Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 18 okt, 2011

Det hade varit självmord för fotbollen

Flera av de rikaste ägarna i Premier League har framfört en önskan om att ”stänga” Premier League, för att på så sätt öka konkurrensen i den högsta ligan. 

Men att slopa upp- och nedflyttning ser Sir Alex Ferguson som rena självmordet för fotbollen i England. 

– Det finns åtminstone åtta lag i The Championship med en fantastisk historia. Vad skulle ni säga till dessa åtta lag? Att de aldrig får spela i Premier League igen? säger Ferguson enligt engelska Metro.

– Det hade varit fullständigt självmord för resten av klubbarna i landet, inte minst för klubarna i The Championship. Det enda sättet du kan göra pengar på är Premier League. Du kan inte stjäla det från klubbarna. 

Manchester United, Liverpool, Arsenal, Aston Villa och Sunderland har alla amerikanska ägare, Manchester City styrs från Abu Dhabi medan Chelsea och Blackburn har ryska respektive indiska ägare.

För att rösta igenom ett förslag om att stänga ligan, måste två tredjedelar av ägarna och fotbollsförbundet rösta för. Nu är League Managers’ Association, med VD Richard Bevan i spetsen, rädda för att det kan hända i framtiden om fler klubbar köps upp av utländska investorer.  

– Det är redan många av de utländskt ägda klubbarna som talar om att ta bort upp- och nedflyttning i Premier League, säger Bevan. Om vi får fyra eller fem ägare till så kan det faktiskt hända. 

Vad tycke du om att stänga Premier League? Diskutera!

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1635 Artiklar