Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 14 jun, 2018

VM bollar genom tiderna – Då & nu

Vi kollar in alla bollar som använts i VM sedan 1958 till 2018. Se utvecklingen för VM-bollarna genom historien.

VM i Ryssland börjar idag, där hemmanationen tar sig an Saudiarabien i öppningsmatchen. Klockan 17:00 tas den första avsparken med 2018 års VM-boll.

Vi tar tillfället i akt att se tillbaka på VM-bollar genom tiderna. Vi börjar från 1958, med den bollen som gav Sverige ett VM-silver på hemmaplan. Sedan går vi framåt, och granskar alla VM-bollar därefter.

  • Tävling: Vinn 2018 års VM-boll

1958, Sverige

VM-bollen 1958 var gul med svart text. Inte samma fantasi och spex som vi ser på de mer moderna bollarna, utan en relativt enkel design. Texten TOP-STAR tar upp den största platsen, och vi kan även se att det på svenska står ”VMbollen”.

1962, Chile

VM i Chile gav oss en liknande boll som den fyra år tidigare, men med ett annorlunda mönster. ”Mr. Crack” står i stora bokstäver i mitten, och ovanför detta finner vi texten ”världsmästerskap i fotboll” på spanska: ”Campeonato mundial de fútbol”.

1966, England

Bollen i England verkar försöka ta oss tillbaka ännu längre än 1966, då den känns aningen bakåtsträvande. Ingen text och inga detaljer. Bara en orange boll med mönster.

1970, Mexiko: Telstar

Här har vi något nytt, däremot. Mexikos boll var den första VM-bollen med det numera klassiska vitsvarta mönstret. VM 1970 var det första världsmästerskapet som livesändes i TV, och denna färgdesign gjorde att bollen var enklare att se på den svartvita sändningen. Namnet ”Telstar” står för ”star of television”.

Bollen är tillverkad av Adidas, som började att tillverka fotbollar år 1963 och gjorde här tillverkade sin första VM-boll. Sedan 1970 har Adidas gjort alla VM-bollar.

1974, Västtyskland: Telstar Durlast

År 1974 använde man två olika VM-bollar. 1970 års boll verkar ha varit en hit, då en av modellerna i Västtyskland fyra år senare var närmast identisk med Mexikos boll. Skillnaden är ungefär att den guldiga texten blivit svart istället.

Den andra modellen man använde var vit med svart text, och kallades ”Adidas Chile” (efter en vit boll som använts i någon enstaka match i Chile-VM 1962).

Materialet och tekniken var identisk mellan bollen från 1970 och de två bollarna 1974.

1974 var också det första året då VM-bollar fick bära namn och logotyper.

1978, Argentina: Tango Durlast

Argentina väljer att ändra en del på designen, men inte alltför mycket. De vitsvarta färgerna är kvar, men man väljer att experimentera en aning med mönstret. De helsvarta rutorna har ersatts av svarta triangelliknande former. Designen skulle representera elegans, dynamik och passion.

1982, Spanien: Tango España

Tango följer med till Spanien också; vi får se en nästan helt identisk design som fyra år tidigare. Enda skillnaden är storleken på viss del av texten, och att Adidas prytt Spanien-bollen med sin klassiska ros.

Kvaliteten på bollen var däremot utvecklad. Adidas hade lagt gummi över sömmarna för att hindra vatten från att sippra igenom, och detta var den första bollen med vattentåliga egenskaper. Dock slets gummit efter en kort tid och behövde bytas under matchen.

Tango España var den sista riktiga läderbollen.

1986, Mexiko: Azteca

Nu är VM i Mexiko igen, och återigen är Mexiko banbrytande vad gäller designen. Här börjas det lekas och testas, och man når slutprodukten av en boll med liknande generell design som tidigare, men där de svarta trianglarna pryds av ett mönster inuti. Mönstret symboliserar Mexikos aztekiska arkitektur och målningar.

Denna boll sades även tåla regn än bättre än föregående boll.

1990, Italien: Etrusco

Italien spinner vidare på Mexikos design från föregående världsmästerskap. De svarta trianglarna får återigen mönster inuti sig, nu tre etruskiska lejonhuvud. Namnet och designen är tagen från Italiens historia och etruskernas fina konst.

Tillverkad med syntetfibrer av hög kvalitet.

1994, USA: Questra

Det mästerskapet i modern tid där Sverige nått störst framgångar, med sitt brons tack vare spelare som Tomas Brolin, Kennet Andersson och Klas Ingesson.

Denna boll var utvecklad med ett lager av polystyrenskum, vilket gjorde bollen än mer vattensäker. Bollen hade även en högre acceleration är tidigare VM-bollar, och sades dessutom rulla fortare. Designen representerar rymdteknologi, raketer med hög hastighet och USA:s ”strävan efter stjärnorna”.

1998, Frankrike: Tricolore

I Frankrike satte man för första gången färg på VM-bollen. Och färgerna var de franska blå-vit-röda. Detta var så pass stort att bollen döptes till ”Tricolore”. Bollen är utrustad med ett nyutvecklat högteknologiskt syntaktiskt skumlager.

2002, Sydkorea & Japan: Fevernova

Här börjar det experimenteras på riktigt. ”Fevernova” har en helt ny design, med en gul boll och ett mönster inspirerad av asiatisk kultur. Denna boll var mer precis och hade en mer förutsägbar flygväg.

2006, Tyskland: Teamgeist

Tysklands VM-boll hade en mer perfekt och rund yta som förbättrade precisionen och kontrollen. Tidigare bollar hade mer anmärkningsvärda skillnader beroende på var man träffade bollen, vilket berodde på sömmar, åsar och andra imperfektioner.

Bollen har färgerna från Tysklands landslagströja.

2010, Sydafrika: Jabulani

Jabulani hade en nytt ”grip n’ groove”-teknik, som gav spelarna en boll med stabil flygning och grepp under alla förhållanden. Bollen var än mer rund än sina föregångare.

2014, Brasilien: Brazuca

Brasiliens VM-boll hade en ny, unik symmetri med sex identiska paneler vid sidan av varandra, vilka gav bättre grepp, beröring, stabilit och aerodynamik. Bollen testades noggrant för att nå och överträffa alla FIFA-mätvärden för en matchboll, och hade bäst prestanda inom alla villkor.

Namnet ”Brazuca” valdes i en omröstning i Brasilien, där mer än en miljon brasilianare röstade.

2018, Ryssland: Telstar 18

”Telstar 18” är en hyllning av Adidas första VM-boll: Telstar från år 1970. Därför präglas bollen av digitala pixlar i vitt, grått och svart.

Bollen har testats av klubblag som Real Madrid och Manchester United samt av Argentinas landslag.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar