Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 31 maj, 2018

Video: Asamoah Gyans straffmiss – 14 dagar kvar

Vi tänker tillbaka till ett VM-minne om dagen, och delar med oss av det genom text och videoklipp. Idag ägnar vi en tanke åt Asamoah Gyans ödesdigra straffmiss i VM 2010.

VM 2018 sparkar igång om exakt två veckor, och för varje dag som går kommer vi på Sportal att välja ut ett VM-minne och publicera här på sidan. Vi kommer att variera mellan svenska VM-minnen och minnen från VM i stort.

Med 14 dagar kvar väljer vi att minnas tillbaka på straffen från Asamoah Gyan mot Uruguay i VM 2010.

Ta er en titt på klippet, med dramatisk musik och Radiosportens Lasse Granqvist i bakgrunden.

Asamoah Gyans straffmiss

För första gången någonsin hölls VM i Afrika, år 2010. Sydafrika var spelplatsen, och redan när vi var framme i åttondelsfinalerna var alla afrikanska lag utslagna förutom ett. Hela Afrika ställde sig nu bakom Ghana, och höll tummarna för nationen.

I åttondelen slog ”Black Stars” ut USA, och man skulle nu ställas mot Uruguay i kvartsfinalen. Seger mot Uruguay, och Ghana skulle vara första afrikanska lag genom tiderna att ta sig till en VM-semifinal.

Efter 90 minuter är ställningen 1-1, och förlängning tar vid. När förlängningen nått sin 120:e och sista minut slår Ghana in en frispark i straffområdet. Sedan Uruguays målvakt gjort ett misslyckat försök att boxa bort bollen blir det rörigt i straffområdet och tomt i målet. Luis Suárez skyndar sig att ställa sig på mållinjen.

Stephen Appiah får ett skottläge och drar till någon meter från mål, men Suárez täcker skottet med benet. Bollen studsar upp i luften igen, och Dominic Adiyiah får huvudet på bollen som återigen går mot Suárez, men denna gång i huvudhöjd.

Suárez slänger upp armarna och blockerar skottet med händerna. Domaren tvekar inte utan delar ut det röda kortet och pekar på straffpunkten. Asamoah Gyan kliver fram med pressen på axlarna att han kan nu kan frälsa – eller svika – en hel kontinent. Han skjuter straffen i ribban, och över målet.

Matchen gick till straffläggning, där Gyan bestämmer sig för att ta Ghanas allra första straff. Då gör han inget misstag, utan placerar bollen hårt och precist i det högra krysset – en perfekt straff. Uruguay lyckas ändå vinna straffläggningen med 4-2, och tar senare en fjärdeplats i mästerskapet. Asamoah Gyan var helt otröstlig efter matchen, grät och grät. Afrika väntar fortfarande på sitt första lag i en VM-semifinal.


Följ Sportal.se på Faceboook för att få alla nyheter direkt i ditt flöde, och för att kunna ta del av alla VM-minnen vi delar med oss av.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2500 Artiklar