Emil Sandberg photo
Emil Sandberg

- 11 maj, 2021

EM-uttagningen närmar sig – detta tror vi blir Sveriges trupp

Sverige EM trupp 2021 tips

Den 18 maj tar Janne Andersson ut sin landslagstrupp till EM. Fram tills dess har förbundskaptenen mycket att fundera över. Vi tar oss an att förutspå Sveriges trupp i mästerskapet – dessa spelar tror vi åker till EM.

Snart är det till slut dags för fotbolls-EM 2020 att spelas, sommaren 2021. Mycket har hänt i världen och fotbollen sedan det senaste mästerskapet, och svensk landslagsfotboll är inget undantag.

Sveriges offensiv mycket starkare nu

Sedan VM 2018 har två av världens största talanger tagit stormsteg och säkrat varsin plats i Sveriges landslag, Alexander Isak och Dejan Kulusevski. Den ena ligger på 6:e plats i La Ligas skytteliga och ryktas till Barcelona, medan den andra redan flyttat till Juventus och där så när är en startspelare. Med spelare som dessa i Sveriges landslag påverkas oddsen på vinnare av EM 2021.

Isak och Kulusevski i all ära, men den största skillnaden i Sveriges landslag är givetvis Zlatan Ibrahimovics comeback. Det var inte många som såg det här komma efter hans uttalanden om Janne Andersson häromåret, men i höstas räckte Zlatan ut sin hand och Janne tog den. Sedan dess ser det ut som att de snabbt har reparerat gamla sår och till och med byggt en riktigt bra relation, där de båda har hyllat varandra stort i medier. Efter Zlatans intåg i EM lär efterfrågan på att streama fotbolls-EM 2021 öka rejält.

Med tillskott av offensiva klasspelare som Kulusevski, Ibrahimovic och även Kristoffer Olsson, har Janne börjat våga spela en mer framåtlutad fotboll. Nu handlar det inte bara om att försvara och hoppas på motståndarmisstag när vi ställs mot de stora nationerna. Samtidigt hade man kanske kunnat önska sig bättre återväxt på försvarssidan, där fyrbackslinjen troligen blir densamma som i VM för tre år sedan.

Detta blir Janne Anderssons trupp

Knappt två veckor återstår till att Janne Andersson tvingas ha funderat färdigt över vilka spelare han ska ta ut till mästerskapet. Räkna med att inte många minuter dessförinnan kommer att gå utan att han väger den ena spelaren mot den andra. Men redan nu ska vi försöka sia om vilken trupp han kommer landa i.

Häromdagen bekräftade UEFA att trupperna på grund av coronasituationen och dess risker får vara 26 man stora, snarare än det klassiska antalet på 23. Tur för de spelare som legat precis på gränsen till att vara med.

Så här tror vi att Sveriges trupp i fotbolls-EM 2021 kommer att se ut:

Målvakter

 • Robin Olsen, Everton (på lån från Roma)
 • Kristoffer Nordfeldt, Genclerbirligi
 • Karl-Johan Johnsson, FC Köpenhamn

Den klart enklaste lagdelen att förutspå. Dessa är de tre målvakter som varit med länge nu, och som även var de som valet föll på i VM 2018. Bara skador skulle kunna ändra på dessa val.

Försvarare

 • Mikael Lustig, AIK
 • Emil Krafth, Newcastle
 • Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
 • Marcus Danielson, Dalian
 • Pontus Jansson, Brentford
 • Filip Helander, Rangers
 • Andreas Granqvist, Helsingborg
 • Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
 • Pierre Bengtsson, Vejle (på lån från FC Köpenhamn)

Åtta försvarare blir nio, är vår gissning. Vi tror att Janne väljer att använda en av de tre extraplatserna han fått till försvaret.

Andreas Granqvist är Jannes kapten och en spelare som han verkligen vill ska vara med, men hans fysik är ett frågetecken och risken finns att han inte hunnit nå toppformen till EM, och även om han är frisk den ena dagen kan han skada sig den nästa. Därav är det rimligt att tro att Janne tar ut de fyra som spelat i Granqvists frånvaro, plus ”Granen”. Då har han marginal, och får samtidigt med sig sin favorit.

