Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 28 mar, 2017

Världens största arenor – I världen & Sverige

Många i Sverige har god koll på lagen runt om i världen. Men har de lika bra koll på skådespelsplatsen för världens största matchen? Vi syftar naturligtvis på arenorna runt om i världen, där de bästa lagen spelar sina matcher.

Vi kommer här att publicera lite information om de allra största arenor i världen. Vi kommer även ge dig information kring vilka arenor i Sverige som har största kapacitet.

Fortsätt gärna läsa om du vill veta mer om vilka arenor som finns med bland de största i världen.


Vilken är den största arenan i världen?

Det finns gigantiska arenor runt om i hela världen. I flera fall så är det ett krav från fansen för att kunna få plats på arenorna när riktigt stora matcher ska spelas. Därför hittar vi oftast dessa arenor i länder som är rejält befolkade. Samt där de har ett enormt fotbollsintresse.

I Sverige har vi stora arenor som vårt landslag oftast spelar på. Däremot är vi i norden ganska långt efter när det kommer till att bygga några av de största arenorna i världen. Anledningen är med största sannolikhet att vi i Sverige är ganska få i jämförelse med länder som i Sydamerika, Asien eller Nordamerika.

Däremot hittar vi riktigt stora arenor i Europa som är välkända för alla som har ett stort fotbollsintresse.

1. Rungrado May Day Stadium

 • Plats: Pyongyang, Nordkorea
 • Kapacitet: Ca 150 000 platser
 • Hemmalag: Nordkoreas landslag

Det kanske är många som blir förvånade, men världens största arena hittar vi i ett av världens fattigaste länder. Denna arena kan ses som ett skrytbygge av diktaturen Nordkorea. Anledningen till varför denna arena byggdes är nog inte för att det finns ett brinnande fotbollsintresse i Nordkorea. Tvärtom. I stället har arenan troligtvis byggs för att imponera på övriga i världen.

Det finns inget klubblag som spelar på denna gigantiska arena. Däremot har arenan användts när Nordkoreas landslag i fotboll har spelat sina landskamper.

Samt för Arirang Festival, som är en massgymnastik och konstnärlig festival.

2. Saltlake Stadium

 • Plats: Calcutta, Indien
 • Kapacitet: Ca 120 000 platser
 • Hemmalag: Indiens landslag, East Bengal Club, Mohun Bengal Athletic Club, & Mohammedan Sporting

Saltlake Stadium kanske tar tankarna till USA, men så är inte fallet. Det är nämligen i det folkrika Indien som vi hittar denna otroligt stora arena. Här spelas det inte bara fotboll. Utan här är det vanligt att även utöva andra sporter. Därför är det inte ovanligt att matcher i cricket även spelas här. Cricket är som du kanske vet den största sporten i Indien, utan någon större konkurrens.

Arenan invigdes redan år 1984 och har sedan länge varit den arena som varit störst i Indien och näst störst i världen. Här spelar inte bara flera hemmalag, utan även landslaget.

Rekordet togs året 1997 när 131 781 tog sig in för att se Federation Cup semifinalen mellan East Bengal och Mohun Bagan.

3. Estadio Azteca

 • Plats: Mexico City, Mexico
 • Kapacitet: Ca 105 000 platser
 • Hemmalag: Mexicos landslag, America

Det var länge som Aztekastadion i Mexico var den största arenan i världen. Arenan byggdes år 1966 och har sedan dess varit den största arenan i Sydamerika. Den har plats för en bit över 100 000 supportrar när man maximerar antalet besökare på arenan. Här har många matcher med det mexikanska landslaget spelats. Både herr– och damlandslag spelar sina officiella matcher på arenan.

Även klubblagen Club América och Atlante har spelat oräkniga matcher på arenan.

Det är inte speciellt konstigt att arenan ligger just i Mexico City. Det räknas till en av de städer som har flest invånare i världen, samtidigt som det är ett folk som gillar att avnjuta fotboll.

Arenor i Europa

Om vi skalar av världen och bara tar de största arenorna i Europa så får vi fram mer kända platser för fotboll.

Europa är utan tvekan världsdelen där den bästa landslags- och klubbfotbollen spelas.

Nedan tar vi upp de arenorna som du bör ha koll på om du brinner för fotboll lika mycket som oss.

1. Camp Nou

 • Plats: Barcelona, Spanien
 • Kapacitet: Ca 99 000 platser
 • Hemmalag: FC Barcelona

Hemmarena för ett av världens bästa fotbollslag, FC Barcelona. Camp Nou är nog den arena som passar bäst för sin storlek. Det är inte speciellt ovanligt att arenan fylls när FC Barcelona spelar i Champions League eller när de spelar El Clasico mot Real Madrid.

Camp Nou är en klassisk arena som de flesta i Europa känner till. Redan sedan den byggdes 1957 så har den varit den arena som Spanien använder när de förväntar sig allra mest publik för landslaget.

Arenan används förutom till fotbollsmatcher även till konserter.

2. Wembley Stadium

 • Plats: London, England
 • Kapacitet: Ca 90 000 platser
 • Hemmalag: Englands landslag

Engelsmännen påstår att fotboll är en religion i deras land. Samt att den härstammar därifrån. Därför är det inte konstigt att de behöver en stor arena när landslaget spelar sina matcher. Man byggde Wembley Stadium redan 1923. Den stängdes mellan åren 2000 och 2007 för ombyggnation. Allt för att mätta det stora intresset för att se det engelska landslaget.

