Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 17 sep, 2020

Mads Albaek inför IFK Göteborgs Europamatch: ”80-20 i FC Köpenhamns favör”

Mads Albaek

Tidigare IFK Göteborgsspelaren Mads Albaek tror stenhårt på FC Köpenhamn, när de två skandinaviska storklubbarna gör upp i Europa League-kvalet under torsdagskvällen. Men han talar även gott om sin tid i Göteborg, där han har goda minnen både från planen och staden.

Efter att Mads Albaeks utlandsäventyr i franska Reims inte gick så väl som önskat vände dansken hem till Skandinavien. Han kände till IFK Göteborg ganska bra sedan tidigare, tack vare klubbens historia, och när de var intresserade valde han år 2015 att pröva lyckan i Västsverige.

Albaek kom direkt från sin försäsong och hann bara göra tre träningar med laget innan han kastades direkt in i ett derby mot BK Häcken. Men det gick bra ändå, berättar han i danska podcasten Fodbold Hinsidan.

– Vi vann med 3-0 i det hemmaderbyt, och det var imponerande stämning. Jag blev rörd av stämningen. Att gå in på planen när de sjunger den där sången (Snart skiner Poseidon)… det ger mig gåshud. Det är en väldigt speciell sång, och något jag inte upplevt i andra klubbar. I Frankrike spelade jag mot stora lag och stora spelare men det var ändå inte samma sak. I Göteborg kunde jag märka på supportrarna att det här var mer än bara fotboll.

”80-20 i FCK:s favör”

Mads Albaek, som idag spelar i danska SønderjyskE, berättar att han fortfarande har god koll på hur det går för IFK Göteborg, och han verkar ha trivts väl.

– Jag följer laget väldigt noga. När jag spelade i Tyskland (för Kaiserslautern) mötte jag Sebastian Ohlsson som jag spelade tillsammans med i IFK, och det första vi pratade om var Göteborg. Det är en klubb som fastnar på så sätt att om man har varit där en gång tror jag inte det går att inte bry sig efteråt.

Om någon comeback är aktuell? Inte just nu i alla fall.

– Det har varit många som frågat om man inte ska komma tillbaka, haha, men nu är jag här (i SönderjyskE). Men det är en riktigt fin klubb.

Mittfältaren säger att SønderjyskE är en mycket mindre klubb på alla sätt och vis, att den inte är i närheten av att vara en lika stor klubb som Göteborg. Däremot tror han att hans nya lag hade klarat sig bra om de hade mötts.

– Man kan inte jämföra SønderjyskE och Göteborg på något plan, det är två helt olika klubbar, men jag är helt säker på att vi hade slagit dem idag.

För IFK Göteborg väntar under torsdagen en match mot ett annat danskt lag, FC Köpenhamn. Det är den andra kvalomgången till Europa League, och Albaek har sin favorit klar för sig.

– Jag tycker FCK är klara favoriter. Det är ett svårt slag för Göteborg att de inte har sina åskådare på matchen, det hade varit en stor fördel för dem. Tränarskiftet kan visserligen ge energi, och en annan fördel för Göteborg är att de är mitt i säsong. Men jag tänker ändå helt klart att det är 80-20 i FCK:s favör.

”Fansen har stort inflytande över IFK Göteborg”

Albaek berättar även lite om turbulensen som var i IFK Göteborg under hans tid i klubben, då sportchefen Mats Gren och tränaren Jörgen Lennartsson drog åt olika håll.

När du var i Göteborg var det lite oro på sportchefsposten med Mats Gren, där spelarrådet verkade vilja bli av med honom?

– Jag minns det där tydligt. Som jag upplever Mats Gren var han en hård typ. Jag hade snackat med Marc Pedersen som haft Gren i Vejle (som tränare), och han sa att det var en stenhård kille som höll tre träningar om dagen. Men i Göteborg hade vi en tränare som var helt det motsatta (Jörgen Lennartsson). Det var eget ansvar, vi skulle ha det gött, och man kunde gå ut på stan efter matcherna och så vidare.

– Jag minns att det var delade meningar i truppen och det var lite så att spelarna som hade en historia i Blåvitt kunde påverka saker och ting i sin egen favör, dessvärre. Och även supportrarna kunde påverka klubben i sin favör. I situationen med Mats Gren var det så att sportchef och tränare inte gick ihop och spelartruppen var främst på tränarens sida.

Trots spelarrådets missnöje kring Gren var det Jörgen Lennartsson som fick sparken under säsongen 2017, och Gren blev kvar ytterligare ett och ett halvt år innan han själv tvingades lämna.

Spolar vi framåt ett par år, till nutid, skriver Albaek även under på snacket om att nuvarande spelartrupp var nöjda med huvudtränaren Poya Asbaghi. Tränaren fick som bekant gå häromveckan.

– Jag snackade med Sebastian Ohlsson i går och han sa att Poya är en fantastisk tränare som truppen verkligen ville ha kvar. Men ibland när supportrar har så stort inflytande kan klubben nästan bli tvungen att agera.

”Fantastisk stad – kan tänka mig att flytta dit”

Det var inte bara klubben IFK Göteborg som fastnade i Mads Albaeks hjärta. Även staden Göteborg håller han kär.

– Fantastisk stad. Jag kan tänka mig att flytta dit igen efter karriären, det är verkligen en fantastisk stad med bra restauranger och även ett jättebra naturliv med fiske med mera. Jag rekommenderar dem som inte varit i Göteborg att ta en tur dit, särskilt i sommartid, vid kusten. Det är helt fantastiskt.

Matchen mellan IFK Göteborg och FC Köpenhamn har avspark klockan 18:00 under torsdagskvällen. Här kan ni läsa om hur ni gör för att streama IFK Göteborg – FC Köpenhamn.

ishockey
Vill du sända Sverige - FInland via live stream eller se på TV? Vi tipsar gratis om live streaming-sidor och TV-kanlaer som visar matchen.
22 maj, 2024
os
Vi går genom odds, schema & speltips inför all handboll som väntar under OS 2024!
17 maj, 2024
os
Se vart & hur du kan sända alla grenar från Sommar-OS 2024 i Paris. Vi hjälper med live streaming och TV kanaler som visar olympiska spelen!
16 maj, 2024

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2486 Artiklar