Fotbollens hetaste derbyn – Bästa rivalmatcherna i Europa

Vi älskar att följa många matcher ute i Europa. Speciellt roligt är det när det bjuds på många heta derbyn. Dessa derbyn har blivit en del av fotbollen som vi ser ut i Europa idag, och är matcher där mycket ställs på sin spets.

I nästan alla länder finns det åtminstone ett möte som samlar extra mycket publik på läktaren, samt via TV.

Här i vår lista så kommer du att få en bra överblick av vilka matcher du kan följa om du vill se riktigt heta rivalmöten i Europa.


EnglandItalienSpanienÖvriga Europa

rivalmöte derby

Topplista med bäst fotbollsderbyn & rivalmöten

Så vilka derbyn är hetast ute i Europa? För att kunna rada upp de matcher som vi anser är bäst under en säsong, så gäller det att känna till lite historia, samt läktarkulturer. Det är inte alls ovanligt att fans i de olika lagen skapar snygga tifon för att rama in matchen på bästa möjlig vis.

Ett derby anses i första hand handla om matcher som spelas mellan två lag från samma stad, eller region. För att nämna en rivalmatch som sticker ut i mängden så finns alltid El Clasico mellan FC Barcelona – Real Madrid. Läs gärna mer om hur du kan streama El Clasico.

Ett rivalmöte å andra sidan är en match som spelas mellan två lag som hatar varandra oavsett vart från lagen kommer ifrån. Vi kan se att flera rivalmatcher har uppstått efter ekonomiska, historiska eller sociala skillnader mellan fotbollsklubbar.

I vår lista så kommer du inte bara hitta de matcher som är störst rent sportsligt, utan även matcher som ses som riktiga hatmatcher.

Kolla in vår lista, och se sedan till att du är med och ser matcherna som oftast spelas varje säsong, beroende på i vilken division som lagen hamnar i.

england premier league fans

Derbyn i England

Självklart är det intressant att se vilka rivaler, och derbyn som finns i fotbollen i England. Många matcher mellan många stora lag väntar alltid inför en säsong i Premier League. Vi har kollat till de hetaste matcherna enligt vårt tycke när det kommer till engelsk fotboll. Det råder inga tvivel om att det är många i Sverige som gärna vill se Premier League & engelsk fotboll live.

Kolla gärna in vilka matcher som vi tycker att det är ett måste att se under en säsong!

Manchester United – Manchester City

Utan att ens behöva tänka efter så har vi ett hett Manchester-derby varje år att se framemot. Dessa matcher spelas mellan två av England bästa, eller mest omtyckta lag.

Manchester United har alltid varit den kandidat som haft mest publikstöd genom åren. Manchester United är även det lag som dominerar sina stadskonkurrenter när det kommer till titlar och historia. Däremot gjordes en stor satsning på Manchester City, vilket resulterade till att många spelare köptes in, och nu gjort Manchester City till ett av Englands bästa lag.

Rivaliteten i detta derby är stor, och många som håller på Manchester United tycker att Manchester City inte har något hjärta, utan bara pengar. Båda dessa lag hör till de rikaste fotbollslagen i världen.

Å andra sidan, så tycker man i Manchester City att Manchester United är en överetablerad klubb som bara har turister på läktaren.

fans manchester rival

Arsenal – Tottenham

Från London kommer det flera stora fotbollslag, men inget derby är riktigt lika hett som matcherna mellan Arsenal – Tottenham. Deras rivalitet sträcker sig ganska långt tillbaka, samtidigt som nivåerna på lagen är ganska jämn.

Den största anledningen till varför mötet mellan Arsenal – Tottenham är såpass stort tros vara för att de kommer från samma del av London. Båda lagen har som huvudbas i North London. Dessa klubbar är även några av de mest klassiska klubbar som finns i England och Premier League.

Arsenal får ses som det lag av dessa två som historiskt har lyckats bäst. De har erövrat fler titlar, och är ett lag som fått större fans-krets utanför England.

Millwall – West Ham

Alla som någonsin har sett Green Street Hooligans (en av världens bästa huliganfilmer) vet att Millwall och Arsenal är två klubbar som hatar varandra. Detta inte bara när det kommer till det sportsliga. Både Millwall och West Ham är kända för att ha huliganer & firmor inom fotbollen.

Det innebär att matchen mellan West Ham och Millwall inte bara handlar om vilket fotbollslag som vinner, utan även hur det fungerar på Londons gator.

