Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 18 jun, 2023

Världens bästa fotbollslag – Klubbar & landslag

Det finns massor av åsikter kring vilka fotbollslag som är bäst i världen. Oftast går åsikterna i sär, och det är svårt att veta vilken klubb eller vilket landslag som egentligen är bäst. Därför kommer vi här på Sportal att uppdatera dig med både UEFA-rankingen (klubblag) och FIFA-rankingen (landslag).

Både UEFA och FIFA har ranking-system som hela tiden uppdateras. Det är däremot inte speciellt vanligt att ett lag rasar, eller stiger speciellt snabbt. Vi kommer här att ge dig en topplista med världens bästa fotbollsklubbar och landslag 2019.

Det finns även andra sätt att mäta vilket lag som är det bästa fotbollsklubben i världen. Många påstår nämligen att de lag som senast vann VM eller Champions League kan titulera sig som bäst i världen. Det anser även vi att man kan, det beror helt enkelt på hur man ser på saken.

Bäst fotbollslag

Enligt den ranking som just nu finns hos UEFA så kan vi se hur klubblagen just nu rankas i världen. Det är en pålitlig källa för alla de bästa fotbollslagen i världen inom klubbfotbollen. Det finns även en rankinglista, från FIFA, som tar fram de bästa landslagen.

Vi tycker att det är kul att hela tiden kunna följa med i denna topplista för att se vilka lag som förbättras, samt vilka lag som sjunker i topplistan. Det finns ett samband mellan att flera av dessa fotbollslag är rikast i världen.

man city burnley speltips stream

1. Manchester City

 • FIFA-ranking: 1
 • Rankingpoäng: 145.000
 • Liga: Premier League

Överst på listan hittar vi just nu Manchester City. Det är inte speciellt konstigt att det är just detta engelska lag som anses att vara världens bästa fotbollslag just nu, med tanke på att de vann Champions League precis och har stått för flera starka säsonger i Europa på senare år. I rankinglistan från 2023 är de nu helt klart det bästa klubblaget.

Manchester City vann som sagt Champions League 2023, och tog sig till final 2021. Dessutom tog man sig till semifinal 2022, och med tanke på att dessa tre senaste säsonger varit så pass starka är det mycket som tyder på att laget behåller sin plats som 1:a i Europa ett tag till.

2. Bayern München

 • FIFA-ranking: 2
 • Rankingpoäng: 136.000
 • Liga: Bundesliga

På andra plats på listan finner vi Bayern München., som ni kan se spela om ni gillar att streama Bundesliga. En starkt bidragande orsak till det är givetvis att klubben vann Champions League 2020, då Kingsley Coman avgjorde finalen. Bayern är det enda tyska laget som har en topp 10-plats på UEFA:s lista över de bästa klubbarna i Europa.

Bayern har under en lång period varit dominerande i tyska Bundesliga samt lyckats bra i stora internationella mästerskap som Champions League, vilket som bekant är vad som räknas i denna ranking. Där har de slagit många andra skickliga klubblag, och på så sätt inkasserat många viktiga poäng i UEFAs ranking av klubblag.

3. Chelsea

 • FIFA-ranking: 3
 • Rankingpoäng: ca 126.000
 • Liga: Premier League

Att vi finner Chelsea på tredje plats kommer kanske som en överraskning för vissa, särskilt för dem som brukar titta på Premier League och har sett hur svaga Chelsea varit på sista tiden. Men i Europa har man faktiskt presterat väldigt bra kontinuerligt, och den här tredjeplatsen på listan har man förtjänat. UEFA-rankingen är som sagt baserad på klubbarnas prestationer i Europaspelet under de fem senaste åren.

Chelsea vann Europa League år 2019 och vann Champions League år 2021, två segrar som ger laget en rejäl skjuts på denna ranking. En Europa League-titel kan faktiskt ge mer rankingpoäng än en silvermedalj i Champions League. Kanske en aning underligt, men så är det.

Under den senaste Premier League-säsongen stod Chelsea för många katastrofala insatser, och man kommer inte att spela något Europaspel kommande säsong. Det gör att det bara är en tidsfråga innan man tappat en hel del platser på denna ranking. Skulle man stå för ytterligare en säsong där man missar Europaspel kommer fallet på listan givetvis att fortsätta.

Liverpool lagfoto

4. Liverpool

 • FIFA-ranking: 4
 • Rankingpoäng: ca 123.000
 • Liga: Premier League

Liverpool vann Champions League säsongen 2018-19, vilket är den tidigaste säsongen att fortfarande bidra till den här rankinglistan. Det var då när denna Liverpool-era var på sin prime, med Mohammed Salah, Sadio Mané och Roberto Firmino i toppslag. Nu är bara Salah kvar av den trion, och det går att ifrågasätta om han fortfarande är lika bra.

Utöver titeln 2019 lyckades Liverpool ta sig till Champions League-final 2022, vilket var en säsongsinsats som också genererade många rankingpoäng. Det gör att slaget på rankingen när säsongen 2019 slutar räknas in inte blir lika stort. Kommande säsong får Liverpool nöja sig med att spela i Europa League, men gör man det bra där kan man ändå dra in en hel del rankingpoäng.

