Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 21 apr, 2021

Super League lägger ner – dagen efter att ligan lanserades

Super League lägger ner – dagen efter att ligan lanserades

Det var en kort överlevnad för den nya turneringen Super League. Tanken bakom var att lansera ett helt nytt mästerskap. Ett beslut som fick massiv kritik över hela fotbollsvärlden.

Super League är/var en turnering som diskuterades fram mellan de största klubbarna i Europa. Detta skulle bli en turnering som gick helt utanför UEFA. Istället skulle klubbarna tillsammans stå som arrangörer. Här skulle endast Europas bästa – och rikaste – klubbarna få plats.

Detta gjorde så att fotbollsförbundet UEFA att se rött. Man valde att hota med avstängningar för samtliga spelare som skulle spelat i Super League. Detta finns ringar på vattnet – och berörde en fotbollsförbund, klubbar, spelare, fans m.m.

Enorm kritik – från alla håll

Klubbarna lanserade sin idé för hela världen under den 20:e april. Det är oklart vilka reaktioner man förväntade sig från klubbarnas ledning – men resultat blev katastrof. Snabbt spred nyheten sig över hela världen och sociala medier och forum fylldes med en ensidig kritik. Kritiken bestod av att man tyckte idéen var dålig – milt beskrivet.

De brittiska klubbar som var med i uppgörelsen om att lansera Super League var Chelsea FC, Manchester United, Arsenal, Tottenham, Manchester City. Från Italien så hämtades Juventus, Milan och Inter. Även lag från Spanien fanns med så som FC Barcelona, Real Madrid och FC Barcelona.

I praktiken så skulle Super League ersätta Champions League för de allra största klubbarna. Därför skulle innebära att stjärnstatusen på Champions League skulle försvinna – och bli en slags B-turnering för lagen som inte finns med bland Super League-lagen. Vad som skulle hända med Europa League då är oklart.

Kritiken växte oerhört snabbt. Det skapades direkt en demostration utanför arenorna. Utanför Stamford Bride i London så ska ett hundratals supportrar samlats för att visa sitt missnöje.

Klubbarna märkte kanske att det inte skulle vara möjligt att vända opinionen. Därför lämnade snabbt Manchester City hela idéen med Super League. Det fick andra klubbar att gå samma väg. Samma natt så beslöt sig resterande klubbar från England att följa Manchester City – och hoppade av.

Det gjorde det svårt för spanska och italienska lag att kriga vidare för sin nya turnering. Därför blev det under förmiddagen den 21 april klart att Super League läggs ner – dagen efter att den lanserades.

Det togs emot med öppna armar från både fotbollsfans och UEFA. Nu har förbudet inte längre några anledningar till att stoppa spelare från att spela EM 2021 i fotboll.

Svenska spelare i klubbarna

Skulle klubbarna stå fast vid sin lansering av Super League så skulle det hota massor av spelare inför sommarens EM-slutspel. I Sveriges landslag så hade vi gått miste om Zlatan Ibrahimvoic, Dejan Kulusevski och Victor Nilsson Lindelöf.

Därför är det nog många som pustar ut. Det är tre eventuella startspelare i Sveriges landslag som verkligen hade lyst med sin frånvaro under EM. Nu räknar vi med att de finns med under sommarens stora höjdpunkt!

Relaterade nyheter:

ishockey
Vill du sända Sverige - FInland via live stream eller se på TV? Vi tipsar gratis om live streaming-sidor och TV-kanlaer som visar matchen.
22 maj, 2024
os
Vi går genom odds, schema & speltips inför all handboll som väntar under OS 2024!
17 maj, 2024
os
Se vart & hur du kan sända alla grenar från Sommar-OS 2024 i Paris. Vi hjälper med live streaming och TV kanaler som visar olympiska spelen!
16 maj, 2024

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1231 Artiklar