Super League lägger ner – dagen efter att ligan lanserades

super-league-fans-cup

Det var en kort överlevnad för den nya turneringen Super League. Tanken bakom var att lansera ett helt nytt mästerskap. Ett beslut som fick massiv kritik över hela fotbollsvärlden.

Super League är/var en turnering som diskuterades fram mellan de största klubbarna i Europa. Detta skulle bli en turnering som gick helt utanför UEFA. Istället skulle klubbarna tillsammans stå som arrangörer. Här skulle endast Europas bästa – och rikaste – klubbarna få plats.

Detta gjorde så att fotbollsförbundet UEFA att se rött. Man valde att hota med avstängningar för samtliga spelare som skulle spelat i Super League. Detta finns ringar på vattnet – och berörde en fotbollsförbund, klubbar, spelare, fans m.m.

Enorm kritik – från alla håll

Klubbarna lanserade sin idé för hela världen under den 20:e april. Det är oklart vilka reaktioner man förväntade sig från klubbarnas ledning – men resultat blev katastrof. Snabbt spred nyheten sig över hela världen och sociala medier och forum fylldes med en ensidig kritik. Kritiken bestod av att man tyckte idéen var dålig – milt beskrivet.

De brittiska klubbar som var med i uppgörelsen om att lansera Super League var Chelsea FC, Manchester United, Arsenal, Tottenham, Manchester City. Från Italien så hämtades Juventus, Milan och Inter. Även lag från Spanien fanns med så som FC Barcelona, Real Madrid och FC Barcelona.

I praktiken så skulle Super League ersätta Champions League för de allra största klubbarna. Därför skulle innebära att stjärnstatusen på Champions League skulle försvinna – och bli en slags B-turnering för lagen som inte finns med bland Super League-lagen. Vad som skulle hända med Europa League då är oklart.

Kritiken växte oerhört snabbt. Det skapades direkt en demostration utanför arenorna. Utanför Stamford Bride i London så ska ett hundratals supportrar samlats för att visa sitt missnöje.

Klubbarna märkte kanske att det inte skulle vara möjligt att vända opinionen. Därför lämnade snabbt Manchester City hela idéen med Super League. Det fick andra klubbar att gå samma väg. Samma natt så beslöt sig resterande klubbar från England att följa Manchester City – och hoppade av.

Det gjorde det svårt för spanska och italienska lag att kriga vidare för sin nya turnering. Därför blev det under förmiddagen den 21 april klart att Super League läggs ner – dagen efter att den lanserades.

Det togs emot med öppna armar från både fotbollsfans och UEFA. Nu har förbudet inte längre några anledningar till att stoppa spelare från att spela EM 2021 i fotboll.

Svenska spelare i klubbarna

Skulle klubbarna stå fast vid sin lansering av Super League så skulle det hota massor av spelare inför sommarens EM-slutspel. I Sveriges landslag så hade vi gått miste om Zlatan Ibrahimvoic, Dejan Kulusevski och Victor Nilsson Lindelöf.

Därför är det nog många som pustar ut. Det är tre eventuella startspelare i Sveriges landslag som verkligen hade lyst med sin frånvaro under EM. Nu räknar vi med att de finns med under sommarens stora höjdpunkt!

Relaterade nyheter:

Stockholm kan bli värd för OS 2030
Stockholm kan bli värd för OS 2030
Sverige och Stockholm har får en förfrågan om att arrangera Vinter OS 2030 från IOK. Nu kommer en förstudie att arbetas fram! …
8 februari, 2023 | Jimmie Nyman
Super Bowl 2023 – Live stream, odds & speltips
Super Bowl 2023 – Live stream, odds & speltips
Hitta tips inför Super Bowl finalen den 13/2. Vi ger speltips med bäst odds, råd om bonusar och hjälp för att streama Super Bowl 2023 live på nätet.
7 februari, 2023 | Jimmie Nyman
Stryktipset – 28 januari (28/1): Tips, förslag & analys
Stryktipset - 28 januari (28/1): Tips, förslag & analys
Inget Premier League i helgen, men väl FA-cupen och en riktigt fullspäckad Stryktipsomgång! Ta del av vår analys om de 13 matcherna! …
26 januari, 2023 | Emil Sandberg