JVM 2024 ska spelas i Sverige – Göteborg blir värd

Det stod klar den 30 mars att Sverige kommer få äran att anordna JVM 2024. Det svenska ishockey förbundet tog emot beslutet med stor glädje under dagen.

Sverige har blivit utsedda till värdnation för JVM 2024. Hela mästerskapet kommer att spelas i Göteborg – där Scandinavium garanterat kommer ha en huvudroll.

På grund av coronapandemin så kastade den internationella hockeyförbundet om bland vilka som kommer att vara värdar för kommande mästerskap. Egentligen skulle Göteborg få möjligheten att anordna JVM 2022. De planerna ställdes in – och Sverige får nu vara värdar för JVM 2024 istället.

Stort intresse i Sverige

Det svenska landslaget – juniorkronorna – har alltid mycket bra support från hemlandet när de spelar JVM. Det har blivit en fin tradition att följa den svenska framtiden inom ishockey under jul- och nyår.

I flera fall så kan intresseret för Sveriges matcher i JVM dra lika stort intresse som att se hockey VM stream. Det indikerar på att det är många svenskar som älskar att följa Tre Kronor oavsett om de är juniorer eller det ”riktiga” landslaget.

Ännu större och mer påtagligt kommer stödet vara när mästerskapet spelas i Sverige. Den svenska publiken slipper gå upp mitt i natten för att följa flera av matcherna – vilket är fallet när JVM hölls i Kanada eller USA.

Förra året spelades mästerskapet i Edmonton. Ett mycket annorlunda mästerskap som hade en stor bubbla tränare och spelare för att inte få in fall av covid-19. Ingen publik fanns i arenorna – utan publiken fick vänligt följa matcherna via TV och live streaming.

Edmonton lyckades såpass bra med att anordna ett coronasäkert mästerskap så nu har man fått chansen igen. Ishockeyförbundet tar inga risker – utan kommer lägga mästerskapet på samma plats. Där vet man att det fungerar – och minskar risken för att stora delar av JVM 2022 kommer att få planeras om.

Året efter så är det Ryssland som står som värd – i staden Novosibirsk. Sedan är det alltså dags för Sverige och Göteborg att visa upp sig inför ögonen för de starkaste hockeynationerna.

Sveriges framtid inom ishockey?

Nästan varje år så lyckas Sverige och juniorkronorna att samla ihop ett lag som står sig bra mot konkurrenterna. Sverige är sedan länge en av de nationer som är bäst på att trolla fram nya och stora spelare. Inte minst för klubbar i NHL. Det finns idag fler än 50 svenskar som spelar ishockey i NHL. Oftast så kommer de unga spelarna från klubbar som spelas i SHL.

Flera av dessa spelare har tidigare varit med att spela JVM med Sverige. Inte minst Rasmus Dahlin, William Nylander, Mika Zibanejad och Calle Järnkrok.

Kanske kommer det födas fram ytterligare talanger under JVM 2024 i Göteborg!

Ole Gunnar Solskjaer förlänger med 3 nya år med Manchester United
Ole Gunnar Solskjaer förlänger med 3 nya år med Manchester United
Manchester Uniteds manager Ole Gunnar Solskjaer har signerat ett nytt kontrakt med klubben, som sträcker sig till år 2024.
News icon 24 juli, 2021
Author icon Katten Jansson
Rebecca Peterson vann en tuff OS-debut
Rebecca Peterson vann en tuff OS-debut
Rebecca Peterson är vidare i OS damtennis efter att ha slagit ut kompisen Mayar Sherif. I sextondelsfinalen väntar kazakiskan Elena Rybakina.
News icon 24 juli, 2021
Author icon Katten Jansson
Jadon Sancho är klar för Manchester United
Jadon Sancho är klar för Manchester United
Den engelska ytterforwarden, Jadon Sancho, som ansluter från Borussia Dortmund, har signerat ett femårskontrakt med Premier League laget Manchester United.
News icon 23 juli, 2021
Author icon Katten Jansson