Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 1 jul, 2021

Efter EM: Dessa spelare slutar i landslaget – och de är frågetecken

Marcus Berg slutar i landslaget efter EM

EM är över för Sverige, och när man sörjt färdigt är det dags att börja blicka framåt. Mot VM-kvalet, och förhoppningsvis ett VM 2022. Här redogör vi för truppläget i Sverige – vilka kommer garanterat att sluta och vilka är tveksamma kring sin framtid?

Förlusten mot Ukraina var tung på så många sätt, och natten efter den långa matchen kändes nog evig för många svenskar. Ramträffarna, det röda kortet och Ukrainas sena avgörande kommer att dröja kvar på näthinnan hos alla svenska supportrar ett bra tag. Troligtvis i tio, tjugo år. Kanske längre än så.

Det är inte bara sättet vi förlorade på, med ett mål i sista minuten, som kommer att svida. Känslan över vad som hade kunnat bli kommer att vara minst lika jobbig att bearbeta. Sverige var det bättre laget, förtjänade att vinna och hade kunnat åstadkomma något stort denna sommar. En resa som kändes som att den precis börjat är över. Det skulle inte ta slut redan nu.

Men det finns också en chans att en VM-framgång nästa år får oss att komma över detta EM fortare. De unga stjärnorna är förhoppningsvis ännu bättre till nästa år, och har nu dessutom ytterligare en erfarenhet i bagaget.

Dessa slutar efter EM – och dessa är tveksamma

Till VM i Qatar nästa år kommer vissa delar av truppen att ha förändrats. Hur ser framtiden ut för våra trotjänare? Redan nu är det faktiskt ett par spelare som annonserat att de är klara med landslaget, och ett par andra som medgivit att de är osäkra.

Här går vi igenom läget hos de äldre spelarna i landslaget!

Marcus Berg, 34 – slutar

Marcus Berg bekräftade redan hösten 2019 att han skulle sluta i landslaget efter EM – som då var tänkt att spelas sommaren 2020. När EM flyttades fram ett år valde Berg att köra på, men nu är det definitivt över i Blågult för anfallaren.

Vad gäller klubblagskarriären kör Berg på något eller några år ytterligare. Han vänder hem från ryska Krasnodar till IFK Göteborg i sommar.

Andreas Granqvist, 36 – slutar

Precis som Berg hade Andreas Granqvist bekräftat att han skulle sluta i landslaget efter sommaren 2020, efter EM 2020. Men EM sköts upp och ”Granen” gnuggade vidare. Men nu är landslagskarriären över för lagkaptenen.

Sebastian Larsson, 36 – slutar troligtvis

Sebastian Larsson har länge sagt att han troligtvis slutar i landslaget efter EM, men att han inte velat slå fast att beslutet är 100-procentigt. När han fick frågan i intervjun efter förlusten mot Ukraina svarade han att det inte är någon vild gissning att han lägger av, och att det är mycket som tyder på att det blir så.

Mikael Lustig, 34 – osäker

Mikael Lustig har ännu inte tagit något beslut om sin fortsatta landslagskarriär. Han har sagt att han vill fundera i några dagar efter EM, innan han bestämmer sig om hur han gör.

Gustav Svensson, 34 – verkar fortsätta

Gustav Svensson sade i mars 2021 att han kommer att fortsätta i landslaget så länge han blir uttagen, och sedan dess har han inte sagt något mer i frågan. Därför utgår vi ifrån att han kör vidare.

Zlatan Ibrahimovic, 39 – verkar fortsätta

Zlatan Ibrahimovic gjorde i våras en sensationell comeback i landslaget, men missade EM på grund av en knäskada. Om kroppen repar sig och förblir hel räknar vi med att han kör på för att vara med i VM 2022 i Qatar. Janne Andersson har sagt att han och Zlatan ännu inte pratat så långt framåt, men att man definitivt inte stängt några dörrar för en fortsättning i landslaget efter EM. Och känner vi Zlatan rätt vill han inte avsluta med att ha hållits tillbaka av en skada.

Relaterade artiklar

ishockey
Vill du sända Sverige - FInland via live stream eller se på TV? Vi tipsar gratis om live streaming-sidor och TV-kanlaer som visar matchen.
22 maj, 2024
os
Vi går genom odds, schema & speltips inför all handboll som väntar under OS 2024!
17 maj, 2024
os
Se vart & hur du kan sända alla grenar från Sommar-OS 2024 i Paris. Vi hjälper med live streaming och TV kanaler som visar olympiska spelen!
16 maj, 2024

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar