Ahmed Kheniab photo
Ahmed Kheniab

- 12 jun, 2019

Jürgen Klopp – Det lönar sig att slita hårt

Efter de många finaler som Jürgen Klopp fått spela har han lyckats bara vinna ett av dem fram tills nu när han vann Champions League. Detta år lyckades äntligen den driftige Klopp knäcka koden efter sex år av hårt slit.

När visslan ljöd på Wanda Metropolitano hade Jürgen Klopp äntligen kammat hem sin första Champions League-titel. Detta var nog en av hans största dagar som han fått uppleva. Lycklig som han var, valde han att dricka så mycket öl att han blev salongsberusad på paradbussen. Jag tror vi alla var innerligt glada för hans skull eftersom det är sådana stunder som betyder som mest för en tränare som aldrig vunnit Champions League tidigare.

Den första stora finalen som Jürgen Klopp fått spela var när hans Borussia Dortmund mötte Bayern München. Året var 2013 och Champions League-finalen spelades mot Bayern München. Det var samma år som Borussia Dortmund enträget var tvungna att slå ut lag som Ajax, Real Madrid och Manchester City i Champions League för att nå ända till finalen. I finalen kvitterade Dortmund till 1-1 som sedan Bayern Münchens Arjen Robben utökade till 2-1 i 89:e minuten. Klopp var nära, men nära skjuter ingen hare och det var onekligen en av hans värsta nätter någonsin.

Sedan kom dagen då det var dags att möta Real Madrid i Champions League-finalen år 2018. Liverpool hade slitit sig förbi vid den tidens regerande mästare i Premier League, det vill säga Manchester City som de slog ut i kvartsfinal. I semifinal mötte de Roma som de slog ut med 5-2 efter båda mötena. Finalens första mål kom efter att Karius tabbade sig och lät Benzema inleda matchen med 1-0. Sedan kvitterade Liverpool på hörna. I slutändan förlorade Liverpool matchen med 3-1, där Karius stod för två misstag. Klopp slapp i alla fall gå hem som syndabocken då Karius fick all skuld på sig. Jürgen Klopp kommenterade även Sergio Ramos bryska tackling på Mohammed Salah efter matchen genom att säga ”Domaren borde ha modet att göra beslutet i matchen. I denna situation fick vi inte det (ett rött kort för Sergio Ramos) … folk kommer säga att jag är svag och en dålig förlorare. Det är jag inte. Det är inte så att jag kommer vakna på morgonen och tänka: Ramos!”.

Jürgen Klopp är ännu ett bevis på att man aldrig får ge upp. Han är också ett exempel på hur man ta lag som Liverpool och Borussia Dortmund och göra dem till ett av världens bästa lag. Genom hans taktiska idé vilket är att pressa lagen högt upp på plan tog han Liverpool ända till månen. Liverpool är nu världens bästa fotbollslag. Kalla det tur om du vill, men jag kallar det för hårt slit.

Läs gärna också:

Ahmed Kheniab

Ahmed började arbeta hos Sportal.se. som frilansjournalist under 2018. Han fokuserarr främst på speltips för Premier League och Serie A

86 Artiklar