Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 11 jun, 2018

VIDEO: Costa Ricas succé-VM – 5 dagar kvar

Vi fortsätter vår uppladdning inför VM med ett nytt minne från ett tidigare mästerskap.

Som ni kanske märkt vid det här laget räknar vi ned till VM genom att skriva om ett VM-minne om dagen. Idag minns vi tillbaka på Costa Ricas fantastiska VM i Brasilien senast.

Se en video där lagets stjärna Bryan Ruiz berättar om Costa Ricas framgångar i mästerskapet:

Costa Ricas succé i Brasilien

Costa Rica kom till VM 2014 tippade som rejäla underdogs. Laget sågs generellt som ett av VM:s svagare lag, och inte blev det enklare av att man hamnade i ”Dödens grupp” tillsammans med de stora fotbollsnationerna Italien, England och Uruguay. Det mesta tydde på att Costa Rica skulle bli gruppens slagpåse, och samtliga spelbolag och experter var överens om att de skulle hamna sist i gruppen.

I den första matchen ställdes Costa Rica mot Uruguay, och redan efter dryga 20 minuter kunde Edinson Cavani ge Uruguay ledningen på en straffspark. Men i den andra halvleken fick vi se ett helt nytt Costa Rica. Inom loppet av tre minuter gjorde man två mål, och var plötsligt i ledning. Innan matchen var slut hade man hunnit med att göra ännu ett mål, och segrade med 3-1.

I match nummer två mötte man Italien, som nyss besegrat England. Där blev det seger igen, och lilla Costa Rica var klart för åttondelsfinal redan efter två omgångar. Laget rundade sedan av gruppspelet genom ett kryss mot England, och vann VM:s tuffaste grupp.

Nästa utmaning var åttondelsfinal mot Grekland, vilka Costa Rica slog ut på straffar. Därmed var ”Los Ticos” i kvartsfinal.

Motståndet stod Holland för, och matchen gick till förlängning. En superchans från Marcos Ureña i förlängningen kunde inte förvaltas till ett mål, och straffar väntade. Där tog dessvärre Costa Ricas VM-äventyr slut för denna gång, men kvartsfinal i VM var Costa Ricas största framgång någonsin. När spelarna kom hem välkomnades de av folket som om de vunnit turneringen.

Costa Rica har kvalificerat sig till VM 2018, och har där hamnat i en tuff grupp med Brasilien, Schweiz och Serbien. Alla spelbolag och de flesta experter tippar att Costa Rica hamnar sist i gruppen.

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2520 Artiklar