All medicinsk rutin har blivit bättre

Fabrice Muamba gör framsteg på sjukhuset. Efter hjärtstilleståndet i matchen mot Tottenham i helgen kan engelsmannen nu delvis röra både armar och ben. 

Chelseas målvakt Petr Cech fick skallbenet spräckt i matchen mot Reading 2006 och tror inte att Muamba hade överlevt om de medicinska rutinerna hade sett ut som de gjorde då. 

– Folk såg mig försöka ta mig av planen och det tog så lång tid innan jag bars av på bår. Folk kunde inte få ut mig ur oklädningsrummet. Jag undrar vad som hade hänt med Muamba då. När någon hade nått fram till honom kanske det hade varit för sent, säger Cech. 

– Jag blev väldigt glad när jag såg att de medicinska rutinerna och strukturen blivit så mycket bättre sedan dess. Han har fortfarande chansen att överleva tack vare alla verktyg som finns på planen. Det är en fantastisk förändring. Det kan vara tal om sekunder som kan rädda ett liv eller en hel karriär. 

När Cech skadades svårt mot Reading rasade José Mourinho mot att det tog så otroligt lång tid att få tjecken till sjukhuset. 

– Det är bra nu att verktygen finns där och att reglerna blivit bättre efter det som hände mig. Jag lider med hans familj, personer som står honom nära och spelarna på planen, det är fruktansvårt att se något sådant. När jag skadades visste ingen hur allvarligt det var, men den här gången rådde det ingen tvekan om hur allvarligt det var. Alla tog rätt beslut att stoppa matchen. Jag tror inte att spelarna hade haft den rätta koncentrationen att fortsätta. 

Vill du blogga om Chelsea på Sportal.se? Mejla redaktionen!