Lagens rivalitet går långt tillbaka i historian, och mycket har hänt som kantar deras relation till varandra genom åren.

Det är inte alltid som båda dessa två lag hamnar i Premier League. Millwall har haft svåra problem att kunna etablera sig som en klubb i Premier League. Istället så spelar de nu för tiden mest i Championship.

west ham publik firma

Everton – Liverpool FC

Ett mycket spännande engelsk derby som spelas mellan två klassiska och kända klubbar från samma stad. Liverpool och Everton har länge varit konkurrenter som på senare år kommit allt närmare varandra när det gäller nivå på spelet.

Everton har nu chans att på riktigt mäta sig med sina historiska övermän. Liverpool FC är, och lär förbli det lag som har fast grepp om staden Liverpool.

Däremot ökar intresset för Everton, och det är inte helt säkert att lagen kommer ha lika stor skillnad och status i framtiden. Däremot blir det svårt för Everton att brösta upp sig mot Liverpools alla titlar.

Aston Villa – Birmingham City FC

Även i Birmingham så bjuds det varje år på ett grymt derby. Detta derby spelas mellan Aston Villa och Birmingham City FC. Likt som många andra derbyn mellan lag från samma stad så rotas rivaliteten djup i historian.

Aston Villa var förr det lag som dominerade staden, men efter problem i Premier League så har de nu sjunkit till ungefär samma nivå som deras stadskonkurrenter.

Mycket hat finns mellan dessa två engelska lag, och det är inte riktigt klart om vilket lag som idag är störst.

fotboll premier league birmingham derby

Rivaler i Premier League

Det finns en avgörande skillnad mellan en rivalmatch och ett derby. En rivalmatch kan ske mellan två stora klubbar som inte har någon geografisk koppling. Här kollar vi in andra heta rivalmöten från Premier League.

England kryllar av stora klubbar som oftast följs noga av våra svenska fotbollssupportrar.

Manchester United – Liverpool

Liverpool och Manchester United är kanske de största publikklubbarna. Det är inte speciellt konstigt när vi kollar på de titlar som finns i lagen.

Många i England och övriga Europa kan vittna om att det är ett svårslaget derby att kolla på live. Oftast säljs biljetter ut ganska strax efter att de är släppta. Varför? Jo, för att det är mycket mer än bara själva matchen som man kan uppleva på plats.

Allra bäst är det att uppleva matchen på Old Trafford som tillhör en av Europas största fotbollsarenor.

Utöver matchen så blir det som en stor folkfest när dessa två lag drabbas samman. Dessutom kan vi alltid förvänta oss en grym inramning när matchen ska börja.

italien derbyn serie a

Derbyn i Italien

Först ut så har vi moderlandet när det kommer till derbyn. I Italien så är fotboll som en religion, och många i landet tar fotbollsmatcherna på fullaste allvar.

Förut hade Serie A ett grepp om ekonomin och dominerade ett tag den europeiska fotbollen. På senare tid så har världens bäst betalda fotbollsspelare dragit sig från Italien för att söka lyckan i andra ligor i världen.

Roma – Lazio

Först ut så har vi Romderbyt, eller Derby della Capitale om man hellre vill. Detta heta derby spelas mellan klubbarna Roma och Lazio. Detta stormöte tar oss tillbaka i historieböckerna ordentligt. Första matchen som spelades mellan dessa två lag emellan var redan år 1929.

Sedan dess har det blivit otroligt många matcher, och många har varit viktiga. Både AS Roma och Lazio har varit lag som det gått bra för, och många titlar har det blivit.

Ett derby i Rom är en garanti för att det kommer hända mycket. Både på planen och bland alla supportrar. Båda dessa klubbar från Rom har etablerade fans-organisationer som alltid ser till att bjuda på tifon, läktarsång, och eventuella hån mot motståndarlaget.

Många svenskar som varit på plats i Rom när ett derby går av stapeln kan intyga att hela staden kretsar kring fotbollsmatchen.

Oftast så möts dessa två lag i Serie A, men det är heller inte ovanligt att de möts i Coppa de Italia.

spelare slåss serie a

Juventus – Torino

Utöver lagen från Rom så är det andra italienska lag som bjuder på riktigt heta derbyn. Två av dessa lag är Juventus och Torino. Båda dessa lag kommer från staden Turin, och kämpar alltid att bli laget som sist vann derbyt mellan lagen.

