Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 7 jun, 2018

Mats Hummels: ”Jag var nära att gå till Manchester United”

Mats Hummels har spelat i de tyska ligorna i hela sin karriär. Här talar han ut om sina tankar att eventuellt pröva lyckan i utlandet, och berättar även att en övergång till en viss engelsk storklubb var nära för ett par år sedan.

Mats Hummels är i vanlig ordning uttagen i Tysklands landslag, då han kommer att bilda mittbackslås tillsammans med Jerôme Boateng i VM. Tyskland deltar i Grupp F, där man kommer att möta i tur och ordning Mexiko, Sverige och Sydkorea.

I en intervju med tyska tidningen SportBild talar Mats Hummels inte så mycket om VM, men desto mer om situationen i klubblaget Bayern München. Bland annat får han frågan om lagets anfallsstjärna Robert Lewandowski, som omgärdats av flyttrykten på sistone.

– Jag ser inget större drama i ämnet: om tränarna säger att han stannar, då stannar han. Säger ledarna att han är i behov av en ny utmaning, vilket vi unnar honom, då får vi se vad som händer.

Mats Hummels säger att han själv funderat på att lämna Bundesliga för spel i utlandet.

– Jag har haft tankar om att lämna Tyskland – det var väldigt nära med Manchester United år 2015. Jag var mycket nära att gå utomlands då, och hade en del möjligheter även 2016. Jag skulle ljuga om jag sa att jag aldrig funderat på att pröva lyckan i något annat land. Vi får se vad som händer i framtiden.

Slutligen får Hummels frågan om Bayern Münchens nye tränare Niko Kovac. Kovac kommer senast från Eintracht Frankfurt, har aldrig coachat en storklubb och har endast varit klubblagstränare i två år. Reportern undrar om det finns en risk att Bayern Münchens världsklasspelare, som vunnit nästan allt som går att vinna, kommer att ha svårt att lyssna på orutinerade Kovac.

– Det är 0 procents risk att Niko Kovac får svårt att vinna vår respekt. En tränare är alltid din boss, oavsett vad. När Jürgen Klopp tog över Dortmund var det ingen som pratade om det faktum att han aldrig hade vunnit några titlar förut, eller att han aldrig ens hade tränat ett topplag.

– Det är samma sak med resten av laget, till exempel Thomas Müller och Manuel Neuer. Thomas kommer inte att gå upp till Niko Kovac och säga till honom ”Lyssna, jag har vunnit ligan sju gånger, jag vet bättre än dig”. Tränaren är bossen.

Tyskland inleder VM mot Mexiko söndag den 17 juni klockan 17:00. Senast Tyskland inte tog medalj i VM var 1998.

  • Tippning VM 2018

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2477 Artiklar