Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 3 apr, 2013

Allt går enligt planen för Roma

Vid det här laget känner alla till de amerikanska ägarna i Roma, med president James Pallotta i spetsen. Mycket har sagts om Pallotta och resten av ägargruppen, men ambitionerna och självförtroendet går inte att ta miste på.

Klubben har tecknat avtal med idel ädel sponsorsadel och har planer på ny träningsanläggning och ny arena. Man söker också investerare som kan satsa pengar i klubben, något man trodde sig ha funnit i Adnan Adel Aref Al Qaddumi Al Shtewi. Seriositeten på mannen med det långa namnet var dock inte den önskade.

Inte heller på fotbollsplanen har allt gått enligt planerna. Amerikanerna började med att satsa på Luis Enrique för att skapa ett mini-Barcelona i Rom, en satsning som inte alls gick hem. Efter det misslyckandet stormade det ganska rejält uppe på toppen i Roma, och herrarna från andra sidan Atlanten såg det vara nödvändigt att klappa supportrarna medhårs. Detta genom att anställa favoriten Zdenek Zeman som ny tränare, tjecken som i ett tidigare liv satt supportrarnas hjärtan i brand. 

Tyvärr lyckades inte heller det draget och i februari månad 2013 var det dags för den bolmande tjecken att lämna skeppet för att låta ungdomstränaren Aurelio Andreazzoli ta över rodret. Det har hittills gått relativt bra, även om den åtråvärda Champions League-platsen ser ut att vara utom räckhåll för i giallorossi.

Trots detta är alltså James Pallotta nöjd med utvecklingen, något han utvecklar vidare i dagens Gazzetta dello Sport.

– Mitt projekt är långsiktigt. Jag vill fortsätta leda Roma i minst 20 år och jag vill vinna. Med Boston (Celtics, förf. anm.) lyckades jag vinna efter fem år…

– Jag vaknar också upp mitt i natten eftersom jag inte kan förstå hur vi kunde förlora vissa matcher. Vi har talang men vi saknar kontinuitet. Jag är nöjd med resultaten som sportchef Walter Sabatini och klubbdirektör Franco Baldini presterat. Vi har potentialen att slå alla och det har vi visat.

– Ingen klubb i världen har skrivit avtal med globala varumärken som Nike, Disney och Volkswagen. Allt går enligt planerna.

Angående Al Qaddumi Al Shtewi säger Pallotta följande:

– Vi hade ett flertal personer som rekommenderade honom. Vi gjorde alla nödvändiga efterforskningar och det hela verkade seriöst. Sen hände det som hände. Men jag kan garantera att vi inte förlorade några pengar på det, bara tid. Men det var inget som påverkade vårt arbete.

– Morgan Stanley (amerikansk investmentbank, förf. anm.) jobbar med att sätta upp en plattform för att undersöka alla alternativ på möjliga investerare som finns idag. Det finns flera europeiska, amerikanska, asiatiska och arabiska organisationer som är intresserade. Vi letar efter investeringar uppemot €75 miljoner.

På frågorna om den nya tränaren Andreazzoli och den levande legenden Francesco Tottis kontraktssituation säger Pallotta:

– Andreazzoli har gjort det bra hittills, men det är för tidigt att säga hur hans framtid ser ut.

– Vi ska snart prata med Totti angående ett förnyat kontrakt. Personligen kan jag inte tänka mig ett Roma utan Totti på planen.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1752 Artiklar