Trots att Juventus är klara favoriter i nästan alla matcher som spelas mot Torino, så är matchen väldigt speciell. Turin är en storstad som likt många andra städer andas fotboll. Därför är det inte speciellt konstigt att det valfärdar många supportrar till arenan varje gång ett derby vankas mellan stadens två främsta fotbollslag.

Inter – Milan

I Milano så hittar vi två mycket starka fotbollslag rent historiskt. Derbyt mellan Inter och AC Milan kallas även för Milanoderbyt, eller Derby di Milano på italienska.

Detta fotbollsderby anses vara ett av de mest heta i Europa. Extra roligt blir det då dessa lag ofta ligger väldigt nära varandra i Serie A.

De första matcherna som spelades mellan Inter och Milan var omkring 1908, då båda klubbarna var under uppbyggnad. Under uppstarten sågs Inter som ett lag för överklassen, och AC Milan som ett lag från arbetarklassens Italien.

Milanoderbyt i Italien har sedan dess blivit en match som hela Europa och världen vänder blickarna mot. Vilket oftast märks när folk letar efter Serie A live stream.

serie a rivals

Palermo – Catania

Ett hett derby ute på den kända, eller ökända ön Sicilien. Här kretsar mycket kring ett blodigt hat mellan dessa två lag. Många som befinner sig på ön under ett derby kan känna en känsla av otrygghet som råder mellan supportrar till lagen.

Däremot så är det inget som går upp mot själva matchen där mycket är på allvar, men med en sportsligare känsla.

Dessa två lag har möts massor av gånger, men de brottas alltid med att vara ett Seria A, och Serie B-lag. Därför har matcherna mellan lagen inte blivit något som vi varje år kan ta för givet.

Chievo – Verona

Ibland så händer det att Chievo och Verona spelar i samma divison i Italien. När de händer så vaknar hela staden Verona till liv. Cheivo är en förort till Verona, och ses lite mer som ett arbetarklass-lag. De ligger idag på ungefär samma nivå rent spelmässigt som Verona. Trots att det inte alltid varit på det viset.

Derbyt mellan dessa två lag är mycket intressant, då det kan röra sig om placeringar i Serie A som är viktiga. Både Chievo och Verona har flera gånger hotats att flyttas ner till Serie B.

chievo verona publik

Rivaler i Serie A

Det är inte bara derbyn som skänker oss en stor glädje när det kommer till italiensk fotboll. Utöver alla derbyn som det bjuds på så finns det även rivalmatcher som ska spelas.

I Italien så finns det flera klassiska klubbar som spelat många matcher mot varandra, och har byggt upp en härlig, men hatisk stämning mot varandra. Nedanför så hittar du matcher som är mycket intressant rivalmöten i italienska Serie A.

Inter – Juventus

Fram till 2006 så ansågs detta möte som Italiens mest klassiska match. Båda lagen har aldrig ramlat ut den italienska högsta ligan. Det innebar naturligtvis att dessa lag har spelat otroligt många matcher mot varandra, samtidigt som man varit topplag som alltid spelat för att vinna guld.

2006 så lämnade Juventus Serie A, då laget blev nedflyttat efter domarskandaler och ekonomiska bekymmer.

Detta gjorde inte så mycket. När Juventus återigen blev ett lag i Serie A så blav matcherna väldigt laddade på nytt.

Idag så reser väldigt många supportrar varje år till rivalstaden för att se matchen och skapa en bra inramning med hjälp av hemmasupportrarna.

Det är inte speceillt konstigt att det är ett stort rivalmöte mellan Juventus och Inter. Båda dessa klassiska klubbar kommer båda från nordvästra Italien, och har mycket gemensamt med varandra. Trots att supportrarna inte i första hand vill erkänna det.

serie a rivaler hatmatch

Juventus – AC Milan

Likt som rivalmatchen mellan Inter och Juventus så handlar det mycket om att fotbollsklubbarna är mycket klassiska. Båda lagen har mycket historia att se tillbaka till, och många matcher som lagen spelat mot varandra.

Det som är allra mest intressant i matcherna som spelas mellan Juventus och AC Milan är deras titlar. Dessa två lag är utan tvekan de lag som kan rankas som de bästa klubbarna rent historiskt. Det är bara att se hur många titlar de tagit i Serie A, Coppa Italia och under internationella mästerskap.

Just nu är det en smula fördel för Juventus som har totalt 61 titalar, jämfört med Milans 48.

Därför är det inte speciellt märkligt att matcherna mellan lag blir mycket heta rivalmöten!

