Katten Jansson photo
Katten Jansson

- 18 jul, 2021

Andreas Granqvist väljer att avsluta spelarkarriären

Sverige EM trupp 2021 tips

Strax efter att landslagskaptenen i Blågult Sebastian Larsson valde att avsluta sin landslagskarriär efter EM, kom ett nytt besked från landslagskollegan.

Andreas Granqvist, 36 år, Helsingborgs och landslagets försvarare, väljer att avsluta sin fotbollskarriär, i både klubblag och landslag.

Beskedet kom via ett inlägg på hans Instagram-konto.

Det är dags att lägga skorna på hyllan

Andreas Granqvist har skrivit ett långt inlägg, där han bland annat tackar mycket bra människor runt honom för tiden, med följande text:

”Det har varit några tuffa år. Jag har kämpat och slitigt för att kunna göra både mig själv och mina lagkamrater rättvisa ute på planen. Huvudet har velat men kroppen har lite för ofta sagt ifrån. Den senaste tiden har jag pratat med klubben, min familj och funderat mycket själv. Nu är det klart. Jag har helt enkelt gjort mitt. Det är dags att lägga skorna på hyllan.

Det är långt ifrån alla som har fått ha en så lång karriär som jag. Jag har fått spela fotboll på högsta nivå i fem länder. Jag har fått representera mitt land. På senare år som kapten. Det har varit enormt stort för mig. Jag har fått vara med att hjälpa mitt hjärtas klubb HIF tillbaka till Allsvenskan. Vi är inte där vi vill vara idag. Men vi vet alla var vi hör hemma och vi ska tillbaka dit igen.

Inget av det här har jag gjort själv. Det är mycket tack vare att jag haft mycket bra människor runt mig. Till alla tränare, min agent, lagkamrater, fans, tack för att ni hjälpt mig på vägen. Men framförallt tack till min familj. Utan er kärlek och ert stöd hade inget av det jag fått uppleva varit möjligt.”

Det hela inlägget med alla kärleksfulla kommenterar kan läsas på Andreas Granqvists Instagram konto.

Totalt 88 landskamper

Han kom till Helsingborgs IF redan som en 14-åring från moderklubben Påarps GIF. År 2004 debuterade han i A-laget. Det dröjde inte länge innan han visade stora ledaregenskaper och blev sedan lagkapten.

Proffskarriären blev lång med spel i Wigan, Groningen, Genoa och Krasnodar.

I landslaget har han haft stora framgångar, bland annat med VM-truppen år 2018 som nådde en kvartsfinal i Ryssland.

Därefter flyttade han hem till Sverige och HIF igen.

Han har varit en del av det svenska herrlandslaget under 15 års tid. Förutom EM år 2020 och VM år 2018 har han varit delaktig i 3 andra EM.

Totalt blev det 88 landskamper och 9 mål för ”Granen” i Blågult.

Hyllningar från förbundskaptenen

På Svenska fotbollförbundets hemsida var inte den svenskan förbundskaptenen sen med att hylla försvarsklippan.

Förbundskapten Janne Andersson tackar av Andreas Granqvist med att hylla hans stora ledarskapsinsatser:

”Framgångarna som vi haft sedan jag tog över landslaget hade inte varit möjliga utan ”Granen”. Fantastiska spelmässiga prestationer på planen och stora ledarskapsinsatser utanför har varit en stor del i att vi tog oss till kvartsfinal i VM 2018 och att vi tog oss till EM. Andreas har en förmåga att se helheten och gruppens bästa på ett imponerande sätt. Jag vill tacka honom för ett mycket väl utfört arbete och önska honom största möjliga lycka till framöver.”

Sportchef för klubben

Den nya rollen för Andreas Granqvist nu när han slutar sin spelarkarriär blir som sportchef för HIF.

Klubbdirektör Joel Sandborg är nöjd över det beslutet och berömmer ”Granen” genom klubbens hemsida:

”Det går inte att med några få ord sammanfatta vad Andreas Granqvist har betytt som spelare för HIF eller som HIF-ambassadör när han varit utanför klubben. Granens karriär säger allt. Han har varit i den absoluta toppen av världsfotbollen men alltid stått stadigt i sin person och sina värderingar med ett enormt hjärta.”

Helsingborgs stora mål är att ta sig tillbaka från Superettan till Allsvenskan. Med Andreas Granqvist som sportchef.

Andra nyheter

em
Få speltips på odds inför matcher i fotbolls EM - eller läs om vilka vi tror vinner EM 2024. Få även tips om bonusar, bettingsidor & bäst odds!
11 juni, 2024
em
Hitta TV kanal eller live stream för att sända Tyskland - Skottland från EM 2024. Vi tipsar gratis om vart & hur du kan se matchen!
11 juni, 2024
em
Planerar du att spela Euros 2024 fantasy manager teams? Då ger vi tips på spelare att plocka in i ditt lag för EM fantasy.
06 juni, 2024

Katten Jansson

Skribent inom Fotboll

Katten Jansson är en veteran inom sportsbetting världen. Han har decennium långa uppdrag som oddssättare på ett flertal bettingbolag. Med en bred kompetens och ett stort intresse för både de stora och för de mindre lagen i toppligorna ute i Europa är han ständigt på jakt efter ett spelvärde. Han levererar tydliga åsikter och räds inte att gå emot spelbolagen. Favoritligan är Premier League. Kunskapen är lika god när det kommer till La Liga, Serie A, Bundesliga. Samt de stora turneringar och mästerskap. Den stora passionen när det kommer till spel är schyssta odds.

1578 Artiklar