Vi har även gått i tankegångarna att den andra extraplatsen skulle kunna gå till Martin Olsson. Olsson är en favorit hos Janne, samtidigt som Pierre Bengtsson alltid stått för pålitliga insatser. Möjligheten att han plockar med tre vänsterbackar (Ludwig Augustinsson är given) finns, särskilt med tanke på att Olsson kan spela vänstermittfältare också. Men Janne kan inte ta ut hur många spelare som helst, och vi tror att han till slut nöjer sig med Augustinsson och Bengtsson.

Mittfältare

 • Emil Forsberg, RB Leipzig
 • Dejan Kulusevski, Juventus
 • Viktor Claesson, Krasnodar
 • Sebastian Larsson, AIK
 • Albin Ekdal, Sampdoria
 • Kristoffer Olsson, Krasnodar
 • Mattias Svanberg, Bologna
 • Gustav Svensson, Seattle
 • Ken Sema, Watford
 • Jens Cajuste, FC Midtjylland

Gustav Svensson stoppades i mars från landslagsspel på grund av reserestriktioner, men har dessförinnan varit med i landslaget i mer eller mindre varje trupp. Får han åka från Kina så lär han vara med här igen. Då är frågan om det finns plats för Jens Cajuste eller inte? Båda två var trots allt med i novembertruppen, och således kan man tänka sig att Janne anser att det finns plats för båda även nu.

Ken Sema missade truppen med minsta möjliga marginal till VM 2018, och hade varit på gränsen nu också, men bör komma med särskilt med tanke på att platserna som sagt utökats.

Utöver dessa är den enda som inte är helt given här Mattias Svanberg, men han har ändå varit med i de flesta trupperna på senare tid och lär komma med även till mästerskapet.

Anfallare

 • Zlatan Ibrahimovic, Milan
 • Alexander Isak, Real Sociedad
 • Marcus Berg, Krasnodar (flyttar till IFK Göteborg i sommar)
 • Robin Quaison, Mainz

En ganska enkel lagdel att förutspå. Det enda diskussionsämnet inför anfallet är om Jordan Larsson kommer med eller inte. Visserligen skulle det gå att tänka sig att han får plats nu när det finns tre extra platser, men vi ställer oss tveksamma.

När Janne Andersson i mars tog ut sin senaste trupp, valde han att ta med 25 spelare men kunde lika gärna hämtat in Larsson som en 26:e. Att Larsson inte kom med där känns som en ganska tydlig indikation på att det inte blir något EM-spel för Henkes son.

Janne motiverade sitt beslut att i mars peta Larsson med att det redan finns så pass mycket kvaitet och bredd i anfallet – de fyra anfallare som redan är med och så dessutom Viktor Claesson, Dejan Kulusevski och Emil Forsberg som alla också kan spela anfallare. Så länge ingen av dessa sju spelare – som alla är givna i truppen – blir skadade ser vi ingen anledning till att Andersson skulle tänka annorlunda idag.

För Zlatan Ibrahimovic, Marcus Berg, Alexander Isak och Robin Quaison är så givna de bara kan bli. Vi kan dock inte låta bli att tycka lite synd om Quaison som startat länge i landslaget, som antagligen skulle ha startat i EM om det spelats ifjol, men som nu efter Zlatans comeback och Isaks utveckling troligtvis är fjärdealternativet och antagligen inte får mycket speltid i mästerskapet.

Relaterat

os
Sveriges OS-trupp innehåller flera medaljhopp. Här listar vi de medaljchanser du inte får missa under Sommar OS 2024!
13 maj, 2024
os
Läs om alla odds inför Sommar OS 2024. Vi ger dig speltips kring Sveriges medaljer och andra spelvärda OS odds!
13 maj, 2024
nyheter
Hur ser Israels chanser ut för att vinna Eurovision 2024 i Malmö? Vi kollar till oddsen på årets mest omtalade och kontroversiella bidrag..
10 maj, 2024

Emil Sandberg

Skribent inom Fotboll

Emil Sandberg är webbredaktör och skribent på Sportal. Han följer all fotboll men har framförallt ett brinnande intresse för Allsvenskan och Serie A. Han började arbeta på sajten som frilansare hösten 2017, innan man knöt åt sig honom på riktigt. Tidigare har han skrivit ett fåtal artiklar åt SvenskaFans.com, Nyheter24 och Sundsvalls Tidning.Emil har genom åren avslöjat flera stora nyheter från fotbollens värld, om alltifrån Allsvenskan till irakisk landslagsfotboll.

2477 Artiklar