Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 8 feb, 2023

Stockholm kan bli värd för OS 2030

Beijing, China.

Som en blixt från klar himmel så har ett svenskt Vinter OS återigen blivit aktuellt. Sverige ansökte – men fick avslag att bli värd för OS 2026. Nu står det klart att Sverige undersöker möjligheten att göra ett nytt försök tills 2030.

Senaste gången som Sverige arrangerade ett OS var 1912. Den gången handlade det om ett sommar OS. Nu är det alltså ett vinter OS som kan få Sverige som värdland.

Ansökan handlar både om Vinter OS och Paralympics. Det är främst SOK (Sveriges olympiska kommité) som ska plocka fram en förstudie kring Stockholm och Sveriges möjligheter att anordna OS.

”Har redan alla arenor som krävs”

Sveriges olympiska kommitté har under den 8 februari gått ut i media om att de fått en förfrågan om att arrangera OS 2030. Förfrågan kommer från IOK – och ber Sverige om att ge underlag för hur ett svenskt OS kan komma att se ut.

Tidigare så skickade länder och städer in ansökningar till IOK. För att låta kommittén sedan välja ut den ansökan de anser är bäst. Detta är nu ett minne blott. Istället så är det IOK som kommer att skicka förfrågor till de länder de anser är aktuella.

Det är i detta stadie Sverige är i just nu. De har fått en förfrågan – och kommer nu arbeta med en förstudie. Förstudien kommer att lägga grund till vilket beslut som sedan fattas av IOK.

Från den svenska kommittén är tongångarna mycket positiva. De kommer nyligen från en förlust kring ansökan om OS 2026. Där förlorade Stockholm/Åre mot alternativet i Milano-Cortina. Förlusten lär ha svidit för de som arbetade hårt för att få hit Sveriges första Vinter OS. Nu kommer plåster på såren – nämligen att Sverige återigen kan bli ett av de få alternativen som IOK väljer mellan.

” Vi har redan ungefär alla arenor som krävs för att arrangera de största vinterspelen,” säger IOKs ordförande, Anders Larsson till SVT.

Besluten om att Sverige kan få en ny chans kommer samma dag som tävlingar i Skidskytte VM 2023 ska starta. Vilket är en bra tajming när stora delar av Sverige har Vintersports-feber.

nyheter
Guide inför Bingolottos uppesittarkväll den 23/12. Följ vårt program med alla hålltider för bingospelen. Läs mer om priser, gäster & rimstuga.
04 december, 2023
Europatipset 3 december
europatipset
Europatipset den 3 december! Läs allt inför kupongen i vår analys med spelförslag!
03 december, 2023
ahmed qasem byter till irak
allsvenskan
Elfsborgs mittfältare Ahmed Qasem har kontaktas av Iraks fotbollsförbund samt förbundskapten Jesús Casas. Enligt uppgifter har han bestämt sig för att byta till Iraks landslag.
02 december, 2023

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1235 Artiklar