Gustaf Rauer photo
Gustaf Rauer

- 31 jan, 2020

Inför Allsvenskan 2020: IFK Göteborg

Klubbarna som ska spela i allsvenskan 2020 har börjat rusta inför kommande säsong. Vi går igenom förutsättningarna för respektive lag.

Förra säsongen, IFK Göteborg (7:a):

En storklubb med en anrik historia som nu börjar ta små steg tillbaka till finrummet återigen. IFK Göteborg var och är en dominant klubb i Sverige historiskt sett med två Uefacupen-titlar och lika många decennier där de skördade oerhört många framgångar på 80- och 90-talet. Att jämföra den tiden på något som helst sett med nu är inte helt verklighetsskildrande, det är bara drömmar om något som kan bli riktigt bra.

”Blåvitt” gick in i säsongen 2019 med låga förväntningar och med stora förhoppningar. Nya allsvenska stjärnor tändes såsom mittfältarna Patrik Karlsson-Lagemyr, Alhassan Yusuf och August Erlingmark, som alla bidrog något enormt till IFK Göteborg under året. Benjamin Nygren, Carl Starfelt och Sebastian Ohlsson är några andra värda att nämna, spelare som nu sålts utomlands tack vare sina fina prestationer.

Robin Söder visade en fin form under säsongens gång och lyckades sätta dit hela 14 mål på sina 27 matcher, något som belönades med en plats i Sveriges januariturné. Den frejdiga fotboll som IFK Göteborg stod för charmade publiken och utomstående, även om det endast räckte till en sjundeplats när säsongen skulle summeras. En placering som trots allt talar för något mer än bara ett tabellläge, en förhoppningens lykta har tänts.

  • Snackisen: Tränare Poya Asbaghi och assisterande Ferran Sibilas lags positiva spel pratades det mycket om under säsongen 2019 och, komiskt nog, dessförinnan tränarnas vara eller icke vara i IFK Göteborg. Detta är en diskussion de sannerligen satte stopp för i och med lagets goda utveckling under året, men också deen taktiska briljansen som visades upp i vissa matcher ska inte glömmas.

Inför säsongen 2020

Känslan är att IFK Göteborg nu har tagit sig förbi det mentala hinder som uppstått när titlarna uteblivit och mörkret fallit. De blåvita supportrarna har fått tillbaka sitt hopp om något bättre och med sin tekniska och taktiska fotboll har den unga tränaren Poya Asbaghi tillsammans med Barcelonafostrade assisterande tränaren Ferran Sibila fått ”Änglarna” att börja tro igen.

Det blåser positiva vindar på Kamratgården återigen. Med ett bra 2019 är kraven högre än tidigare och motståndarna mer beredda på lagets kvaliteter. IFK Göteborg har ett ungt lag, med flera spännande talanger, och de kommer att förbättra sig till och under säsongen 2020.

Vi tror att Göteborgsklubben kommer att göra ett godkänt år 2020, men ett än mer godkänt utvecklingsarbete med truppen även denna säsong och bli ännu bättre individuellt som kollektivt. Tränare Asbaghi kommer att få ännu mer ros av media år 2020 tack vare sitt lags fina spel och uppträdande. Spelarna i ”Blåvitt” kommer att lyfta sig ytterligare en nivå genom den kontinutet laget och ledarstaben har fått genom den successiva process som laget har genomgått.

Rykten ut:

Alhassan Yusuf;

Listan kan göras lång över intressenter som ryktas hålla ögonen på den 19-åriga mittfältstalangen. Klubbar som Anderlecht, Ajax, Watford och Wolves har enligt rapporter visat sitt intresse för nigerianen. Göteborgsklubben borde försöka behålla denna glimmande guldklimp så länge som möjligt.

August Erlingmark;

En lojal ”box till box”-spelare som gjorde avtryck i allsvenskan 2019. 21-åringen har ögonen på sig från belgiska klubbar och kommer att vara en av IFK Göteborgs nyckelspelare 2020 om han stannar.

