Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 8 aug, 2017

Misstänkt matchfixning i Allsvenskan – Nya uppgifter mot AIK

Det var i maj som AIK skulle spela mot IFK Göteborg men matchen blev plötsligt inställd. Anledningen var på grund av försök till matchfixning. En spelare i AIK berättade att någon eller några hade försökt erbjuda honom pengar för att lägga sig i matchen. Tydligen rör det sig om miljonbelopp.

Mutförsök misslyckades alltså men påföljderna för de inblandade är stora. Misstankegraden vet vi ännu inte då polisen har gått ut med knapphändiga uppgifter om hela matchfixningsincidenten. Det som vi vet är att matchen som blev uppskjuten spelas på torsdag 10 augusti.

Skandal i Allsvenskan när AIK är inblandat i matchfixning

Före detta AIK-stjärna inblandad i mutförsöket

Den före detta AIK-stjärnan har tillsammans med ett annat tidigare fotbollsproffs försökt muta AIK-spelaren med summor på runt två miljoner kronor. Enligt aftonbladet har de inte mer uppgifter än så.

Åklagaren Hans-Jörgen Hanström har knappt sagt något om händelsen och lämnar inte ut några detaljer om matchfixningen. Men vi har fått veta genom aftonbladet att de misstänkta har hörts över 30 gånger. När ett beslut om ett eventuellt åtal kommer är inte heller något som kommenteras.

För att komma vidare i utredningen kolla de på de två misstänktas ekonomi och hur deras kontaktnät ser ut. Detta för att skapa en så bra bild och uppfattning som möjligt om de misstänkta.

Om det är fler inblandade än de två tidigare fotbollsspelaren är inget som Hans-Jörgen Hanström varken bekräftar eller dementerar. Det kan till och med vara så att det inte bara rör sig om matchfixningsförsöket mellan AIK – Göteborg. Utan även fler matcher som har blivit fixade eller på väg att bli.

En aktör som länge försökt arbeta mot matchfixning är Svenska Spel. Även om det blir svårare när mycket av spelandet sker online. De har lagt ner stora summor och resurser i kampen, pengar som kommer från bland annan stryktipset där man spelar på 1X2 online.

AIK har varit inlandade i en skandal gällande matchfix

Hur påverkar detta svensk fotboll?

När försök till matchfixning sker i landets högsta fotbollsliga är det många varningsklockor som ringer. Tidigare under åren har det varit ett problem i divisionerna under men det har aldrig varit i den här storleken innan.

Det är ett allvarligt problem och det rör sig ofta om organiserad brottslighet. Summorna har inte varit på denna nivån innan och att förhindra liknande händelser i framtiden är ingen lätt uppgift.

Detta är inte något som bara existerar i Sverige. I andra stora ligor i Europa har det även förkommit liknande matchfixningsförsök. Snart har de största fotbollsligorna i Europa preimär. Återstår att se om vi får se något liknande under säsongen.

Förhoppningsvis ser vi inte detta i liknande storlek igen i svensk sport. Men med största sannolikhet är detta något som kommer att fortsätta. Det är först nu det verkar tas på riktigt allvar och större resurser kan tillämpas. Något som kanske avskräcker många då påföljderna som sagt blir allvarliga om man åker dit.

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar