Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 3 jan, 2020

Topplista: Kontraktslösa svenska spelare

Det nya året har precis börjat, och när 2019 blev 2020 gick också många spelares kontrakt ut. Här har vi listat de bästa och mest framstående svenska, kontraktslösa spelarna.

Många allsvenska spelares kontrakt gick ut vid årsskiftet, och nu är det läge för klubbar att fynda svenska spelare. Nedan listar vi de bästa och mest kända svenska spelarna utan kontrakt.

Martin Olsson, 31

Det allra största namnet på den här listan. Är inte bara välkänd i Sverige utan även i England där han spelat sedan unga år och gjort totalt 197 Premier League-matcher. Är i första hand antagligen ute efter kontrakt just i England, även om han troligen får nöja sig med någon Championshipklubb då han varit klubblös i ett halvår.

Martin Olsson är uttagen i svenska landslagets januariturné 2020.

 • Kontraktslös sedan: 1 juli 2019
 • Senaste klubb: Swansea

Uppdatering: Klar för provspel med Championship-ettan West Ham.

Rasmus Elm, 31

Verkar ha omöjligt att bli kvitt sina återkommande skadeproblem. Väntas förlänga med KFF, men har hintat om att 2020 kan bli sista säsongen i karriären.

 • Kontraktslös sedan: 1 januari 2020
 • Senaste klubb: Kalmar FF

Johannes Hopf, 32

Blev utsedd till turkiska ligans bästa målvakt säsongen 2016-17, och följde sedan upp med att säsongen därpå ha ett av ligans bästa räddningsprocent.

I oktober 2018 skadade Hopf fingret, och kunde aldrig inte göra comeback för sin dåvarande klubb Ankaragücü. I mars 2019 gick målvakten och klubben skilda vägar, och sedan dess har Hopf varit klubblös. Hans skadestatus är okänd, men så här pass långt efter skadan han bör vara frisk. Potentiell comeback i Hammarby ifall Johan Wiland inte får förlängt kontrakt.

 • Kontraktslös sedan: 6 mars 2019
 • Senaste klubb: Ankaragücü

Johan Wiland, 38

Kontraktet med Hammarby har gått ut, men klubben funderar fortfarande på att förlänga. Allt beror på läkarnas rekommendationer – kommer Wilands axel att bli bra nog att han kan spela ännu en säsong på allsvensk toppnivå?

 • Kontraktslös sedan: 1 januari 2020
 • Senaste klubb: Hammarby

Jesper Karlström, 24

Väldigt viktig pjäs i det sammansvetsade guldlag Djurgården snabbt byggde ihop under Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. Karlströms kontrakt gick ut vid årsskiftet, och han kommer med all sannolikhet att skriva på för en klubb utomlands. Har under 2019 ryktats vara aktuell för bland annat Lech Poznan, Randers och Darmstadt, men lär stå ännu högre i kurs nu.

 • Kontraktslös sedan: 1 januari 2020
 • Senaste klubb: Djurgården

Rasmus Jönsson, 29

Lämnade som bekant Helsingborg för thailändska Buriram United i somras, och i Buriram blev det 12 matcher och 1 mål innan han lämnade i början av december. Är säkerligen intressant för flera allsvenska klubbar.

 • Kontraktslös sedan: 1 december 2019
 • Senaste klubb: Buriram United

Uppdatering: Har presenterats av Helsingborg, vilket blir hans tredje sejour i klubben.

Kalle Holmberg, 26

Den pålitlige målskytten Kalle Holmberg har lämnat IFK Norrköping, och kan nu välja klubb fritt. Har själv sagt att han helst går utomlands, men att Djurgården (vars intresse Holmberg själv bekräftat) annars är ett alternativ.

 • Kontraktslös sedan: 1 januari 2020
 • Senaste klubb: IFK Norrköping

Uppdatering: Officielt klar för Djurgården.

Joseph Baffo, 27

Gjorde sig ett namn under U21-EM 2015, och har sedan dess harvat runt i Tyskland. Har genom karriären åkt på två korsbandsskador, varav den senaste i april 2019. Det har varit tyst kring Baffo sedan dess, och troligen kämpar han fortfarande med att rehabilitera skadan.

 • Kontraktslös sedan: 1 juli 2019
 • Senaste klubb: MSV Duisburg

Erton Fejzullahu, 31

Det blev bara 7 matcher och 2 mål på en säsong i Litauen, vilket får betraktas som ett fiasko. Är sedan nyårsdagen klubblös, och flera allsvenska klubbar – om än inte lika många som för några år sedan – lär kunna tänka sig att ha Fejzullahu i laget. Det är knappast heller otänkbart att han fortsätter utomlands.

 • Kontraktslös sedan: 1 januari 2020
 • Senaste klubb: Žalgiris

Simon Lundevall, 31

Var en av allsvenskans hetaste spelare för bara ett par år sedan, men likt hela Elfsborg hade han ett tungt 2019. Nu står han utan kontrakt – blir han kvar i Sverige eller försöker han sig på ett äventyr utomlands?

 • Kontraktslös sedan: 1 januari 2020
 • Senaste klubb: IF Elfsborg

Alexander Farnerud, 35

Helsingborg valde att inte förlänga med Alexander Farnerud, som säkerligen satt på en hög lön och som inte blir yngre med åren. Kvalitet har han dock ännu, och viljan att fortsätta spela tror vi finns där.

År 2017 kallade Ole Gunnar Solskjaer honom för ”Allsvenskans överlägset bästa spelare”.

 • Kontraktslös sedan: 1 januari 2020
 • Senaste klubb: Helsingborgs IF

Jesper Nyholm, 26

Kontraktet med AIK förlängdes inte, och frågan är om Nyholm kommer att kunna spela allsvensk fotboll igen efter den hemska skadan och den dåliga läkarhanteringen han åkte på. IK Sirius sägs ha varit i kontakt med honom, men ännu är inget påskrivet.

 • Senaste klubb: AIK
 • Kontraktslös sedan: 1 januari 2020

John Alvbåge, 37

Säger själv att han är i bra fysisk form och väldigt motiverad inför framtiden samt att han inte har några planer på att avsluta karriären. Alvbåge har även sagt att drömmen är att spela i en Göteborgsklubb så att han kan bo hemma med familjen.

 • Senaste klubb: Örebro SK
 • Kontraktslös sedan: 1 januari 2020

Relaterat: Kontraktslösa svenska spelare januari 2019


Andra kontraktslösa spelare värda att nämna:

Denni Avdic, 31

Lucas Hägg-Johannson, 25

Junes Barny, 30

Aly Keita, 33 (Uppdatering: har förlängt med Östersund)

Philip Haglund, 32

Pa Konate, 25

David Mitov Nilsson, 28

Marcus Olsson, 31

Kadir Hodzic, 25

Martin Lorentzson, 35

Markus Thorbjörnsson, 32

Jakob Orlov, 33

Ole Söderberg, 29

Hampus Nilsson, 29 (Uppdatering: har skrivit på för Superettan-laget Trelleborg)

Christer Youssef, 32

Kevin Ackermann, 18

Marko Mitrovic, 27

Peshraw Azizi, 31

Rickson Mansiamina, 22

Jesper Arvidsson, 35

Omar Eddahri, 29

Källa: transfermarkt.com

Här listar vi dagens bästa speltips i Allsvenskan, när säsongen väl drar igång. Om du förresten letar efter oddsbonusar att spela på online eller vill spela på betting via swish, då kan du följa våra länkar.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2527 Artiklar