Giorgi Kharaishvili;

Georgiern har fått en fin utveckling i klubben och börjar mer och mer växa ur den allsvenska kostymen. Ryktats finnas intresse från klubbar i Mellanöstern som är intresserade att knyta till sig den tekniska 23-åriga mittfältaren.

Quiz Allsvenskan 2019

Rykten in:

David Batanero;

Spansk 31-årig innermittfältare som spelade senast i GIF Sundsvall som blev föregående säsong nedflyttad från allsvenskan, men är nu kontrakslös. Varit på gång till AIK men blev ingen övergång vid det tillfället. Hade passat bra in i tränare Asbaghis sätt att spela.

Gustav Svensson;

32-årig mittfältskämpe som ryktats vara påväg tillbaka till ”Blåvitt” flera säsonger nu, men ännu inte återvänt. Spelar i amerikanska Seattle Sounders för närvarande och har kontrakt med klubben året ut.

Marcus Berg;

En anfallare som inte behöver någon närmare presentation. Ryktades vara på väg ”hem” föregående sommar men valet föll på ännu ett äventyr för den meriterade landslagsspelaren. 33-åringen skrev förra sommaren på för ett år med ryska FC Krasnodar. Väntas återvända till Sverige och ”Blåvitt” i sommar när utlandsäventyret är slut.

Jakob Johansson;

29-åringen har kontrakt med Stade de Rennais till sommaren och om man ska lyssna på den senaste tidens spekulationer lutar det åt att han återvänder till IFK Göteborg. En spelare som hade gjort stor skillnad för klubben om han får kvitt sina skadebeskymmer och vara skadefri.

Potentiella/realistiska värvningar:

Oscar Wendt;

Vänsterbacken har pratat om att återvända någon gång innan karriären är slut. Är nu 34 år och hans kontrakt med tyska Borussia Mönchengladbach går ut i sommar. IFK Göteborg kommer att vara ett hett alternativ för den erfarne spelaren onekligen.

Drömvärvning:

Pontus Wernbloom;

33-åringen har sagt att en någon gång vill återvända hem till Göteborg. Har kontrakt med grekiska klubben PAOK till sommaren 2021 och är för närvarande skadad. Den stenhårde mittfältaren, och en av de flera potentiella hemvändarna, hade varit den allra hetaste enligt oss.

Pontus Dahlberg;

21-årig målvakt som just nu spelar i engelska Premier League-klubben Watford, men som behöver speltid. Hade varit en av raden spelare som är från IFK Göteborg som hade förstärkt klubben något enormt, om än något osannolikt för närvarande.

Tips Allsvenskan 2020

Säsongen 2019 gav mersmak av fina prestationer från laget och av allsvenska klasspelare. Ytterligare en säsong med kontinnuitet kommer att hjälpa IFK Göteborg att bli ännu bättre till denna säsong. Utveckling är en process som tar tid, något tränarna nu har fått en del av. Laget har bevisat sig att de är att räkna med, även om vi tror att de har en bit kvar till de övriga absoluta topplagen. Vi tror att ”Blåvitt” kommer att förbättra sig med en placering i allsvenskan 2020 jämfört med föregående säsong och landa på en sjätteplats i tabellen.

Tips Allsvenskan 2020
1.
2. Hammarby IF
3. AIK
4. Djurgårdens IF
5.
6. IFK Göteborg
7. BK Häcken
8. IF Elfsborg
9. Helsingborgs IF
10.
11.
12.
13.
14. Falkenbergs FF
15.
16.

Gustaf Rauer

Gustaf Rauer is an old Sportal veteran, who wrote on the site already between 2013 and 2015. After a few years of absence, he was back in the autumn of 2018, and became a welcome new addition. Gustaf has a broad area of ​​knowledge and follows more or less all football. He has previously written for Norra Skåne and Fotbolliblekinge.In addition to writing for Sportal, Gustaf Rauer studies journalism at Lund University. He is also a big Football Manager enthusiast.

127 Artiklar