Japansk toppolitiker orolig: ”OS kan ställas in”

OS kan ställas in

Sommar-OS i Japan kan ställas in, alternativt skjutas upp på nytt. Det enligt en japansk toppolitiker, som menar att det ännu är osäkert om de olympiska spelen kommer att genomföras.

Igår var det 100 dagar kvar till OS-invigningen, och de officiella maskotarna presenterades. Representanter för den olympiska rörelsen från världen över bekräftade att OS 2021 kommer att avgöras i sommar, även om det är oklart hur många åskådare som kommer att tillåtas närvara.

Men bara dagen därpå låter det annorlunda, och vi som ser fram emot att hitta sommar-OS 2021 live streams får hoppas att tävlingarna överhuvudtaget kan hållas.

”OS kan skjutas upp eller ställas in”

Generalsekreteraren för det styrande partiet LDP, Toshihiro Nikai, menar att det är osäkert om de olympiska spelen verkligen kommer att kunna genomföras.

– Om spelen kommer att bidra till att fortsätta sprida smittan är det ingen poäng att ha dem. De kan skjutas upp på nytt, eller till och med ställas in helt. Vi kan tvingas ge upp spelen om situationen ser ut som så att det inte är möjligt att hålla dem på ett säkert sätt. Beslutet kommer att baseras på smittosituationen i sommar, säger Nikai enligt Kyodo News.

Några timmar senare gick Nikai ut och tydliggjorde vad han menade med sitt uttalande:

– Vår ståndpunkt har inte ändrats, och vi kommer att fortsätta stötta OS-rörelsen i deras arbete för att hålla trygga och säkra tävlingar. Vad jag menade var att på frågan om vi kommer att hålla OS oavsett vad, så är svaret nej.

Japanska folket vill inte se OS

Orosmolnen hopar sig nu för många av de sportentusiaster som sett fram emot att äntligen få se OS. Men faktum är att frågar du japanerna, så bör det inte bli något OS. En stor undersökning visar att bara 30 procent av den japanska befolkningen tycker att OS ska hållas i sommar, medan 70 procent menar att det bör flyttas eller ställas in.

Smittspridningen ökar på nytt i Japan, vilket givetvis är en bidragande orsak till att lämpligheten i att hålla spelen ifrågasätts. Utländsk publik på OS är redan helt uteslutet, har arrangörerna bekräftat, och senare i april kommer besked om det kommer att tillåtas publik överhuvudtaget.

– Spelen kommer att arrangeras på det sätt det går. Det kan bli så att tävlingarna avgörs utan åskådare, säger Taro Kono, som också är en politiker inom LDP.

Hur som helst står arrangörerna fortfarande fast vid att spelen, oavsett vad, kommer att gå av stapeln i sommar. Nästan 90 000 idrottare och ledare väntas därmed resa in till Japan från utlandet, och naturligtvis jobbar man hårt med förberedelserna och försiktighetsåtgärderna med tanke på covid-situationen.

– Organisationen för Tokyo 2021 och IOK är fortfarande väldigt beslutna om att försöka genomföra spelen. De jobbar stenhårt med särskilda förberedelser vad gäller corona, har den svenske OS-chefen Peter Reinebo sagt.

Sommar-OS i Japan planeras att inledas den 24 juli och att pågå till och med den 9 augusti.

Stryktipset – 28 januari (28/1): Tips, förslag & analys
Stryktipset - 28 januari (28/1): Tips, förslag & analys
Inget Premier League i helgen, men väl FA-cupen och en riktigt fullspäckad Stryktipsomgång! Ta del av vår analys om de 13 matcherna! …
26 januari, 2023 | Emil Sandberg
Streama Sverige – Frankrike: Live stream & TV (Handbolls VM)
Streama Sverige – Frankrike: Live stream & TV (Handbolls VM)
Titta på Sverige - Frankrike stream från handbolls VM 2023. Vi tipsar om vart du sänder matchen via live streaming online eller direkt på TV! …
26 januari, 2023 | Jimmie Nyman
Kvartsfinaler i handbolls VM 2023 – Matcher, tider & odds
Kvartsfinaler i handbolls VM 2023 – Matcher, tider & odds
Hitta all info om kvartsfinalerna i handbolls VM. Vi har ett schema med alla tider, datum och arenor som gäller för alla fyra kvartsfinaler.
24 januari, 2023 | Jimmie Nyman