Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 16 feb, 2018

4 x 5 km stafett lördag morgon – guldchans för Sverige

Lördag klockan 10:30 har damerna stafett 4 x 5 km. I denna gren är Sverige regerande OS-mästare, och vågar vi hoppas på en repris av den fantastiska uppvisningen i Sotji?

De svenska längdskiddamerna och i synnerhet Charlotte Kalla har inlett OS 2018 bra. Charlotte har tagit guld i skiathlon följt av ett silver i 10 km fristil, och under lördagsmorgonen väntar 4 x 5 km stafett, en gren där Sverige ska ha stor guldchans.

Regerande OS-mästare efter Kallas upphämtning

Många är vi som minns den uppvisning Charlotte Kalla bjöd på för 4 år sedan, under OS i Sotji. När hon tog över inför sista sträckan var det 26 sekunder upp till tätduon bestående av finskan Krista Lähteenmäki och tyskan Denise Herrmann. 7 sekunder bakom sig hade hon Marit Björgen med en klunga.

Charlotte Kalla satte fart direkt och efter halva sträckan, 2,5 km, hade avståndet till tätduon halverats till 13 sekunder.

Kalla fortsatte att kämpa, och tog hela tiden in på Lähteenmaki och Herrmann. När 800 meter återstod av loppet var hon 3,7 sekunder bakom, och vi svenskar började hoppas på en bragd.

Inför upploppet hade Kalla hunnit ifatt och var alldeles bakom de övriga två. Denise Herrmann är dock känd för sin starka spurt, och hur skulle det gå mot vad som borde vara en slutkörd Charlotte Kalla?

Men Charlotte Kalla visade inga tecken på trötthet. Vid sista kurvan tog Kalla innerspåret och hittade en lucka förbi de andra två. Därefter tryckte hon iväg, och spurtade in först i mål. Sverige hade säkrat ett OS-guld, och detta efter en uppvisning utan dess like.

Varning! Videoklippet riskerar att framkalla rysningar och att ge tårfyllda ögon.

Stina Nilsson tar sista sträckan

De som ska åka för Sverige under lördagen är i tur och ordning Anna Haag, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Stina Nilsson. Hos våra största konkurrenter Norge, åker i tur och ordning Ingvild Östberg, Astrid Jacobsen, Ragnhild Haga och Marit Björgen.

Vi gissar att du inte vill missa stafetten under lördagsmorgonen, och att du vill streama längdskidor i vinter OS.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar