Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 21 jun, 2017

NHL – Svenskarna som kan hamna i Las Vegas

Inatt svensk tid är det dags för expansion draft eftersom Las Vegas Golden Knights kliver in i världens bästa hockeyliga. Varje gång ett nytt lag kommer in i NHL blir det en expansion draft där det nya laget får välja spelare från de andra lagen. Varje lag får dock välja att skydda en målvakt, tre backar och sju forwards eller åtta utespelare. De skyddar spelare automatiskt när de har en no trade-klasul. Spelaren kan dock välja att häva klasulen för att laget ska skydda någon annan spelare. Tobias Enström är en av spelarna som hävde sin klasul.

Det finns många intressanta svenska namn på potentiella spelare Las Vegas kan välja. Förmodligen kommer de välja spelare som är relativt billiga med tanke på att det kommer ta minst 3-4 år innan laget blir slagkraftigt. Med tanke på lönetaket som råder i NHL går det alltså inte längre att köpa massor av dyra spelare för att ha en chans att utmana om Stanley Cup. Något som gjort ligan mycket jämnare.

Karta över lag i NHL

Namn på samtliga svenskar som kan väljas av Las Vegas

André Pettersson, Anaheim

Linus Arnesson, Boston

Anders Nilsson, Buffalo
Linus Ullmark, Buffalo

Philip Samuelsson, Carolina
Eddie Läck, Carolina

Marcus Krüger, Chicago
Johnny Oduya, Chicago
Viktor Svedberg, Chicago

Carl Söderberg, Colorado

William Karlsson, Columbus
Oscar Dansk, Colombus
Anton Forsberg, Colombus

Ludwig Byström, Dallas

Niklas Kronwall, Detroit

Henrik Samuelsson, Edmonton
Anton Lander, Edmonton
Jonas Gustavsson, Edmonton

Gustav Olofsson, Minnesota
Christian Folin, Minnesota
Johan Gustafsson, Minnesota

Jacob De La Rose, Montreal

Pontus Åberg, Nashville

Jacob Josefson, New Jersey
Viktor Lööv, New Jersey
Alexander Urbom, New Jersey

Jesper Fast, Rangers
Carl Klingberg, Rangers
Oscar Lindberg, Rangers
Magnus Hellberg, Rangers

Viktor Stålberg, Ottawa
Fredrik Claesson, Ottawa

Jesper Pettersson, Philadelphia

Carl Hagelin, Pittsburgh
Oskar Sundqvist, Pittsburgh

Magnus Pääjärvi, Blues
Carl Gunnarsson, Blues

Anton Rödin, Vancouver
Tom Nilsson, Vancouver

Christian Djoos, Washington

Tobias Enström, Winnipeg

Marcus Krüger skjuter

Svenskar som har störst chans att hamna i Las Vegas

Vilka som hamnar i Las Vegas är än så länge rena spekulationer. Men det är några namn som klingar lite bättre än andra. En som har stor möjlighet att väljas av Golden Knights är Marcus Krüger. En otroligt nyttig lagspelare som är relativt billig för vad man får ut. Han har ett år kvar på kontraktet med Chicago.

William Karlsson som var med Tre Kronor och vann VM-guld tidigare i år är ett hett namn just nu. Han blommade ut till en viktig kuggen i Colombus Blue Jackets under säsongen och många blev lite förvånade att han inte blev skyddad av sin klubb. Det vore ett riktigt fynd för Las Vegas då hans lön ligger på en miljon dollar. Kontraktet med Colombus sträcker sig fram till 17/18.

Annars har det florerat mycket rykten angående Jonas Brodin och Calle Järnkrok men deras respektive klubbar har gått in och skyddat båda två. Vi får se helt enkelt, kanske blir det några riktiga överraskningar eller inga svenskar alls. Till morgonkaffet imorgon blir det rolig läsning i varje fall.

Läs även: IK Pantern flyttar ner från HockeyAllsvenskan

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar