Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 1 jul, 2021

Dessa framtidsnamn kan slå sig in i landslaget till VM 2022

Elanga VM 2022

EM är över, för Sveriges del, och efter en tids sorg fortsätter arbetet med att ta sig till nästa mästerskap. Vilka nya ansikten kan vi få se på planen i VM 2022, om vi tar oss dit? Vi tar oss en titt på våra största, svenska framtidsnamn.

Det skulle inte ta slut redan i åttondelsfinalen. De flesta kände nog att vårt svenska landslag hade mer att ge, att det var ämnat för något större än respass i första utslagsrundan. Inte minst efter att man vunnit gruppen, och dessutom visat tecken på att man bara var på väg att bli starkare.

Men ett par ramträffar, ett rött kort och ett sent baklängesmål sänkte våra drömmar om att få se EM 2021 live med Sverige i final. När vi sörjt i några månader är det dags att börja blicka framåt, mot nästa mästerskap. VM-kvalet till Qatar 2022 har redan påbörjats, och Sverige har inlett på bästa möjliga sätt med sex poäng på två matcher.

Vilka nya, svenska spelare kan vi få se i VM, om vi når dit? Det finns en hel del spännande framtidsnamn, och även om Janne Andersson skyndar långsamt med att byta ut och föryngra truppen finns det några som sticker ut, som möjligtvis kan lyckas ta sig in i truppen till mästerskapet om ett och ett halvt år.

Vi har tittat igenom de största, svenska framtidsnamnen – de vi tror har god chans att nå en VM-trupp. Sen är det redan klart att ett par svenska spelare slutar i landslaget, så redan där öppnas ett par platser.

Dessa spelare kan drömma om VM

Här tar vi er igenom spelare med rimlig chans att slå sig in i truppen till VM 2022. Vi går även igenom spelare som fanns med i EM men som kan tänkas få en större roll till nästa mästerskap.

Anthony Elanga, 19

Sveriges näste supertalang heter Anthony Elanga. Yttern tävlingsdebuterade i Manchester United i maj, och hann med att göra två Premier League-matcher under säsongsavslutningen. I den andra gjorde han mål, med en säker nick mot Wolves. Debuterade även i U21-landslaget under våren, och hittade nätet direkt där också med ett fint mål mot Finland.

Har en hel del egenskaper som sticker ut, med sin kombination av snabbhet och teknik. Har tillhört Manchester United sedan han var tolv år gammal och det är verkligen inte många som tar sig hela vägen från Uniteds P12 till A-laget. Denna kille är något speciellt.

Gabriel Gudmundsson, 22

Vänsterback som är relativt okänd i Sverige, men desto mer uppmärksammad utomlands. Lämnade Halmstads BK för Groningen för två år sedan, och har sedan dess varit en av Eredivisie-klubbens bästa spelare. Har ryktats dra till sig intresse från såväl RB Leipzig som Manchester City. Med tanke på att det ser riktigt tunt ut på vänsterbackspositionen bakom Ludwig Augustinsson, tror vi att Gudmundsson till VM lyckas ta sig in i landslagstruppen på Pierre Bengtsson och Martin Olssons bekostnad.

Gabriels pappa, Niklas Gudmundsson, har faktiskt sju landskamper och Premier League-matcher med Blackburn på meritlistan.

Muamer Tankovic, 26

Debuterade i landslaget redan år 2014, som 19-åring. Var sedan med i landslaget en sväng under Janne Andersson år 2019, och fick beröm av förbundskaptenen. Hård konkurrens har dock gjort att han fallit ur truppen, men har gjort det bra i AEK Aten och lär inte vara långt ifrån en trupp. Fortsätter Tankovic ta steg är han ett möjligt namn till VM-truppen.

Zlatan Ibrahimovic, 39

Han var ju redan tänkt att vara med i EM, men med tanke på att Zlatan Ibrahimovic missade mästerskapet tar vi ändå med honom på den här listan. Ska ta sig tillbaka från en ny knäskada, och med den mentala och fysiska styrkan han besitter blir vi inte förvånade om han lyckas. Lär inte vilja avsluta sin landslagscomeback med en kvalmatch mot Kosovo, utan vi räknar med att han har siktet inställt på VM 2022. Håller han sig frisk är han naturligtvis given i den svenska truppen.