5. Real Madrid

 • FIFA-ranking: 5
 • Rankingpoäng: 121.000
 • Liga: La Liga

På den sista platsen över denna topp 5-lista med de bästa fotbollsklubbarna i Europa hittar vi inga mindre än Real Madrid. Det spanska laget har haft det svårt att ta ligatitlar under en bra period, men i Europa överglänser man Barcelona år efter år. Laget hade som bekant en period då man vann Champions League fyra gånger på fem år men nu har dessa vinster slutat ge poäng på denna ranking. Laget vann dock titeln igen 2022, vilket givetvis bidrar till lagets ännu höga ranking.

Barcelona är näst bästa lag från La Liga med sin 9:e plats på listan, och Sevilla är det tredje bästa laget, på 12:e plats. I Sevillas fall är det alla framgångar i Europa League som bidrar till att man tar en bra placering. Vill ni se mer fotboll från Spanien kan vi tipsa er om att kolla in våra tips på La Liga streams, eller att streama El Clásico live.

Bäst landslag

Det är inte bara fotbollsklubbar och klubblag som FIFA har rankat. Det finns även en topplista med alla de bästa landslagen i världen. Denna lista kan vara rolig att kolla i, speciellt för de människor som bor eller kommer från de länder som rankas som bäst.

Inom landslagsfotbollen så finns det en väldigt stor rivalitet, vilket gör det ännu viktigare att kunna placera sig högt i listan. Vi förväntar oss inte att se Sveriges landslag särskilt högt upp.

Det är just nu främst lag från Sydamerika som toppar listan. Det är inte speciellt konstigt då deras fotbollslandslag alltid har varit starka. Inte bara de som ligger i topplistan, utan även för hela världsdelen i stort. Det är något som är viktigt för att länder från samma världsdel ska rankas högre med tanke på att lagen möts mer frekvent.

1. Argentina

 • FIFA-ranking: 1
 • Rankingpoäng: 1841
 • Världsdel: Europa

På FIFAs första plats så kommer ett lag från Sydamerika. Det är Argentina och deras landslag som toppar listan över världens bästa landslag i fotboll. Argentinarna är självklart sugna på att behålla sin placering på världsrankingen, och har inte speciellt långt ner till Frankrike som just nu innehar andraplatsen.

Många människor tycker att världsrankingen är en smula missvisande. Vissa nationer planerar in träningsmatcher anpassade efter rankingen och satsar hårt på att vinna dem främst i syfte att få fler rankingpoäng och förbättra sin världsranking.

2. Frankrike

 • FIFA-ranking: 2
 • Rankingpoäng: 1838
 • Världsdel: Europa

Frankrike rankas just nu som världens näst bästa landslag. Som bekant tog de VM-guld år 2018, vilket dock är en prestation som inte längre påverkar lagets ranking längre. Däremot fick man även mycket rankingpoäng när man tog VM-silver ifjol.

Många av världens främsta landslag genomgår just nu en generationsväxling – Spanien, Tyskland, Italien med flera – men Frankrike får sägas ha hunnit få in sin nya generation rätt bra redan. Spelare som Kylian Mbappé, Aurélien Tchouaméni och Theo Hernández är redan på mer eller mindre toppen av sina karriärer, men har samtidigt många år framför sig.

3. Brasilien

 • FIFA-ranking: 3
 • Rankingpoäng: 1834
 • Världsdel: Sydamerika

Trea på listan är Brasilien, ett lag som ständigt krigar med Argentina om att vara Sydamerikas och världens bästa lag inom landslagsfotboll. Brasilien kanske är det land i världen där fotbollen är som störst, vilket märks när vi tittar till världsrankingen. Brasilien jagar nu Argentina och Frankrike, men får för tillfället nöja sig med att vara trea i världen.

I Brasilien hittar vi flera stora världsstjärnor, så som Neymar och Thiago Silva. Dessa stjärnor hjälper naturligtvis landslaget att nu vara ett av de bästa lagen i världen. Många fruktar att möta Brasilien, speciellt på hemmaplan där de är otroligt starka rent statistiskt.

4. Belgien

 • FIFA-ranking: 4
 • Rankingpoäng: 1793
 • Världsdel: Europa

Belgien har kontinuerligt varit ett av världens bästa landslag under de senaste åren, och man tog som bekant brons i VM 2018. Nationens gyllene generation, som varit kärnan i laget under de senaste tio åren, börjar dock ta slut nu. Eden Hazard och Dries Mertens ser vi inte längre till i landslagströjan, och andra spelare börjar bli gamla. Romelu Lukaku har tappat en aning i kvalitet, men Kevin De Bruyne håller åtminstone fortsatt allra högsta nivå.

Belgien fortsätter ändå få fram en hel del spännande unga spelare, och kommer kanske att kunna fortsätta behålla sin position som ett av världens bästa landslag.

5. England

 • FIFA-ranking: 5
 • Rankingpoäng: 1792
 • Världsdel: Europa

Nummer 5 på FIFA:s rankning av landslag är England. Det är inte speciellt konstigt då vi hittar flera av världens bästa spelare i deras landslag. Då tänker vi inte minst på Harry Kane, Raheem Sterling och även Jack Grealish som väl får räknas dit efter sin oerhörda prislapp i övergången till Manchester City samt sina fina prestationer under den gångna säsongen. Dessutom spelar England väldigt bra ihop som fotbollslag. De kan bland annat tack vare det mäta sig med andra lag som finns med i vår topplista.

England är ett av de bästa landslagen i världen, men ändå är det inte så fruktade som de tror sig vara. Många anser att det finns en en hel del farligare motståndare att möta än England just nu. Detta trots att de ligger så högt på världsrankingen.

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1231 Artiklar