Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 1 jun, 2021

Vem är Anthony Elanga?

Vem är Anthony Elanga?

I Sverige och i andra delar av världen så har Anthony Elanga blivit ett nytt namn. Det är en svensk fotbollsspelare som nu har spelat match – och gjort mål för storklubben Manchester United. En ljus framtid spås för yttermittfältare som är född 2002.

Namnet Elanga känns igen från Allsvenskan. I flera år spelade Joseph Elanga i Malmö FF och blev en stor profil inom laget. Joseph Elanga är pappa till Anthony.

Anthony Elanga föddes i den 27 april 2002 i Hyllie, i närheten av Malmö. Han visade upp sin talang mycket tidigt – och blev sedan kontaktad av Manchester Uniteds akedemi.

Namn: Anthony David Junior Elanga
Född: 27 april. 2002
Från: Hyllie, Malmö
Nuvarande klubb: Manchester United
Längd: 178 cm
Position: Yttermittfältare (vänster)
Favoritfot: Höger
Tidigare klubbar: IF Elfsborg & Malmö FF
Medborgskap: Sverige & Kamerun
Ungefärligt marknadsvärde: 30 000 000 kr (enligt fotbolltransfers.com)

Anthony Elangas karriär – så här långt

Anthony Elanga startade som väldigt ung att spela i IF Elfsborg. Redan 2014 – när han endast var 12 år gammal – tog familjen sig åter till Malmö. Där stannade man endast i ett år. Sedan kontaktades man av Manchester United som ville få Anthony Elanga in i sin akademi.

Sedan Manchester United fick över Anthony Elanga så har han stannat i klubben. Där har han avancerat från först Manchester Uniteds U18 till U23. Sedan från U23-laget vidare till A-truppen.

Under 2021 har Anthony Elanga fått en plats – och speltid i A-laget för Manchester United. Där lyckades att han att få två startplatser. I sin allra första match från start så blev det succé med ett mål och god kritik efter matchen.

Målet i hans debut har fått upp många ögon för svensken. Var det en tillfällighet eller är vi på väg att se en obarmhärtig målspruta?

Aktuell för svenska landslaget

Anthony Elanga innehar två medborgarskap. Ett i Sverige och ett i Kamerun där hans pappa är ifrån. Än så länge så har Elanga valt att vara aktuell för det svenska landslaget.

Tidigare har Anthony Elanga spelat i Sveriges landslag. Han har aldrig fått chansen i en landslagssamling eller träningsmatch med A-landslaget. Däremot har han haft matcher med på Sveriges U17- och U19-landslag. Där har det totalt blivt två gjorda mål på totalt 8 matcher.

Det är ännu för tidigt för Anthony Elanga att ta en plats i det svenska landslaget inför EM 2021. Det är en lovande spelare – men tyvärr på en position som Sverige inte har brist på.

I Sverige finns det nu en uppsjö med bra spelare på ytterkanten. För att nämna några så finns Emil Forsberg, Dejan Kulusevski, Victor Cleasson, Ken Sema och Jesper Karlsson. Just nu ligger Elanga ganska långt ner i den listan. Men kanske inte inom några fåtal år.

Andra nyheter

em
Se vilka betingsidor som kommer höja oddsen under EM. Dessa erbjudanden kallas för oddsboost. Här listar vi de allra bästa EM oddsboosts!
15 juni, 2024
em
England spelar sin första match i EM mot Serbien. Om du vill se matchen - så hjälper vi dig här!
14 juni, 2024
em
Få speltips på odds inför matcher i fotbolls EM - eller läs om vilka vi tror vinner EM 2024. Få även tips om bonusar, bettingsidor & bäst odds!
12 juni, 2024

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1234 Artiklar