Jimmie Nyman photo
Jimmie Nyman

- 17 dec, 2021

Skidskytte – Frågor om regler, avstånd & gevär

skidskytte frågor om regler

Skidskytte är en mycket populär sport i Sverige. Under en säsong så dyker det alltid upp frågor kring regler under skidskytte. Vi försöker här svara på de vanligaste frågorna som finns om avstånd, gevär och måltavlor.

Om du vill veta mer kring OS i skidskytte. Då har vi en guide som tar upp skidskytte OS 2022. Där kan du läsa om hur du följer alla tävlingar.

Vanliga frågor om skidskytte

För att snabbt ge svar på dina frågor om skidskytte regler så har vi radat upp de mest vanliga här nedanför.

Skidskytte är en sport som kombinerar skidåkning och luftgevärsskytte. Sporten sägs ha ursprung från den norska militären från 1700-talet.

Avståndet till måltavlan i skidskytte är alltid 50 meter. Oavsett om det är liggande – eller stående skytte. Man räknar avståndet från ”mattan” (där skotten avlossas ifrån) till måltavlan.

En övre gräns för vikt på ett gevär inom skidskytte finns inte. Det är dock inte tillåtet att använda ett gevär som väger mindre är 3,5 kilo. De allra flesta skidskyttar i världscupen har gevär som väger mellan 3,5 – 4 kg.

I liggande skytte är alltid traffytan 4,5 cm i diameter. I ett stående skytte så är träffytan på prickarna 11,5 cm i diameter.

Det blir väldigt svårt att lyckas i skidskytte om utrustningen inte består av skidor, stavar och ett gevär. Utöver detta så används även oftast skidglasögon och personligt utvalda handskar

Straffrundorna i skidskytte är 150 meter lång. Det brukar ta för de bästa skidskyttarna i världscupen mellan 20-35 sekunder att genomföra.

Skidskytte har 6 olika discipliner som det tävlas i under VM, OS eller världscupen. Individuellt tävlar man i distans, jaktstart, sprint, eller masstart. Som lag kan man tävla i stafett och mixedstafett.

I Sverige och många andra länder så finns det en åldergräns på 15 år. Det gäller för att få inneha licensen för ett skidskyttegevär – även kallat salongsgevär.

På engelska så går skidskytte under namnet ”biathlon”. Ordet biathlon är hämtat ur grekiskan och syftar på en tävling bestånde av två moment.

Magdalena Forsberg är Sveriges genom tiderna bästa skidskytt på både dam- och herrsidan. Hon har vunnit 6 guld, 2 silver och 5 brons i VM.

I OS-sammanhang har det endast blivit två bronsmedaljer. Mycket pekar på att Hanna Öberg, Elvira Öberg och Sebastian Samuelsson har goda chanser att bli den bästa genom tiderna. Svenskt skidskytte har sällan varit på lika hög nivå.

em
Titta in & se hur du kan sända Sverige - Azerbajdzjan via live stream eller på TV. Vi visar gratis hur du streamar online & kanal som sänder live.
27 mars, 2023
stryktipset
Stryktipset lördag den 25 mars bjuder på EM-kval, League One och League Two. Ta del av matchanalyser och spelförslag här!
24 mars, 2023
em
Se hur du kan titta på Sverige - Belgien stream från EM-kval online. Vi visar dig även vilken kanal som sänder Sverige - Belgien på TV!
23 mars, 2023

Jimmie Nyman

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst.Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.

1189 Articles