Joachim Rojdvall photo
Joachim Rojdvall

- 21 jun, 2017

IK Pantern flyttas ner från HockeyAllsvenskan

Det blev under ett möte i ondsags förmiddas klart att IK Pantern inte spelar i Allsvenskan 17/18. Det är på grund av ekonomiska skäl som den skånska klubben tvångsdegraderas från HockeyAllsvenskan. För många kommer det säkert som en blixt från en klar himmel då Pantern var ett topplag under förra säsongen. Vilka som blir det ersättande laget återstår att se.

Det öppnar upp för ett annat lag att testa vingarna i den näst högsta hockeyserien. Vilka det blir är bara spekulationer då man måste klara en hel del krav innan man tar klivet upp.

IK Pantern ishockey Allsvenskan

Kristianstad IK till HockeyAllsvenskan

De kom trea och missade precis en plats till Allsvenskan i kvalet från division 1. Det gjorde en fantastisk säsong men föll precis på målsnöret i kvalet. De slutade på 18 poäng bakom Troja/Ljungby som slutade på 21 poäng. Det är inte många veckor kvar till säsongen sätter igå¨ng och blir det så att Kristianstad får platsen till Allsvenskan kommer det vara snabba ryck i upprustningen av truppen och kanske ledarstaben.

Andra potentiella lag som kan få chansen om inte Kristianstad klarar kraven från Svenska Ishockeyförbundet är, Västerås, Huddinge och Visby/Roma.

IK Pantern Ishockey

Tråkigt bakslag för IK Pantern

De hade en succésäsong i fjol där de var med i toppstriden väldigt länge. Men de räckte inte till i kvalet där de andra lagen la in en till växel. Med så goda resultat tänker man kanske att det borde vara enkelt att driva en lönsam förening. Men det är inte alltid så lätt med spelare som är dyra och alla kostnader runt ishockeyn.

SHL är boven i dramat. Det har skanderats ”SHL, hockeymördare” i många arenor under förra säsongen. Anledningen till att många Allsvenska klubbar har det svårt är på grund av de ekonomiska skillnaderna mellan SHL och andra serier i Sverige. Det nya tv-avtalen gjorde klyftan ännu större. Varje lag i HockeyAllsvenskan får 2,3 miljoner medans varje lag i SHL får runt 45 miljoner kronor. Det är löjligt stor skillnad och gör det i princip omöjligt för lag att ta sig upp på samma nivå.

Med det sjunker också nivån på Allsvenskan då många spelare väljer en annan väg ut i Europa eller exempelvis den finska ligan. Förhoppningsvis kommer de fram till en lösning till nästa gång ett avtal ska tecknas.

Joachim Rojdvall

Joachim Röjdvall är Sportals ishockeyexpert. Han har ett brinnande intresse för främst den svenska ishockeyn, men följer även NHL och internationell hockey. Han arbetar som frilansare och skriver för Sportal till och från, när han inte är alltför upptagen med annat, ”Jocke” skriver alltifrån speltips till andra nyheter från ishockeyn och idrottens värld.

475 Artiklar