Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 27 mar, 2019

Tips Allsvenskan 2019: Tabellen plats 1-16

Snart börjar Allsvenskan 2019 i fotboll, och det har blivit dags för oss att dela med oss av hur vi tror Allsvenskan slutar. Se vårt tips med tabellplacering från 1-16.

1. Malmö FF

Malmö FF inledde visserligen förra årets upplaga av Allsvenskan svagt, men visade under hösten att man är det bästa laget i Sverige. Laget avancerade snabbt i tabellen, och tog sig även ända till sextondelsfinal i Europa League.

Inför denna säsong har både Jo Inge Berget och Erdal Rakip hämtats hem, för att krydda en redan stark trupp. Dessutom har man fått behålla hela laget från förra året, utan att tappa någon tongivande spelare. I år kommer Malmö att ta revansch för ifjol.

2. IFK Norrköping

IFK Norrköping kom tvåa ifjol, och vi tror att man följer upp med en ny andraplats. De har ett redan starkt lag, som förstärkts med Sead Haksabanovic och Christoffer Nyman. Kvar är dessutom en av de potentiella vinnarna av skytteligan, Kalle Holmberg.

Jordan Larsson har sett bra ut under försäsongen och kan kanske äntligen visa upp sin potential även i ”Peking”.

3. AIK

Det är bara att konstatera att vinnarna av SM-guldet, AIK, ser svagare ut i år än ifjol. Alexander Milosevic har lämnat men ersatts med två nya mittbackar, och ett försvar går alltid att organisera ihop. Desto värre kommer förlusten av Kristoffer Olsson att vara. Landslagsmannen var Allsvenskans kanske bästa spelare ifjol, och var oerhört viktig för AIK:s spel.

En förstärkning som bådar gott är Chinedu Obasi, den förre Bundesligaspelaren som är tillbaka för sin tredje sejour i AIK.

4. Hammarby

Det blev en snöplig fjärdeplats för Hammarby ifjol, och enligt vår uppfattning är man även i år det fjärde bästa laget i Sverige. Tre tongivande spelare i form av Jiloan Hamad, Neto Borges och Björn Paulsen, och medan de två första ersatts med vad som förhoppningsvis är jämbördiga spelare (Alexander Kacaniklic respektive Jean Carlos de Brito) har man redan uppbackning inom truppen för Paulsen.

Tyvärr tror vi att långtidsskadan på Junior kommer att kosta för Hammarby, då Tim Söderström inte känns som någon fullgod ersättare. För att Hammarby ska vara med i guldstriden på allvar krävs det antagligen att man hinner krydda truppen med en ny innermittfältare av hög klass.

5. BK Häcken

BK Häcken har imponerat stort under försäsongen, och får de allt att stämma hamnar de ännu högre upp än på femte plats. Lagets offensiv – med Paulinho, Daleho Irandust och Ahmed Yasin – håller högsta möjliga allsvenska klass, men frågan är om försvaret är bra nog för en högre placering.

6. Djurgårdens IF

Det är svårt att säga vart Djurgården står, då man är ett av få väntade ”topplag” som har bytt tränare. Men Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har gjort väldigt bra resultat i IK Sirius under flera år, och det ser med andra ord lovande ut för ”Järnkaminerna”.

Dessutom är Astrit Ajdarevic och Mohamed Buya Turay två riktigt fina förstärkningar, och vi tror att Djurgården placerar sig en placering högre än ifjol.

7. Östersunds FK

Östersund omgärdas fortsatt av massor av tråkiga händelser vid sidan av planen, med olika former av ekonomiska brott, och det återstår att se hur det i slutändan kommer att påverka klubben och även spelarna.

Laget har många intressanta nyförvärv – inte minst förre Manchester United-talangen Ravel Morrison – och är väldigt svårbedömda. Vi tror att laget i slutändan hamnar någonstans i mitten av tabellen, och tippar dem på en sjundeplats.

8. Kalmar FF

Kalmar FF har förstärkt sitt lag med Moestafa El Kabir, vilket bara det bör innebära en eller ett par steg uppåt i tabellen jämfört med ifjol. El Kabir är en riktig klasspelare på den här nivån, som dock hade en del viktproblem när han spelade i Häcken förra våren.