Det är inte bara det engelska landslaget som spelar här. Här görs det även plats för FA-cupsfinalen varje år. En viktig match som naturligtvis lockar mängder av britter till deras nationalarena.

Wembley har varit värd för många pop- och rockkonserter. Arenan har även använts till andra arrangemang, till exempel speedway.

Nya Wembley höll 2007 en av konserterna under antimiljöförstöringsgalan Live Earth. Motorsportsfestivalen Race of Champions kördes på Wembley Stadium 2007 och 2008.

3. Santiago Bernabéu

 • Plats: Madrid, Spanien
 • Kapacitet: Ca 85 000 platser
 • Hemmalag: Real Madrid

Styrkekampen mellan Spaniens tvä bästa lag har varit känd sedan länge. Inte bara när det kommer till den sportsliga delen är lagen jämna. De har nämligen även två arenor som kan mäta sig med varandra. Trots att Santiago Bernabéu-stadion anses vara en av tre största arenorna så är den inte störst i Spanien.

Santiago Bernabéu är en arena som renoverades mycket under 2001. En av anledningerna till detta var för att kunna fylla stadion med fler åskådare som vill se Real Madrid spela sina hemmamatcher.

Arenans kapacitet har ändrats flera gånger. Efter en ombyggnad 1953 kunde arenan ta emot 120 000 besökare. Sedan dess har det skett flera ombyggnader som har lett till en minskning. Bland annat försvann ståplatsläktaren säsongen 1998/99 eftersom UEFA inte tillåter ståplatser vid matcher på Uefa-nivå.

Den senaste ombyggnaden 2011 innebar en ökning av antalet platser till 81 044.

Arenor i Sverige

Vi i Sverige kan inte riktigt jämföra oss själva med de allra största arenorna i världen och Europa. Intresset för fotboll må vara högt. Men vår liga Allsvenskan och landslaget lockar inte riktigt lika många personer som andra länder i världen.

Därför har vi i stället valt att bygga mindre arenor som inte tar in lika mycket folk. Kanske är anledningen att vi hellre fyller vår arena i vissa fall i stället för att ha en av de största arenorna i Europa.

1. Friends Arena

 • Plats: Stockholm, Sverige
 • Kapacitet: Ca 50 000 platser
 • Hemmalag: AIK & Sveriges landslag

Friends Arena i Stockholm, även kallad Nationalarenan, är en stor arena i svenska mått. Här ryms det gott om människor som vill se fotboll med AIK eller Sveriges landslag. Arenan invigdes 2012 och anses därför som en ny stadium.

Publikkapaciteten för fotbollsmatcher är 50 000 sittplatser. Vid konserter kan få in upp till 65 000 personer, om man inkluderar ståplatser.

Denna arena ersatte den gamla Råsundastadion som tidigare var hemmet för AIK. Samt det svenska landslaget. Råsundastadion invigdes 1937 och hade en lång livstid innan den till slut revs för att göra plats åt nya Friends Arena.

I direkt anslutning till arenan så ligger Mall of Scandinavia vilket räknas till det största shoppingcenter i norden.

2. Ullevi

 • Plats: Göteborg, Sverige
 • Kapacitet: Ca 40 000 platser
 • Hemmalag: Inget

Ullevi är den arena som byggdes först och kan därför vara lite vilseledande när Göteborg byggde sin nya arena som nu kallas för Gamla Ullevi.

Ullevi är en arena som i dag inte används speciellt mycket till fotboll utan istället så används den främst till konserter. Varje år spelar till exempel Håkan Hellström inne på arenan och självklart så fyller han hela Ullevi med folk som älskar hans musik.

Arenan används ibland för att spela fotboll på. Till exempel så spelas premiären & du kan se Allsvenskan på Ullevi istället för på den vanliga hemmaplanen för IFK Göteborg. Detta för att kunna fylla arenan med fler människor än vad de normalt set kunnat göra.

Ett par event inom friidrott brukar också äga rum där.

3. Tele2 Arena

 • Plats: Stockholm, Sverige
 • Kapacitet: Ca 30 000 platser
 • Hemmalag: Hammarby IF & Djurgårdens IF

Två rivallag på samma arena? Fngerar det? Ja, tydligen! Trots att det var mycket snack om att det inte skulle gå så har nu kritiken avtagit. Sedan Tele2 Arena stod färdig så verkar nu allt fler stockholmare vara nöjda med hur allt har blivit.

Många hade även synpunkter på att underlaget blev konstgräs istället för naturgräs. En kritik som även den avtagit efter att arenan byggdes och nu fått några år på nacken.

Tele2 Arena är inte endast till för fotboll, utan kallas för en modern multiarena med wifi, 600 digitala skärmar, Stadium Vision-teknik och skjutbart tak som möjliggör evenemang året om.

Det innebär att här kan det finnas plats för fler sporter än vad många andra arenor i Sverige klarar av. Arenan har alltså även fördelen att kunna helt stänga sitt tak. Vilket gör att det även går att utnyttja arenan under vintern och kallare förhållanden.

Nyheter

ishockey
Vill du sända Sverige - FInland via live stream eller se på TV? Vi tipsar gratis om live streaming-sidor och TV-kanlaer som visar matchen.
22 maj, 2024
os
Vi går genom odds, schema & speltips inför all handboll som väntar under OS 2024!
17 maj, 2024
os
Se vart & hur du kan sända alla grenar från Sommar-OS 2024 i Paris. Vi hjälper med live streaming och TV kanaler som visar olympiska spelen!
16 maj, 2024

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1231 Artiklar