Sebastian Larsson väljer att sluta i landslaget

Hampden Park, Glasgow, UK. 29th June, 2021. EUFA European 2020 Football Championships, Round of Sixteen, Sweden versus Ukraine; Sebastian Larsson of Sweden collects the ball for a corner kick Credit: Action Plus Sports/Alamy Live News

Sebastian Larsson, 36 år, landslagskaptenen i Blågult, väljer att avsluta sin landslagskarriär efter Europamästerskapet.

Beskedet kom via ett inlägg på hans Instagram-konto.

Han har länge sagt att han troligtvis slutar i landslaget efter EM. Men han har inte velat slå fast att beslutet är 100 %. Nu är det däremot bekräftat.

 

Tiden är inne

Sebastian Larsson har skrivit ett långt inlägg, där han bland annat tackar supportrarna, ledarna och spelarna för tiden, med följande text:

”2008-2021 Det här har varit ett av de tuffaste besluten i min karriär, men tiden är inne att tacka för mig i den blågula tröjan! Min första dröm som liten grabb var att få representera Sverige en dag. 13 år 133 landskamper och 5 mästerskap senare kan jag inte med ord beskriva den stolthet och passion jag känt varje gång jag burit vår tröja! Att jag fick avsluta med att leda vårat land ut i ett stort mästerskap är verkligen sånt som drömmar är gjorda av. Nu är det dags för nästa generation att ta över och jag är säker på en ljus framtid för svensk fotboll. Jag kommer stötta er från sidan! Tack till alla fantastiska spelare och ledare som jag delat denna otroliga resa med, och alla er supportrar som stöttat oss genom allt! Men det största tacket vill jag rikta till min familj som stöttat mig och gett mig chansen att få leva min dröm, för det är jag evigt tacksam. Jag älskar er! TACK 💙💛”

Det hela inlägget med alla kärleksfulla kommenterar kan läsas på Sebastian Larssons Instagram konto.

 

Totalt 133 landskamper

Efter att ha inlett sin fotbollskarriär i IFK Eskilstuna tog det inte lång tid innan Sebastian Larsson fick representera Sverige i fotboll. Det började med U16, U17, U19 och sedan U21 innan han året 2008 debuterade i Blågults A-landslag.

Debuten kom den 6 februari 2008 mot Turkiet, där han faktiskt fick spela hela matchen från start. Det skulle däremot dröja 4 år innan det första målet gjordes, som kom i EM kvalet mot Moldavien, i mars år 2011, i en landskamp som spelades på Råsunda fotbollsstadion i Solna.

Karriären i landslaget sträcker sig alltså över 13 år.

Sebastian Larsson medverkade i hela 4st EM slutspel och ett VM slutspel. Med 133 landskamper är han delad 3:a på listan över namn med flest herrlandskamper i svensk fotboll, tillsammans med målvakten Andreas Isaksson.

Thomas Ravelli, 143 landskamper och Anders Svensson, 148 landskamper, ligger i toppen.

 

Kommentarer från förbundskaptenen

På Svenska fotbollförbundets hemsida var inte den svenskan förbundskaptenen sen med att kommentera beslutet.

Förbundskapten Janne Andersson tackar av Sebastian Larsson med att hylla hans stora ledarskap:

”Sebastians arbetskapacitet och ledarskap har varit ovärderligt under min tid som förbundskapten. Lägg därtill en fantastisk högerfot som levererat inlägg och frisparkar av högsta klass. Sebastian är en naturlig ledare och under EM gjorde han ett mycket gott arbete som lagkapten. Sebastian ska känna sig stolt över en mycket imponerade landslagskarriär. Jag önskar honom stort lycka till framöver.”

 

Klubbkarriären fortsätter

Sebastian Larsson spelar för AIK i Allsvenskan sedan året 2018. Där har han ett kontrakt som går ut vid årsskiftet.

Vad som sker därefter är det ingen som vet.

Innan dess har han spelat i engelska klubbar, som Arsenal, Birmingham, Sunderland och Hull City, mellan åren 2004–2018.

På Sportal tackar vi också Sebastian Larsson för hans fantastiska insatser i landslaget och önskar honom all lycka till i den fortsatta klubbkarriären.

 

 

Andra nyheter

Ole Gunnar Solskjaer förlänger med 3 nya år med Manchester United
Ole Gunnar Solskjaer förlänger med 3 nya år med Manchester United
Manchester Uniteds manager Ole Gunnar Solskjaer har signerat ett nytt kontrakt med klubben, som sträcker sig till år 2024.
News icon 24 juli, 2021
Author icon Katten Jansson
Rebecca Peterson vann en tuff OS-debut
Rebecca Peterson vann en tuff OS-debut
Rebecca Peterson är vidare i OS damtennis efter att ha slagit ut kompisen Mayar Sherif. I sextondelsfinalen väntar kazakiskan Elena Rybakina.
News icon 24 juli, 2021
Author icon Katten Jansson
Jadon Sancho är klar för Manchester United
Jadon Sancho är klar för Manchester United
Den engelska ytterforwarden, Jadon Sancho, som ansluter från Borussia Dortmund, har signerat ett femårskontrakt med Premier League laget Manchester United.
News icon 23 juli, 2021
Author icon Katten Jansson