Napoli – Roma

Ett riktigt hatmöte spelas nästan varje år mellan Napoli och Roma. Hatet mellan dessa två klubbar är djupt rotat, men mycket handlar det om att vara bland de större klubbarna. Napoli som är ett fotbollslag från Neapel har mycket känslor genetemot människor från huvudstad. I synnerhet de som valt att hålla på AS Roma.

Varför rivaliteten mellan dessa två klubbar är så stor kan bero på deras nivå att spela på. Båda dessa lag har länge varit konkurrenter till att vara laget som hänger med de mest etablerade klubbarna i Serie A.

la liga derbyn

Derbyn i Spanien

Om vi lämnar Italien, så kan vi gå vidare till Spanien. Där spelas det flera derbyn och heta rivalmatcher under ett år med La Liga.

Den spanska ligan kretsar främst om två lag – Real Madrid och FC Barcelona. Däremot har vi hittat flera matcher som är mycket underhållande att streama från La Liga.

Atletico Madid – Real Madrid

Det är svårt att missa Madrid-derbyt om vi ska skriva om derbyn i spanska La Liga. Denna match ligger högt upp på den lista av derbyn som är hetast i Europa.

Trots att det finns en David, och en Goliat i detta derby så hindrar det inte intresset för matchen. Många håller tummarna för att Real Madrid ska göra ”en dag på kontoret” och slå sin lillebror. Samtidigt som andra hälften hoppas på att Atletico Madrid nyper segern och utmanar Real Madrid om huvudstaden.

Om vi kollar till historian mellan dessa klubbar så är det som förväntat en nästan överlägsenhet av Real Madrid som vunnit de allra flesta matcher som klubbarna har spelat mot varandra.

madridderby

FC Barcelona – Espanyol

I staden Barcelona hittar vi ett stort derby som nästan varje år spelas i La Liga. Detta derby kallas i Sverige för Barcelona-derbyt, men i Spanien går matcherna under namnet Derbi barceloni.

Även här så är det lite av en David vs Goliat match där FC Barcelona alltid förväntas att vinna matchen. När vi kollar statistiken mellan dessa två lag, så är det FC Barcelona som är laget som vunnit absolut mest matcher.

Tyvärr för Espanyols del, så är de flesta i Barcelona fans till FC Barcelona. Vilket innebär att det oftast inte är helt jämnt när det kommer till publik och tryck från läktaren.

Real Sociedad – Athletic Bilbao

Baskien är en mycket känd region I Spanien som ofta går sin egen väg. Så även när det kommer till fotboll. Det finns mycket kärlek mellan dessa två lag, men även mycket rivalitet.

Atlethic Bilbao är kända för att endast ta in spelare som kommer ifrån deras region. Detta skapar en form av mini-nationalism för Baskien. Därför är Atlethic Bilbao en mycket populär klubb i Baskien, men också en mycket impopulär klubb i övriga Spanien.

Matcherna mellan lagen blir självklart mycket välbesökta av fans och supportrar som värnar den baskiska fotbollen. Dessutom är det en match mellan två mycket jämna lag som tampas i La Liga.

derby i la liga

Sevilla – Real Betis

I Andalucien så finns staden Sevilla. I staden Sevilla finns det två fotbollslag. Det är självklart Sevilla FC och Real Betis som är dessa två lag. Även här råder ett litet storebror, och lillebror-förhållande mellan klubbarna. Sevilla är nästan alltid den klubb som slutar på bäst placering i La Liga efter matcherna har avverkats.

Matcherna mellan Sevilla och Real Betis brukar oftast gå ganska lugnt till. Självklart finns det massor av människor på läktaren, men det råder inte samma blodigt allvar som det gör under flera italienska derbyn.

Rivaler i La Liga

Utöver derbyn som sker mellan två lag i samma stad så bjuder La Liga på flera andra mycket intressanta matcher. Den utan tvekan mest intressanta matchen spelas FC Barcelona och Real Madrid. Dessa matcher är inte bara fylda med rivalitet, utan även viktiga för vilket lag som spelar hem det spanska ligaguldet.

el clasico

FC Barcelona – Real Madrid

I Spanien så handlar mycket om två matcher. Vi syftar naturligtvis på matcherna som går under namnet El Clasico mellan FC Barcelona – Real Madrid. Denna match är otroligt högt prioriterad, och kanske kan rankas som nummer 1 av rivalderbyn i Europa. Rent spelmässigt.

