Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 18 jun, 2018

Förbannelsen på regerande världsmästare – Tyskland åker ut?

Tyskland inledde VM på ett mindre bra sätt, genom att förlora mot Mexiko. Nu höjer vi på ögonen över ett särskilt fenomen – baksmällan från ett VM-guld.

När lottningen av Grupp F genomförts var det inga tvivel om vad som skulle bli av denna grupp. Tyskland skulle garanterat stå som segrare, och därefter väntades Mexiko och Sverige få göra upp om andraplatsen. Klaffade allt för Sydkorea skulle de kunna utmana om andraplatsen de också.

Men efter den inledande matchen är förutsättningarna nya. Mexiko överraskade alla genom att besegra de regerande världsmästarna Tyskland, och nu är det plötsligt Mexiko som sitter i förarsätet.

Det är enkelt att argumentera för att detta är ett mardrömsresultat för Sveriges del. Nu krävs det antagligen att Sverige besegrar både Sydkorea och Mexiko för att gå vidare, och dessutom har målskillnaden på sin sida.

Statistiken som talar emot Tyskland – regerande världsmästarna åker ut

Ovanstående utgår dock ifrån att Tyskland gör sitt, löser biffen och tar sig vidare till slut. Men står det verkligen skrivet i sten? Vi har hittat statistik som talar till Tysklands nackdel.

För 12 år sedan vann Italien VM 2006, efter en straffvinst mot Frankrike i finalen. När det var dags för VM fyra år senare, 2010, gick det inte lika bra. Laget var storfavoriter i en grupp tillsammans med Paraguay, Slovakien och Nya Zeeland, men mäktade inte med att vinna en enda match.

Samtidigt som Italien åkte ut som gruppjumbo, gjorde Spanien ett fantastiskt världsmästerskap. Det bar hela vägen till finalen i Johannesburg, där Andrés Iniesta sköt hem VM-guldet till Spanien under förlängningen.

I Brasilien år 2014 skulle Spanien försöka att följa upp med en ny framgång. Men efter förluster mot Holland med 1-5 (!) och sedan mot Chile med 0-2 var man utslaget redan efter två omgångar. Vilar det en förbannelse över regerande världsmästare?

  • Tippning VM 2018

Vinst mot Sydkorea sätter press på Tyskland

Tyskland vann som bekant VM 2014, och nu hoppas vi svenskar på att Tyskland ska drabbas av samma baksmälla. Därigenom skulle vi kunna avancera till åttondelsfinal, antagligen tillsammans med Mexiko. Blir det svensk seger mot Sydkorea ikväll lär det handla om att vinna eller försvinna för Tyskland när vi möter dem på midsommardagen.

Brasilien avancerade 2006

Om vi går tillbaka till guldvinnarna från 2002, Brasilien, kan vi dock konstatera att det blev kvartsfinal för brassarna i VM 2006. Men går vi ytterligare ett steg bakåt fortsätter statistiken att tala emot regerande världsmästare.

År 1998 vann Frankrike VM, men fransmännen tog sedan endast 1 poäng i en förhållandevis enkel grupp år 2002 och åkte ut.

Det verkar helt enkelt vara så att VM-guldvinnare tenderar att få en slags baksmälla i påföljande mästerskap. Kanske på grund av mättnad, kanske på grund av överskattning av egen förmåga, eller kanske på grund av att man haft svårt att ersätta föråldrade nyckelspelare.

Världsmästare 2006: Italien

Italiens matcher 2010:

Paraguay, 1-1

Nya Zealand, 1-1

Slovakien, 2-3

Världsmästare 2010: Spanien

Spaniens matcher 2014:

Holland, 1-5

Chile, 0-2

Australien, 3-0

Världsmästare 2014: Tyskland

Tysklands matcher 2018:

Mexiko, 0-1

Sverige (23 juli)

Sydkorea (27 juni)

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2500 Artiklar