Hampus Johansson photo
Hampus Johansson

- 19 mar, 2014

Det är inte hur bra du spelar, det är var du spelar

30 engelsmän blev uttagna till den här månadens landskamp mellan England och Danmark. Inför uttagningen tog de flesta för givet att Sunderlands Adam Johnson skulle ha en given plats i den truppen efter att ha gjort sju mål på nio matcher och dessutom blivit utsedd till januari månads bästa spelare i Premier League. Men när förbundskapten Roy Hodgson presenterade truppen fanns inte Johnsons namn med.

– Jag tror att många blev förvånade, säger Johnson. Jag tror att många människor såg mig som i stort sett given, men om du tittar på den senaste truppen var det i stort sett bara spelare från de åtta bästa klubbarna i Premier League, bortsett från Caulker (Cardiff) som inte ens var tänkt att vara med innan Jagielkas skada. Jag tycker att det säger mycket om laguttagningarna. Jag tror inte att de handlar så mycket om hur bra du spelar, utan snarare var du spelar.

I Hodgsons trupp var det bara Cardiffs Steven Caulker och Torontos Jermaine Defoe som inte representerade någon av de åtta bästa klubbarna i Premier League (Arsenal, Chelsea, Tottenham, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Everton och Southampton). Caulker och Defoe är dessutom före detta Tottenham-spelare.

– Det är ju fakta, eller hur?, fortsätter Johnson. Om du tittar på de tio senaste uttagningarna; Southampton har spelat bra, de är bland de åtta bästa, och resten kommer från klubbar som Everton, Tottenham, Man United och City.

Johnson har själv spelat 12 A-landskamper för England.

– Alla mina landskamper kom under min tid i Manchester City. Ibland blev jag uttagen trots att jag inte spelade. Nu spelar jag mer men jag kommer inte med. Det är bara fakta. Det handlar inte om att vara bitter. Vissa av spelarna skulle inte vara i närheten av en landslagstrupp om de inte spelade i en storklubb. Jag kom till Sunderland för att få mer speltid snarare än att tänka på landslaget. Men vissa gånger satt jag inte ens på bänken i City och fick ändå vara med i landslaget. Jag kände att Danmarks-matchen var min bästa chans att komma med under Roy Hodgson. Men jag tror att han inte vill ta några svåra beslut så han bestämde sig för att köra på med de spelare han tidigare använt sig av. Sådant är livet, det är så det fungerar. Det ska bli intressant att se hur det går i VM och vad som händer efter det.

Hampus Johansson

Hampus Johansson frilansar för Sportal, och fokuserar uteslutande på live streaming och större guider inför stora mästerskap. Han är en sportentusiast som brinner för mer eller mindre alla sporter, och har själv spelat curling på hög nivå.

Hampus har en journalistexamen från Lunds Universitet, och utöver att arbeta på Sportal har han en del andra sysslor.

1635 Artiklar