Statistiken mellan FC Barcelona – Real Madrid talar för att det är jämnt mellan dessa två storlag i Spanien. Sedan 1929 så har lagen spelat omkring 170 matcher mot varandra, och trots detta så skiljer det endast några få segrar för FC Barcelona att vara det lag som vunnit mest. Just nu leder Real Madrid deras interna liga med knapp marginal.

FC Barcelona och Real Madrid är inte bara Spanien två främst lag. De är alltid med när man pratar om världens bästa fotbollslag och klubbar.

Andra heta derbyn & rivalmatcher i Europa

För att göra det enklare att kunna hitta derbyn i Europa som vi anser vara hetast just nu, så har vi samlat andra matcher från andra stora ligor här nedanför.

Dessa derbyn spelas mellan fotbollsklubbar som spelar i t.ex. Holland, Tyskland, Frankrike, Grekland och andra fotbollstokiga länder.

tyskt derby rivalmöte

Dortmund – Schalke 04

I Tyskland, och I Bundesliga så hittar vi kanske det allra bästa rivalmatchen i norra Europa. Dessa matcher går även under namnet Revierderbyt och är känt för sin otroliga inramning där Schalke 04s publik ställs mot den ”gula väggen” som hejar fram Borussia Dortmund.

Hör och häpna, men det är just nu Schalke 04 som har greppet om rivalmatcherna lagen emellan. Det är tight i den interna tabellen mellan lagen, men Schalke 04 har fördelen med ett par matcher.

Matchen kan ses som ett derby då de båda kommer från samma region. Nämligen från Ruhr-regionen i Tyskland. Det innebär även att laget som spelar på bortaplan inte har allt för tamt bortafölje.

Galatasaray – Fenerbache

Att fansen tar fotbollen till en ny nivå i Turkiet är sedan länge känt. Det märks inte minst när ett derby i Istanbul ska spelas mellan Galatasaray och Fenerbache.

Detta derbyt är vanligtvis kantat av mycket våld, pyroteknik och rivalitet. Det är ingen speciellt trevlig stämning bland de supportrar som håller på det förlorande laget.

Derbyt är inte bara en kraftmätning mellan lagen och deras supportrar. Det är även viktiga matcher som spelas. Ofta så kan något, eller båda lagen från Istanbul ha chans att vinna den Turkiska ligan.

ajax spelare

Ajax – Feynoord

I den holländska ligan så finns det naturligtvis ett stort rivalmöte. Där är storlaget Ajax inblandat tillsammans med Feynoord.

Rivalmatchen är mer känd som ”De klassieker” i Holland, och lockar alltid till fulla läktare, både i Amsterdam där Ajax spelar, och i Rotterdam där Feynoord har sin hemmaborg.

Likt många andra derbyn som vi rapporterar om så handlar inte allt om det sportsliga som händer på planen. Det är en match mellan lagens supportrar, samt mellan huliganer. I Holland så är detta den match som alltid kräver mest resurser från polisen att hålla reda på.

Olympiakos – Panathinaikos

Många fans skulle nog påstå att Olympiakos och Panathinaikos tar priset när det kommer till derbyn. En del ghår så långt att de kallar rivalmatchen för derbynas derbyn.

Här finns en lång historia mellan två klubbar som båda kommer från Aten. Här är gränsen mellan hat och kärlek mycket tunn. Det sker vid flera tillfällen att supportrar drabbar samman och har slagsmål, skadegörelse och mer.

Det är helt enkelt en bra idé att inte låta barnen springa fritt på gatan under tiden som dessa två giganter inom grekisk fotboll ska spela samtidigt och mot varandra.

danskt derby

FC Köpenhamn – Bröndby

Vi behöver inte åka speciellt långt för att hitta nästa derby. I Köpenhamn så har vi två lag som hela tiden tampas sida vid sida.

Bröndby är den klassiska klubben som länge har varit en publikfavorit i Danmark. Däremot har de blivit omkörda av FC Köpenhamn när det kommer till att vara ett framstående lag som vinner titlar och kvalificerar sig till Champions- & Europa League.

När dessa två lag möts på planen så kan du alltid räkna med att det är mycket folk på läktaren, samt två snygga tifon som skapar en häftig omgivning inför matchen.

CSKA Moskva – Spartak Moskva

I den ryska ligan så hittar vi ett grymt derby mellan CSKA Moskva och Spartak Moskva. Matchen spelar mycket stor roll för de två lagen. Inte minst står tre poäng i den ryska Premier League på spel.

