Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 9 maj, 2018

Ingen svensk förlust mot Österrike på 71 år

Tre Kronor spelar ikväll match mot Österrike i ishockey-VM. Sverige har inte förlorat mot österrikarna på 71 år.

Tre Kronor och Österrike har genom åren ställts mot varandra 17 gånger i mästerskapsmatcher. Av dessa matcher har Österrike bara vunnit vid två tillfällen. Den första segern tog de år 1931, och den andra år 1947. Österrikarna har alltså inte besegrat oss på över 70 år.

En av Österrikes forwards, Lukas Haudum, har spelat i Sverige i fyra år. Haudum inledde sin tid i Sverige med spel i Södertäljes ungdomslag, innan han bytte klubbadress till Malmö Redhawks. Inför kommande säsong är 20-åringen tillbaka i Österrike, i klubben EHC Linz.

Tre Kronor imponerar

Tre Kronor har vunnit alla sina tre matcher och ligger tvåa i Grupp A, med endast Ryssland framför sig. Sverige har en imponerande målskillnad, 12-2, men Ryssland är än värre med 10-0.

Den som gjort flest poäng för Sverige än är Rikard Rakell, med sina sju poäng (tre mål och fyra assist). Flest minuter på planen ar Oliver Ekman-Larsson som spelat 72 minuter och 27 sekunder av VM.

Österrike ligger näst sist i den åtta lag stora gruppen, med endast Vitryssland bakom sig.

Sverige – Österrike har avspark klockan 20:15 ikväll, på Royal Arena i Köpenham.


Vill du ha mer information om hockey-VM? Här kan du läsa allt om ishockey-VM i Danmark, med alltifrån komplett spelschema till trupper, arenor och ranking av lagen.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2477 Artiklar