Mattias Johansson, 29

Bakom Mikael Lustig och Emil Krafth ser det tunt ut bland svenska högerbackar, och det är inga spelare på positionen som känns som att de varit särskilt nära dessa två herrar. Den närmaste får ändå anses vara Mattias Johansson, som varit med i alla fall under någon samling med Janne och då gjort en hyfsad insats med mål.

Om Mikael Lustig slutar i landslaget behövs en ny högerback i truppen, och då tror vi att denne blir Mattias Johansson. Närmast därefter är Anton Tinnerholm.

Ken Sema, 27 – tillhörde EM-truppen

Ken Sema har hunnit bli 27 år, och varit med i landslaget ett tag men hela tiden på gränsen. Har svårt att konkurrera ut Emil Forsberg, men kan kanske lyckas bli det klara andravalet bakom honom? Har precis varit med om att ta upp Watford till Premier League, och lär få än mer fart på sin utveckling i världens tuffaste liga.

Vänsterbacksplatsen skulle kanske också kunna vara något för Sema? Han har erfarenhet från att spela wingback med Udinese och med tanke på bristen av återväxt på vänsterbacken bakom Ludwig Augustinsson finns en rimlig chans för honom att spela där för Sverige. Pierre Bengtsson och Martin Olsson är nämligen båda 33 år och på väg nedåt i karriären.

Mattias Svanberg, 22 – tillhörde EM-truppen

Var med i EM-truppen, men åkte på corona och kom aldrig till spel. Även om han varit frisk hela mästerskapet hade han med största sannolikhet befunnit sig på bänken den mesta av tiden. Till VM tror vi att han har möjlighet att ta en större roll, och på allvar konkurrera med Albin Ekdal och Kristoffer Olsson om en plats på det centrala mittfältet. Svanberg har gått från klarhet till klarhet i Serie A under den senaste säsongen, blivit en regelbunden startman och börjat göra mål ganska så frekvent. Bland annat ryktats till Milan.

Jens Cajuste, 21 – tillhörde EM-truppen

Har gjort det bra i FC Midtjylland under ett par år, och slog sig in i landslaget lagom till EM. Där blev det dock bara ett kort inhopp, men precis som med Svanberg visar utvecklingskurvan stadigt uppåt. En dynamisk mittfältare – en grovjobbare som dessutom är en skicklig passningsspelare. Fortsätter Jens Cajuste så här lär han bli såld till nästa sommar, och sedan är det inte omöjligt att han konkurrerar ut exempelvis Albin Ekdal på mittfältet.

Jordan Larsson, 23 – tillhörde EM-truppen

Har varit en av ryska ligans bästa anfallare under säsongen, men lider i landslaget av konkurrensen. Till VM blir han av med en konkurrent i form av Marcus Berg, men kan samtidigt tvingas tävla mot Zlatan Ibrahimovic istället. Alexander Isak och Dejan Kulusevski lär han inte komma åt – Jordans lycka skulle vara om Kulusevski tog en plats på högerkanten istället. Fortsätter utvecklingen så som den ser ut nu för Jordan har han dock chans att konkurrera ut Robin Quaison, och således ta sig något närmare en startplats. Men att detta ska vara en spelare som får mycket speltid i VM har vi svårt att se.

Relaterat

sport
Det såg länge ut som att Joe Biden skulle bli presidentskandidat för Demokraterna. Nu har oddsen justerats kraftigt.
05 juli, 2024
em
Se kvartsfinalen i EM 2024 mellan Tyskland - Spanien. Vi visar gratis vart och hur du kan se matchen via live stream eller direkt på TV.
05 juli, 2024
em
Se vart & hur du kan titta på Danmark - Tyskland stream från EM 2024. Vi tipsar gratis om sidor & kanaler som visar matchen online eller på TV.
05 juli, 2024

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2520 Artiklar