Ryssland är även ett land som är kända för att ha en hel del fotbollshuliganer och firmor. Detta blir tydligt när Spartak Moskva och CSKA Moskva spelar sina matcher.

Oftast är våldet i den ryska ligan organiserat, och båda parter gör gärna upp efter matchen med ett stort slagsmål, vilket kan ses som en bonus för de inblandade. Oavsett hur matchen skulle sluta.

lyon st etienne

Lyon – St Etienne

I franska ligan så hittar vi en rivalmatch som inte är att strunta i. Det hetaste rivalerna är Lyon och St Etienne.

Dessa två lag skapar varje år ett derby i Ligue 1. Detta derby är mer känt som ”Le derby”. Rivalmatchen gränsar till ett derby då dessa två lag kommer från samma region.

Som i så många derbyn så är inte fansen sena med att uppmärksamma matchen med sin närvaro. Det bjuds alltid på skön sång från läktarna, samt tifon som brukar klä läktaren redo för matchstarten.

Partizan Belgrad – Röda Stjärnan

Ett riktigt infekterat derby finns i Serbien handlar en hel del om politik. På ena sida så finns arméns Partizan Belgrad, och på andra sidan finns anit-fasciterna Röda Stjärnan. I Serbien handlar det mycket om politik, vilket märks tydligt när dessa två lag drabbar samman.

Det är inte alls ovanligt att supportergrupper från de olika lagen har en annan syn på fotboll än vad vi har i Sverige. Här är det inte speciellt ovanligt att supportrar attackerar varandra, hotar domaren, eller ta till våld mot spelare.

stockholmsderby

Hammarby – AIK

Det hetaste derbyt som finns i Sverige måste vi säga är mellan Hammarby IF och AIK. Dessa två mycket anrika klubbar har stora supporterskalor som gärna hörs och syns under matcherna i Allsvenskan.

Sverige är ingen nation som borde ignoreras när det kommer till läktarkultur och rivalitet. Många andra länder ser svensk fotboll som mycket trevligare, men ändå har inslag av mycket hat och kärlek för klubbarna.

Många fans skulle nog även räkna med matcherna mellan det ”tredje” Stockholmslaget – Djurgårdens IF. Däremot tycker vi på Sportal att det hetaste derbyt i Sverige spelas mellan Hammarby IF och AIK.

Se derbyn live!

Självklart så finns det stort intresse för att kunna följa de allra hetaste fotbollsmatcherna i Europa och världen live. En del i Sverige väljer att gå hela vägen och boka resa och matchbiljetter till matchen. Detta för att uppleva fotbollens atmosfär när den är som allra bäst!

En annan del av de fotbollsälskare som finns i Sverige väljer istället att streama fotboll, eller se matcherna på TV.

Vi på Sportal hjälper gärna dig som vill få tillgång till rivalmöten. Därför uppdaterar vi så gott vi bara kan om vart på nätet som du hittar fotboll live streams, eller vart du kan köpa tillgång till de matcher som sänds.

love football

Det är bara fotboll!

Det är viktigt att ha i åtanke att det bara handlar om fotboll. Många av dessa derbyn innehåller mycket hat, men det gäller att se sporten som den är. Det är aldrig fel att vara insatt, och älska ditt lag. Däremot är det mindre roligt att hata andra lag.

Därför ska du alltid hålla dig lugn och fokusera på ditt eget lag, oavsett om det är med- eller motgång. På så vis kan fotbollen bli roligare för alla!

I ett hett derby så finns risken att känslorna kan gå över styr, vilket inte är speciellt konstigt. Stämningen är oftast intensiv, och många i publiken kan lätt gå över styr.

Det är därför inte en optimal plats att ta sina barn, eller familj till. Speciellt inte på ståplatsläktarna där de allra mest fantiska fansen brukar befinna sig.

I Sverige så har vi haft flera år där skandaler inte varit allt för ovanliga. Det har hänt vid flera tillfällen att domaren har blåst av matchen för att publik har attackerat spelare, alldeles för mycket benglar har bränts av, eller knallskott har kastats in. Dessa skandaler är Sverige knappast ensamma med. Något som är klart är dock att en avbryten match är inte kul för någon.

Därför rekommenderar vi dig att gå fullt in för ditt lag, men alltid tänka en extra gång på säkerhet och lagar som råder för alla.

Det kanske är lätt att säga att det bara är fotboll, men det är knappast ett budskap som finns med i tankarna när man väl är på plats!