Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 11 nov, 2016

Bästa huliganfilmerna i världen – Topp 8

Det råder delade åsikter om huliganism. Vem är egentligen huligan? Är det alltid dåligt att vara huligan?

Vi har här tagit fram några tips på filmer som skildrar olika fotbollshuliganer och deras öden. I listan har vi handplockat filmer som du borde se om du gillar Green Street Hooligans.

Green Street Hooligan är den huliganfilm som får störst genombrott i världen. Många har blivit väldigt tagna av den historia som handlar om fotboll, kärlek, passion, och när saker går över sin gräns.

Du kan alltid testa dina kunskapet inom fotbolls betting med Betinia. Där får du nu en bonus utan insättning på 120 kr.

Vår topplista med huliganfilmer

I vår lista hittar vi både kända, och mindre kända huliganfilmer som handlar främst om fotbollshuliganism.

Trots att det är häftigt med slagsmål på film, så rekommenderar vi ingen att söka sig till huligan-kretsar. Många stunder som huligan kan säkert vara spännande och roliga. Däremot ska man alltid tänka på vad man gör, och respektera andra människor. Oavsett vilken hejarklack personen står i.

1. The Firm (2009)

En berättelse av den stora och berömda firman som supportade West Ham United. Filmen utspelar sig i ungefär samma tid och plats som Green Street Hooligan, men inte blivit riktigt lika känd. Vilket vi tycker är synd.

Filmen kanske skildrar mindre våld och action, men istället lagt ett stort arbete för att hitta rätt känsla i kulturen. Vi tror därför The Firm är en film som är bäst om man vill veta hur det egentligen såg ut i London efter matcher med West Ham United.

2. Green Street Hooligans (2005)

Ingen lär ha missat den legendariska filmen Green Street Hooligans. Där en nyfiken journalist av en ren slump hamnar i hjärtat av West Ham Uniteds firma – Green Street Elite. Till en början känns det mest tufft, och journalisten trivs i gemenskapen.

Han lär även snabbt att det inte är någon lek att vara huligan. Det är ständiga hot mot både sig, och sin firma. En firma man som huligan gör allt för.

3. I.D. (1995)

En något äldre film som handlar om en polis vars uppgift är att infiltrera en stor firma i England. Firma är känd för att innehålla mycket huliganer, som ser slagsmål efter matchen som ett måste.

Filmen visar hur enkelt det är att ryckas med i en gruppering, och hur stor en firmas plats kan ha för en huligan. Mycket sevärd film som ger en mycket realistisk bild om hur Engelsk läktarkultur såg ut under de ”värsta åren”.

4. The Football Factory (2004)

En mycket uppskattad och uppmärksammad film som återigen tar upp fotbollshuliganism i England. Denna gång så får vi följa med Tommy. En Chelsea-supporter som tagit sig till hans firma innersta kretsar.

Hans fru, och familj vet om att Tommy är djupt insatt i firman och vill att han ska lägga sig den bakom sig. Ett beslut som inte är så enkelt att ta. I filmen ser vi hur en firma kan påverka sitt privata liv, och vilka konsekvenser det kan få att vara allt för insatt i en firma i England.

5. Awaydays (2009)

En av de mest fina filmer det finns inom kategorin huliganfilmer. Här åker vi med några grabbar på deras bortamatcher. Den euforiska känslan av att tillsammans med andra skapa något stort.

Som uppväxt tonåring i det hårda och industriella England, helt utan några hjältar lär varit tufft. Därför fick man på egen hand hitta lokala hjältar, som man ser ger allt för att stödja.

6. Hata Göteborg (2007)

Den enda svenska filmen som tar upp fotbollshuliganism. Här får vi följa ett kompisgäng i Helsingborg som alltid söker sig till nya vägar i livet. Slagsmål, bråk och uppåtseende för Helsingborgs IF firma.

Här ser vi en skildring av hur det brukar se ut när gäng av barndomskompisar växer upp tillsammans, och märker av sina olikheter och drömmar i livet.

7. Cass (2008)

Ett möte mellan unga barn i England som börjar med glåpord och slagsmål, men slutar med en vacker vänskap där fotboll står i centrum.

Efter att fått höra rasistiska påhopp, så slutade allt med ett mindre slagsmål. Det var början på deras resa tillsammans i West Ham Uniteds våldsamma firma.

8. The Hooligan Wars (2013)

En film som visar hur pengarproblem, kärlek till fotboll och kriminalitet kan hänga i samman. När pengarna är slut, tar sig huvudpersonen till sin lokala firma för att söka hjälp.

Han blir då upptagen i firman och börjar med olagliga affärer som ska hjälpa han att betalar räkningar och försörja sin fru.

[poll id=”17″]

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1233 Artiklar