Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 2 mar, 2021

Frida Karlsson & Ebba Andersson med nya medaljer – 10 km

Frida Karlsson & Ebba Andersson med nya medaljer – 10 km

Ännu en dag i skid VM – och ytterligare två medaljer för Sverige. Det blev ett silver för Frida Karlsson som där med tar sin andra medalj under VM. Trea blev Ebba Andersson. Vinnaren för dagens tävling blev – som vanlligt – Therese Johaug.

Det verkar bli Frida Karlsson som tar över tronen den dagen Johaug lägger ner med längdskidor. Hon visar återigen att hon är den enda som kan utmana toppen. Ebba Andersson gjorde ett superbra lopp, men var egentligen aldrig nära att slå Johaug.

Vi lägger till 4 poäng och 2 nya medaljer i den medaljliga för skid VM som vi skapat.

Fin åkning av flera svenskor

Det är väldigt kul att följa med damerna under skid VM 2021. Där har vi sett flera fina lopp av svenskor. Både på sprint och på distans.

Frida Karlsson blev en ”överlägsen tvåa”. Hon hade inget att sätta emot Therese Johaug som vann med över 30 sekunder.

”De möter ett monster. Hon blir liksom inte trött. Kroppen svarar. Det går inte att stå emot för de övriga tjejerna.” konstaterar SVT vinterstudio.

Sedan var det en lång bit ner mellan Frida Karlsson och Ebba Andersson. Där skiljde ytterligare cirka 20 sekunder.

Ebba Andersson gick en batalj om bronset mot Jessica Diggins. Återigen visar Ebba Andersson att hon har en gnutta övertag för amerikanen.

Det har blivit en självklarhet att Ebba Andersson och Frida Karlsson ska vara med om de finaste placeringarna. Det som var otroligt roligt att se var att Charlotte Kallas form håller i sig. Hon gick in som ledare som sedan räckte till en ny topp 10 placering.

Charlotte Kalla var inför VM en åkare som hade många frågetecken kring sig. Både besvär med corona och en längre tid med sämre lopp. Hon visade sig vara mycket stark både i uppförsbackar och på flaka partier.

Norges utsikt efter Johaug ser mörk ut

Therese Johaug är 32 år gammal. Det indikerar på att hon inte har allt för många år kvar i sin elitsatsning i längdskidor. Dagens lopp visade att det kan bli svårt för nya norska skidåkare att fylla ut tomrummet som Johaug kommer lämna efter sig.

Fossesholm som har vunnit mycket i junior-VM har inte visat att hon är redo för steget in i toppen i den stora världscupen. Det är inte alls samma nivå som Frida Karlsson och Ebba Andersson bjuder på.

Det var heller inte någon av systrarna Weng eller Falla som överraskade. Det kommer bli roligare för oss svenskar när Johaug lägger skidorna på hylla. Det kan bli mycket intressant i kommande stafett där Sverige har det sammanlagda bästa laget – men Norge har en överlägsen åkare.

topptipset
Topptipset på skottdagen 2024 (29/2) bjuder på en salig blandning av matcher från stora delar av världen.
29 februari, 2024
europatipset
Veckans första Europatips bjuder på flera intressanta skrälldrag. Vi tror bland annat att Ligacupfinalisterna Liverpool och Chelsea är favoriter i fara och motiverar detta mer detaljerat i analysen nedan. Häng med!
28 februari, 2024
topptipset
Topptipset den 27/2 ger oss matcher från FA-cupen som blandas friskt med andra europeiska matcher.
27 februari, 2024

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1237 Artiklar