Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 14 jan, 2018

Liverpool – Manchester City 14/1

Liverpool – Manchester City 14/1

Då var soffdagen framme. Vad kan egentligen vara bättre än att ligga i soffan en söndag och kolla på toppfotboll i Premier League? På agendan står Liverpool – Manchester City och det är med stor entusiasm som jag ser fram emot detta möte. Nedanför kommer lite analyser, information och förhandstipp inför denna toppmatch.
Liverpool – Manchester City har under de senaste åren varit en av de absolut mest sevärda matcherna under året att kolla på. Liverpools härliga, frejdiga och samtidigt naiva fotbollstänk i kombination med Manchester Citys snabba Barcelonaeschk tika taka fotboll gör dessa matcherna högst sevärda.

Hemmalaget som parkerar på en 4:e plats har blandat och gett denna säsongen, egentligen som vanligt. Men på den senaste tiden har formen stigit och man går in till detta toppmöte med ett stort självförtroende.

Något som dock kommer vara den största snackisen inför matchen är ju hur stor påverkan Coutinho-sagan har på laget och hela staden för delen. För Coutinho var inte bara Klopps kelgris utan hela stadens talisman. Ska man se i det stora perspektivet så var det i slutändan en win för alla att sagan om Coutinho och Barcelona fick sitt slut. Ja Liverpool vill givetvis ha kvar sin bästa spelare, men när en spelare inte längre vill va kvar och man i slutändan kan gå med en jättevinst så blir det bäst lösning för alla parter. Cirka 1,5 miljarder kronor är otroligt mycket pengar som Klopp kan investera direkt in i hans lagbygge.

Ser man till säsongen så är det mittfält, backlinje och målvakt som behöver förstärkas.
Visserligen så är Van Dijk en klar förstärkning(fast 800 miljoner?) men det krävs så mycket mer kvalite i backlinjen. Framåt är det som vanligt Firminho, Mane och framförallt i år Salah som kommer stå för hoten i matchen. Liverpool snabba omställningsspel har varit otroligt effektivt i matcherna mot topp sex lagen i år. Men Manchester City har varit oslagbara hittils i år och dem kommer givetvis gälla som favorit bortaplan till trots.

Laget från de ljusblå delarna av Manchester har tappat 4(!) poäng på hela säsongen. 20 segrar och 2 förluster gör att man leder Premier League med hela 15 poäng. Pep har verkligen fått sitt lagbygge dit han vill under sitt andra år i klubben och Barcelona jämförelserna är givetvis tydliga. Laget spelar på klassiskt Pep-sätt med bollinehav på 75% och bara kortpassningsspel på marken.

Matchbilden idag kommer domineras av Manchester City där Liverpool kommer satsa allt på omställningarna med sina vindsnabba forwards. Bortsett från bortflugne Coutinho i Liverpool och knäskadade Jesus i City så kan båda lagen mönstra sina bästa startelvor.
Rent spontant så känns City alldeles för snabba, tekniska och smarta för att Liverpools sköra backlinje ska ha en chans idag. Visserligen kan Liverpool hota med sin speed men över 90 minuter fotboll så tror jag detta bara kan sluta på ett sätt.

Rent historiskt så har Manchester City sedan 1953 enbart besegrat Liverpool borta vid två tillfällen, 1981 och senast 2003. Senaste mötet lagen emellan i Premier League slutade 1-1. Historik är historik och även om de kan finnas någon viss betydelse så är det idag lagen möts och baserat på deras individuella kvalitet så ska Manchester City vinna detta.

Trolig startelva Liverpool:
Mignolet
Robertson Lovren Matip Gomez
Wijnaldum Can Oxlade-Chamberlain
Mane Firminho Salah

Trolig startelva Manchester City
Moraes
Walker Stones Otamendi Delph
De Bruyne Fernandinho Silva
Sterling Aguero Sane

Premier League: Liverpool – Manchester City
Plats: Anfield, Liverpool
Matchstart: 17.00(svensk tid)

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2236 Artiklar