Som alltid kommer det vara avgörande för Kalmar att Rasmus Elm håller sig skadefri, och det blir som alltid intressant att följa Kalmars årliga brasilianska inköp. I år har man hämtat anfallaren Maxwell och den kreative mittfältaren Rafinha (inte Barcelonaspelaren Rafinha).

9. Elfsborg

Underpresterade kraftigt ifjol. Nu har man förstärkt bra med Pawel Cibicki och Jonathan Levi, och tränare Jimmy Thelin har ett år på nacken i klubben. Något bättre än förra årets tråkiga tolfteplats?

10. GIF Sundsvall

GIF Sundsvall var på de flesta håll tippade att åka ur Allsvenskan ifjol, men överraskade hela Sverige när man med spanjorer och bländande fotboll kom åtta i tabellen. Var det ett enskilt, glänsande år, eller följer de upp framgången?

Truppen ser åtminstone inte svagare ut, utan har fyllts på med Pa Konate och Omar Eddahri. Däremot har man tappat sin assisterande tränare Ferran Sibila, vars del i fjolårets framgångar sägs ha varit stor. Vi tror på ett något sämre år för ”Giffarna”.

11. Helsingborgs IF

Helsingborgs IF är nykomling som spänner musklerna. Ledda av landslagskaptenen – som även är kapten här – Andreas Granqvist siktar man på att redan nu hamna på övre halvan. Så högt upp tror vi dock inte att vi får se HIF, men de kommer att klara sig kvar utan problem.

Även i offensiven finns det kvalitet i form av Alexander Farnerud, Rasmus Jönsson och Wanderson; spelare som är för bra för Allsvenskan när de är på topp. Men alla tre har nog redan passerat sina bäst-före-datum, och vi tror inte att de kan leda Helsingborg mycket högre upp än till en tionde plats.

12. AFC Eskilstuna

AFC Eskilstuna höll nollan i 19 ligamatcher ifjol – nytt rekord i Superettan. Ett starkt försvar är en oerhörd viktig ingrediens när man kommer som nykomling, då det ofta är just försvaret nykomlingarna faller som mest på.

Den blott 12 år gamla klubben har också överraskat i Svenska Cupen, där man ska spela final mot BK Häcken senare i vår.

13. IFK Göteborg

Det var ett tag sedan IFK Göteborg var det stora, starka IFK Göteborg med en garanterad plats i toppstriden. Mellan år 2013 och 2016 slutade man på plats 3, 2, 2 och 4, men år 2017 och 2018 blev det plats 10 och 11.

Vi tror inte att det går mycket bättre för Göteborg i år – spelartruppen är helt enkelt för svag – men de hänger sig kvar utan kval åtminstone.

14. Örebro SK

Inför varje säsong sägs det att Örebro kommer att få det jobbigt, men sedan hamnar de ändå där i mitten varje år. Men frågan är om det inte ser värre ut än vanligt i ÖSK just nu?

Lagets två mest tongivande spelare, Nahir Besara och Kennedy Igboananike, har båda lämnat, och vi tror på kvalplats.

15. IK Sirius

IK Sirius ser svaga ut, och vi tror att de blir nedflyttade från Allsvenskan. De har tappat sina tränare Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, och nu riskerar fallhöjden att bli stor.

16. Falkenbergs FF

Falkenberg är tillbaka i Allsvenskan, men vi tror att det bara blir för en säsong. Truppen ser svag ut med allsvenska mått mätt och vi tippar laget som jumbo.

Omgång 1, Allsvenskan

31 mars:

15:00: Falkenberg – Örebro

15:00: Kalmar – Sirius

15:00: AIK – Östersund

17:30: Helsingborg – IFK Norrköping

17:30: AFC Eskilstuna – IFK Göteborg

1 april:

19:00: IF Elfsborg – Hammarby IF

19:00: Malmö FF – BK Häcken

19:00: Djurgårdens IF – GIF Sundsvall

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar