Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 28 feb, 2014

Fotbollen driver Fernandinho – inte pengarna

När flera storspelare i Europa jagar fetare och fetare lönecheckar är det fotbollen som styr Fernandinhos val. Efter åtta säsonger i Shakhtar Donetsk valde den brasilianska mittfältaren att lämna Ukraina under sommaren när han skrev på för Manchester City.

Och hans nya omgivning och förutsättningar är fjärran dem som fanns när Fernandiho spelade fotboll som barn.

– Vissa av mina vänner ville göra andra saker men jag ville bara ut och spela boll. Vi använde flipp flopp-skor eller tegelstenar som stolpar och spelade på gatan, säger Fernandinho.

– Min pappa och mina farbröder uppmanade mig att spela fotboll och alla presenter jag någonsin fick var fotbollsskor, matchtröjor eller nya bollar. Det var så jag ville ha det. Min son är likadan idag. Han är tre år men har redan matchtröjor och sover med bollen i sängen.

Fotbollen har gjort det hela lättare för Fernandinho. När många ungdomar finner det svårt att anpassa sig till nya kulturer och länder har mittfältaren alltid funnit tryggheten i den lilla läderkulan.

– Jag har tränat varje dag sedan jag var 13 år. Jag flyttade för första gången när jag var 17 år och lämnade Brasilien när jag var 20. Varje gång prioriterade jag fotbollen och det gjorde det lättare att anpassa sig. Dessutom har jag haft turen att få jobba med många fantastiska personer.

Signing-on-bonusen på 40 miljoner kronor som Fernandinho fick för att skriva på för City kan tyda på girighet och pengar som drivkraft, men det avfärdar mittfältaren.

– Jag trivdes bra i Ukraina och vann sex titlar där. Jag kände alla där och var en stor del i klubben. Om jag bara ville ha pengar och trygghet efter min karriär så skulle jag ha stannat, men jag fick erbjudandet om en utmaning i Manchester City och känner till deras projekt sedan många år. Jag är enbart här för att vinna.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1635 Artiklar