Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 6 dec, 2018

Alex Ferguson: ”Jag såg Mourinho som en liten kaxmört i början”

Manchester United har inte vunnit en ligamatch på över en månad, och José Mourinhos kritiker fortsätter att skrika efter tränarens avgång. En som dock alltid beundrat Mourinho är Sir Alex Ferguson.

När Manchester Uniteds tränarlegendar Sir Alex Ferguson till slut lade tränarblocket och tuggummit på hyllan sommaren 2013, var den som utsågs till efterträdare David Moyes. Samma lag som Ferguson nyss vunnit Premier League med kunde Moyes dock inte landa på bättre än en sjundeplats. Moyes sparkades i slutet av säsongen och Ryan Giggs tränare laget i någon månad.

Därefter gjorde Louis van Gaal två år i klubben, men utan någon direkt framgång. Van Gaals efterträdare blev portugisiske José Mourinho, en mycket omtalad tränare.

Uppfattningen om Mourinho är vida delad. Många beundrar honom för att han vågar säga precis vad han tycker offentligt och för hans omätliga vilja att vinna, medan minst lika många kritiserar honom för att vara bitter och för att spela en defensiv, kanske till och med destruktiv, fotboll.

I Sir Alex Fergusons bok berättar han om sin beundran för José Mourinho, både som tränare och som människa. ”Fergie” lägger ett helt kapitel, ”Mourinho – en rival utöver det vanliga”, på att berätta om Mourinho. Här är ett utdrag ur vad som står i boken, som släpptes strax efter att Ferguson slutade som tränare:

”Första gången jag uppfattade José Mourinho som ett eventuellt hot var när han höll presskonferens som nytillträdd manager för Chelsea, sommaren 2004. ”I’m the special one”, jag är något utöver det vanliga, deklarerade José. Vilken liten kaxmört, tänkte jag när jag såg honom förse pressen med den ena citatvänliga meningen efter den andra.

En röst inombords sa: Här dyker det upp en ny kille. Ung. Ingen idé att diskutera med honom. Ingen idé att gå i strid med honom. Men skärpan har han och morsk nog att ta sig an managerjobbet i Chelsea, det är han.”

”Min överlägset bästa elev hittills”

”Jag hade pratat mycket med Carlos (Queiroz, Uniteds assisterande tränare) om José, och Carlos sa: ”Det är en väldigt smart gosse.” Han hade lärt känna Mourinho redan på tränarakademin. José hade varit elev till Carlos i Portugal. ”Min bästa elev hittills. Överlägset bäst”, sa Carlos. Jag förstod med en gång att det vore dumt att utmana honom i en psykologisk duell. Jag fick hitta ett annat sätt att tackla honom.

Tidigt under Josés första säsong drog Chelsea iväg och skaffade ett sexpoängsförsprång som vi aldrig kunde hämta in. När de väl tagit ledningen i titeljakten såg José sedan till att Chelsea tog mängder av knappa segrar. Det var bara 1–0 eller 2–0. De tog ledningen i matchen och bevakade den sedan. Chelsea skulle bli ett ohyggligt svårslaget lag. De var mycket bättre organiserade än tidigare. Jag vann inte en match på Stamford Bridge sedan José kom dit.

Under försäsongen lade José ner mycket arbete på defensiven och formerade laget till en början med trebackslinje, två yttrar och en mittfältsdiamant. En sådan uppställning är väldigt svår att möta.

Alla jag talar med säger att José är enastående bra på att hantera spelarna. Han är extremt noggrann i sin planering, tar med varje detalj. Han är lätt att tycka om när man väl lärt känna honom, och han kan skratta åt sig själv, vända ett skämt mot sig själv. Jag vet inte om Wenger och Benítez har den förmågan.”

Med tanke på vad Ferguson skrev om Mourinho i sin bok kan vi nog dra slutsatsen att han stod bakom, eller åtminstone inte var emot, anställningen av Mourinho som tränare för Manchester United. Den generella uppfattningen om Mourinho har dock försämrats rätt rejält sedan 2013, och vi vet inte om även Fergusons uppfattning om portugisen ändrats till det sämre.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar