Vem är Anthony Elanga?

I Sverige och i andra delar av världen så har Anthony Elanga blivit ett nytt namn. Det är en svensk fotbollsspelare som nu har spelat match – och gjort mål för storklubben Manchester United. En ljus framtid spås för yttermittfältare som är född 2002.

Namnet Elanga känns igen från Allsvenskan. I flera år spelade Joseph Elanga i Malmö FF och blev en stor profil inom laget. Joseph Elanga är pappa till Anthony.

Anthony Elanga föddes i den 27 april 2002 i Hyllie, i närheten av Malmö. Han visade upp sin talang mycket tidigt – och blev sedan kontaktad av Manchester Uniteds akedemi.

Namn: Anthony David Junior Elanga
Född: 27 april. 2002
Från: Hyllie, Malmö
Nuvarande klubb: Manchester United
Längd: 178 cm
Position: Yttermittfältare (vänster)
Favoritfot: Höger
Tidigare klubbar: IF Elfsborg & Malmö FF
Medborgskap: Sverige & Kamerun
Ungefärligt marknadsvärde: 30 000 000 kr (enligt fotbolltransfers.com)

Anthony Elangas karriär – så här långt

Anthony Elanga startade som väldigt ung att spela i IF Elfsborg. Redan 2014 – när han endast var 12 år gammal – tog familjen sig åter till Malmö. Där stannade man endast i ett år. Sedan kontaktades man av Manchester United som ville få Anthony Elanga in i sin akademi.

Sedan Manchester United fick över Anthony Elanga så har han stannat i klubben. Där har han avancerat från först Manchester Uniteds U18 till U23. Sedan från U23-laget vidare till A-truppen.

Under 2021 har Anthony Elanga fått en plats – och speltid i A-laget för Manchester United. Där lyckades att han att få två startplatser. I sin allra första match från start så blev det succé med ett mål och god kritik efter matchen.

Målet i hans debut har fått upp många ögon för svensken. Var det en tillfällighet eller är vi på väg att se en obarmhärtig målspruta?

Aktuell för svenska landslaget

Anthony Elanga innehar två medborgarskap. Ett i Sverige och ett i Kamerun där hans pappa är ifrån. Än så länge så har Elanga valt att vara aktuell för det svenska landslaget.

Tidigare har Anthony Elanga spelat i Sveriges landslag. Han har aldrig fått chansen i en landslagssamling eller träningsmatch med A-landslaget. Däremot har han haft matcher med på Sveriges U17- och U19-landslag. Där har det totalt blivt två gjorda mål på totalt 8 matcher.

Det är ännu för tidigt för Anthony Elanga att ta en plats i det svenska landslaget inför EM 2021. Det är en lovande spelare – men tyvärr på en position som Sverige inte har brist på.

I Sverige finns det nu en uppsjö med bra spelare på ytterkanten. För att nämna några så finns Emil Forsberg, Dejan Kulusevski, Victor Cleasson, Ken Sema och Jesper Karlsson. Just nu ligger Elanga ganska långt ner i den listan. Men kanske inte inom några fåtal år.

Andra nyheter

VM 2022 – Åttondelsfinaler – Tips, odds & TV tider
VM 2022 – Åttondelsfinaler – Tips, odds & TV tider
En guide inför alla åttondelsfinaler i fotbolls VM 2022. Läs om betting tips, odds, och analyser. Vi samlar även alla TV tider och datuim för VM åttondelsfinalerna.
2 december, 2022 | Jimmie Nyman
VM 2022 – 2 december (2/12) – Matcher, odds & TV tider
VM 2022 – 2 december (2/12) – Matcher, odds & TV tider
Här samlar vi odds i våra betting tips inför VM den 2/1. Se vilka matcher som spelas - samt vilka TV tider som gäller.
30 november, 2022 | Jimmie Nyman
VM 2022 – 1 december (1/12) – Matcher, odds & TV tider
VM 2022 – 1 december (1/12) – Matcher, odds & TV tider
Schema och tips inför dagens matcher från VM; 2022, den 1 december. Se vilka tider, odds och TV-sändningar som du bör hålla koll på den 1/12.
30 november, 2022 | Jimmie Nyman