Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 17 maj, 2017

Hockey VM 2017: Genomgång av samtliga kvartsfinaler

Gruppspelet är färdigt och nu väntar kvartsfinaler i hockey VM 2017. Sverige inledde turneringen lite krokigt men har vunnit de senaste fyra matcherna och slutade på en tredjeplats i gruppen. Självklart fanns det mer att önska rent placeringsmässigt men så länge Sverige slipper Kanada i en kvartsfinal känns det bra.

Kanada gick nästan obesegrat genom gruppspelet om det inte vore för det hårt jobbande Schweiz. De lyckades slå Kanada efter att legat under med 2-0 inför tredje perioden i en match som såg ut att vara Kanadas rakt igenom. Men Schweiz kom tillbaka och lyckades få in två puckar för att ta matchen till förlänging. Även där dominerade Kanada men en kontring var allt Schweiz behöve för att sätta dit 3-2 och vinna matchen.

Samtliga matcher i hockey VM går att följa på live stream hos Cmore. De sänds även på TV4 och TV12. Här nedan kommer vi att ge våra tankar kring kvartsfinalerna, hur läget ser ut och hur vi tror de slutar.

Sverige – Schweiz i kvartsfinal VM 2017

Ur svensk synvinkel är denna kvartsfinalen den mest relevanta såklart. Sverige har fått förstärkningar i truppen i form av världsstjärnorna Nicklas Bäckström och Henrik Lundqvist. Doldisen Oscar Lindberg som tillhör Rangers precis som Lundqvist kom även han i samma veva. De tre spelaren är förhoppningsvis vad som krävs för att gå hela vägen.

Vi har redan fått se samarbetet mellan William Nylander, Nicklas Bäckström och Oscar Lindberg. En kedja som direkt överglänste Sveriges tidigare förstakedja bestående av Rask, Lindholm och Landeskog. Bäckström och Nylander är en offensiv dynamo som kommer sätta skräck i samtliga försvarare de ställs emot. Deras teknik och speluppfattning är makalös och Sveriges power play som tidigare i turneringen varit under all kritik har fått sig ett riktigt lyft.

Men Schweiz är inget enkelt motstånd. Det är en match det avgörs i och allt kan hända, framförallt med tanke på att de slog Kanada i gruppspelet. De spelar en fartfylld och underhållande hockey, vågar gå på sina anfall och är inte rädda för att chansa. Ett lag som är svårspelat och kan växla från försvar till anfall på en lång pass genom mittzon till skridskoskickliga forwards.

Håller Sverige disciplinen är Sverige det bättre laget. Skulle de tumma på någon liten detalj kommer Schweiz vara där och straffa svenskarna direkt. Vi på sportal tror på en jämn och tät match som slutar 4-2 till Sverige efter att Landeskog sätter sista i öppen kasse.

USA – Finland: Finnarna har mycket att bevisa

USA inledde turneringen mindre bra, laget förlorade med 2-1 mot hemmanationen Tyskland. Men sedan hämtade sig amerikanerna och vann resten av alla gruppspelsmatcher. USA har det yngsta laget i turneringen och det är något som även visat sig i spelet. De spelar en oerhört fartfylld och intensiv ishockey där samtliga spelare ser ut att spela med livet som insats. Turneringen betyder allt och viljan som USA visar har inget annat lag ännu visat på samma nivå.

Finland har spelat väldigt ojämnt, ena stunden fantastiskt medans nästa match helt bedrövligt. Förlusten mot Frankrike med 5-1 var oerhört tung och det var många som trodde det skulle bli svårt för finnarna att återhämta sig. Men de lyckades tråckla sig vidare till en kvartsfinal där de ställs mot ett av de bästa lagen i VM.

Vi på sportal ser inte mycket som talar för Finland tyvärr, utan USA är alldeles för starka och kommer förmodligen att dansa genom kvartsfinalen. Slutreslutatet blir 5-1 till USA.

Denna kvartsfinal kommer inte upprepas under 2018. Där kommer istället det vara möjligt att sända USA – Tjeckien stream från mästerskapet.

Ryssland – Tjeckien: Tjeckerna kan överraska

Ryssland fick förstärkning i form av Washingtons Yevgeni Kuznetsov. I matchen mot USA blev han istället för en förstärkning en syndabock. Med sina två otroligt onödiga utvisningar i slutet av matchen bäddade han ensam segern för USA. Han ska vara en av Rysslands viktigaste spelare och kan inte han visa vägen kan det bli svårt mot ett lag som Tjeckien.

Tjeckien har haft en jämn och bra nivå genom hela grundserien bortsett från matchen mot Schweiz. Laget stod inte för en dålig insats men det kändes inte som att man tog ut allt för att försöka vinna. Tjeckien består av många extremt skickliga spelare och enligt tjeckerna själva siktar de mot guld.

Detta är den svåraste kvartsfinalen att försöka förutspå en vinnare. Vi tror att vaknar Ryssland på rätt sida och tar tag i taktpinnen blir det svårt för tjeckerna att hänga med i 60 minter. Det kräver att Ryssland verkligen gör det, vilket de inte gjort ordentligt i grundserien. De hade problem att komma igång mot Sverige, USA och även mot Lettland. Vi tror matchen slutar 2-2 och vilket lag som vinner förlängningen är omöjligt att säga.

Kanada – Tyskland: David mot Goliat

Det vore en skräll i klass med Vitryssland – Sverige OS 2002 i Salt Lake City om Tyskland skulle ta sig vidare. Kanada är alldeles för bra och kommer inte förlora mot Tyskland. Även om tyskarna har en stor publikmassa i ryggen och hemmaplan är det en för svår uppgift.

Tyskland fick nyligen försträkning i form av tyska stjärnskottet Leon Draisaitl som dominerat i Edmonton under säsongen. Men en spelare kan inte lyfta ett helt lag mot Kanada, tyvärr.

Detta kommer bli den mest odramatiska kvartsfinalen där vi tror Kanada kommer vinna med minst fyra mål.

Följ matcherna live

Samtliga matcher från hockey VM 2017 går att följa via live stream hos Cmore. Det går även att följa alla fyra kvartsfinaler på TV4 och TV12. Fördelen med att se hockey VM på live stream är att man slipper reklam och får längre studiotid med bland annat Nicklas Wikegård. Wikegård sitter inte bara i studion utan kom även med på sportals lista över de fem bästa sportkommentatorena i Sverige.

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar