Andreas Granqvist väljer att avsluta spelarkarriären

Strax efter att landslagskaptenen i Blågult Sebastian Larsson valde att avsluta sin landslagskarriär efter EM, kom ett nytt besked från landslagskollegan.

Andreas Granqvist, 36 år, Helsingborgs och landslagets försvarare, väljer att avsluta sin fotbollskarriär, i både klubblag och landslag.

Beskedet kom via ett inlägg på hans Instagram-konto.

 

Det är dags att lägga skorna på hyllan

Andreas Granqvist har skrivit ett långt inlägg, där han bland annat tackar mycket bra människor runt honom för tiden, med följande text:

”Det har varit några tuffa år. Jag har kämpat och slitigt för att kunna göra både mig själv och mina lagkamrater rättvisa ute på planen. Huvudet har velat men kroppen har lite för ofta sagt ifrån. Den senaste tiden har jag pratat med klubben, min familj och funderat mycket själv. Nu är det klart. Jag har helt enkelt gjort mitt. Det är dags att lägga skorna på hyllan.

Det är långt ifrån alla som har fått ha en så lång karriär som jag. Jag har fått spela fotboll på högsta nivå i fem länder. Jag har fått representera mitt land. På senare år som kapten. Det har varit enormt stort för mig. Jag har fått vara med att hjälpa mitt hjärtas klubb HIF tillbaka till Allsvenskan. Vi är inte där vi vill vara idag. Men vi vet alla var vi hör hemma och vi ska tillbaka dit igen.

Inget av det här har jag gjort själv. Det är mycket tack vare att jag haft mycket bra människor runt mig. Till alla tränare, min agent, lagkamrater, fans, tack för att ni hjälpt mig på vägen. Men framförallt tack till min familj. Utan er kärlek och ert stöd hade inget av det jag fått uppleva varit möjligt.”

Det hela inlägget med alla kärleksfulla kommenterar kan läsas på Andreas Granqvists Instagram konto.

 

Totalt 88 landskamper

Han kom till Helsingborgs IF redan som en 14-åring från moderklubben Påarps GIF. År 2004 debuterade han i A-laget. Det dröjde inte länge innan han visade stora ledaregenskaper och blev sedan lagkapten.

Proffskarriären blev lång med spel i Wigan, Groningen, Genoa och Krasnodar.

I landslaget har han haft stora framgångar, bland annat med VM-truppen år 2018 som nådde en kvartsfinal i Ryssland.

Därefter flyttade han hem till Sverige och HIF igen.

Han har varit en del av det svenska herrlandslaget under 15 års tid. Förutom EM år 2020 och VM år 2018 har han varit delaktig i 3 andra EM.

Totalt blev det 88 landskamper och 9 mål för ”Granen” i Blågult.

 

Hyllningar från förbundskaptenen

På Svenska fotbollförbundets hemsida var inte den svenskan förbundskaptenen sen med att hylla försvarsklippan.

Förbundskapten Janne Andersson tackar av Andreas Granqvist med att hylla hans stora ledarskapsinsatser:

”Framgångarna som vi haft sedan jag tog över landslaget hade inte varit möjliga utan ”Granen”. Fantastiska spelmässiga prestationer på planen och stora ledarskapsinsatser utanför har varit en stor del i att vi tog oss till kvartsfinal i VM 2018 och att vi tog oss till EM. Andreas har en förmåga att se helheten och gruppens bästa på ett imponerande sätt. Jag vill tacka honom för ett mycket väl utfört arbete och önska honom största möjliga lycka till framöver.”

 

Sportchef för klubben

Den nya rollen för Andreas Granqvist nu när han slutar sin spelarkarriär blir som sportchef för HIF.

Klubbdirektör Joel Sandborg är nöjd över det beslutet och berömmer ”Granen” genom klubbens hemsida:

”Det går inte att med några få ord sammanfatta vad Andreas Granqvist har betytt som spelare för HIF eller som HIF-ambassadör när han varit utanför klubben. Granens karriär säger allt. Han har varit i den absoluta toppen av världsfotbollen men alltid stått stadigt i sin person och sina värderingar med ett enormt hjärta.”

Helsingborgs stora mål är att ta sig tillbaka från Superettan till Allsvenskan. Med Andreas Granqvist som sportchef.

 

 

Andra nyheter

Vad händer med Victor Nilsson Lindelöf?
Vad händer med Victor Nilsson Lindelöf?
Roma har visat ett intresse för att köpa Sveriges mittback Victor Nilsson Lindelöf från Manchester United.
22 oktober, 2021 | Jimmie Nyman
Streama Manchester United – Liverpool: Se live stream & TV
Streama Manchester United – Liverpool: Se live stream & TV
Vill du kunna titta på Manchester United - Liverpool stream från Premier League? Vi hjälper dig att streama matchen & sända på TV! …
22 oktober, 2021 | Jimmie Nyman
Calle Halfvarsson inför OS 2022 – “Ska träna mindre”
Calle Halfvarsson inför OS 2022 – “Ska träna mindre”
Efter en fiaskosäsong för Calle Halfvarsson förra året - så testas nu en annan strategi. Mindre träning och gå ner i vikt.
22 oktober, 2021 | Jimmie Nyman