen var Brasiliens. Ett år efter VM-guldet lämnade Ronaldinho sin dåvarande klubb PSG för FC Barcelona, där han blev utsedd till världens bäste fotbollsspelare vid två tillfällen.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar