Skidskytte - Frågor om regler, avstånd & gevär

Skidskytte är en mycket populär sport i Sverige. Under en säsong så dyker det alltid upp frågor kring regler under skidskytte. Vi försöker här svara på de vanligaste frågorna som finns om avstånd, gevär och måltavlor.

Om du vill veta mer kring OS i skidskytte. Då har vi en guide som tar upp skidskytte OS 2022. Där kan du läsa om hur du följer alla tävlingar.

Vanliga frågor om skidskytte

För att snabbt ge svar på dina frågor om skidskytte regler så har vi radat upp de mest vanliga här nedanför.

Vad är skidskytte?

Skidskytte är en sport som kombinerar skidåkning och luftgevärsskytte. Sporten sägs ha ursprung från den norska militären från 1700-talet. Första gången det organiserades ett världsmästerskap i skidskytte var 1958. Sporten kan tävlas i olika discipliner – och innehåller både liggande och stående skytte.

Hur långt är avståndet till måltavlan?

Avståndet till måltavlan i skidskytte är alltid 50 meter. Oavsett om det är liggande – eller stående skytte. Man räknar avståndet från ”mattan” (där skotten avlossas ifrån) till måltavlan.

Hur stora är prickarna? (Träffyta/siktyta)

I liggande skytte är alltid traffytan 4,5 cm i diameter. I ett stående skytte så är träffytan på prickarna 11,5 cm i diameter.

Vilken utrustning används i skidskytte?

Det blir väldigt svårt att lyckas i skidskytte om utrustningen inte består av skidor, stavar och ett gevär. Utöver detta så används även oftast skidglasögon och personligt utvalda handskar.

Vad väger ett gevär?

En övre gräns för vikt på ett gevär inom skidskytte finns inte. Det är dock inte tillåtet att använda ett gevär som väger mindre är 3,5 kilo. De allra flesta skidskyttar i världscupen har gevär som väger mellan 3,5 – 4 kg.

Hur långa är straffrundorna?

Straffrundorna i skidskytte är 150 meter långa. Det brukar ta för de bästa skidskyttarna i världscupen mellan 20-35 sekunder att genomföra.

Vilka olika discipliner kan man tävla i?

Skidskytte har 6 olika discipliner som det tävlas i under VM, OS eller världscupen. Individuellt tävlar man i distans, jaktstart, sprint, eller masstart. Som lag kan man tävla i stafett och mixedstafett.

  • Distans – Namnet avslöjar att detta är den längsta och mest krävande disciplinen i skidskytte (20 km för herrar & 15 km för damer). Fyra skjutningar ska genomföras (två liggande, två stående). Skyttet är extra viktigt i distans.
  • Sprint – En förkortad version av distans med endast två skjutningar (ett ligg och ett stående). Tävlingens distans är 10 km för herrar och 7,5 km för damer. Vid ett missat skott så blir det straffrunda. En sprint-tävling kan ofta ses som en kval till en påföljande jaktstart.
  • Jaktstart – Till en jaktstart kvalar man in genom en tidigare tävling. Tiderna från senaste tävlingen blir den tid man startar efter den ledande åkaren. Sedan avgörs tävlingen i vem som kommer först i mål. Herrarna har distansen 12,5 km och damerna har 10 km. Här gäller fyra skytten (två liggande & två stående). Straffrunda väntar för den som bommar skott.
  • Masstart – En tävlingsform där alla deltagare startar samtidigt – och först i mål vinner. Masstart kan endast bestå av högst 30 skidskyttar. Skjutvallen skulle annars vara för full inför första skyttet. Totalt skjuter man fyra gånger – och banans längd är 15 km för herrar och 12,5 km för damer. Straffet vid bom är en straffrunda.
  • Stafett – En lagtävling där lagen består av 4 skidskyttar. Varje skidskytt genomför ett sprintlopp – kortare sträcka med två skytten (ett liggande & ett stående). Det lag som kommer först i mål har vunnit. Vid miss så kan man ladda om max 3 extra skott – straffrunda om ännu inte alla prickarna är avklarade.
  • Mixedstafett – En stafett där herrar och damer blandas i lag. Två damer och två herrar formerar lagen som tävlar. I övrigt gäller samma regler som en ”vanlig” stafett.

Övrig info om skidskyttegevär?

Ett gevär som används i skidskytte har 5,6 i kaliber. För att få använda ett sådant gevär krävs samma regler för grovkalibrigt vapen (tillstånd krävs av polis). Ammunitionen är kallas för 22LR eller 22 lång – och kan skjutas över 150 meter. Vapnet får inte vara automatiskt eller halvautomatiskt. Det krävs en tyngd på minst 0,5 kg på avtryckaren.

Finns det klassisk stil i skidskytte?

I längdskidor kan man antingen tävla i klassisk stil och i fristil gällande åkstilen. Detta är något som inte existerar i skidskytte-världen. År 1986 så togs beslut om att åkarna kan välja fritt hur de vill ta sig fram på skidorna. Därför är alla tävlingar idag av fri stil.

När får man börja med skidskytte?

I Sverige och många andra länder så finns det en åldergräns på 15 år. Det gäller för att få inneha licensen för ett skidskyttegevär – även kallat salongsgevär.

Hur många skidskytteklubbar finns i Sverige?

Det beräknas finnas ungefär ett 50-tal klubbar som har huvudsaklig inriktning på skidskytte i Sverige. Varav dessa 50 klubbar har 37 klubbar aktiva tävlande i t.ex. SM och andra nationella tävlingar.

Vad heter skidskytte på engelska?

På engelska så går skidskytte under namnet ”biathlon”. Ordet biathlon är hämtat ur grekiskan och syftar på en tävling bestånde av två moment.

När hade skidskytte premiär i OS?

Skidskytte är idag en naturlig del av vinter OS. Premiären för sporten under OS var redan 1960.

Hur vet man att måltavlan har rätt?

Idag används ”mechanical self-indicating targets” på skjutvallen. Det är namnet på den tavlor som aktiverar en reaktion när du träffar målet. I skidskytte så åker vita skyltar (även kallade ”gongs”) upp och täcker träffytan. Dessa aktiveras när något träffar målet – och testas alltid noga inför en tävling.

Vem är den bästa svenska skidskytten genom tiderna?

Magdalena Forsberg är Sveriges genom tiderna bästa skidskytt på både dam- och herrsidan. Hon har vunnit 6 guld, 2 silver och 5 brons i VM. I OS-sammanhang har det endast blivit två bronsmedaljer. Mycket pekar på att Hanna Öberg, Elvira Öberg och Sebastian Samuelsson har goda chanser att bli den bästa genom tiderna. Svenskt skidskytte har sällan varit på lika hög nivå.


 

Boosta odds under finalspelet av VM 2022
Boosta odds under finalspelet av VM 2022
Hitta en oddsboost för att spela med förhöjda odds under VM. Inför kvarts-, semifinal och final så har Betsson extra höga odds! …
8 december, 2022 | Jimmie Nyman
VM 2022 – Kvartsfinaler – Tips, odds & TV tider
VM 2022 - Kvartsfinaler – Tips, odds & TV tider
Läs om alla datum, tider och odds tips inför kvartsfinaler i VM 2022. Vi samlar de bästa betting tipsen, oddsen och TV tider för kvartsfinaler i VM.
7 december, 2022 | Jimmie Nyman
VM 2022 – Åttondelsfinaler – Tips, odds & TV tider
VM 2022 – Åttondelsfinaler – Tips, odds & TV tider
En guide inför alla åttondelsfinaler i fotbolls VM 2022. Läs om betting tips, odds, och analyser. Vi samlar även alla TV tider och datuim för VM åttondelsfinalerna.
5 december, 2022 | Jimmie Nyman

Jimmie G. Nyman

fotboll-icon Skribent inom Fotboll

Jimmie Nyman började skriva på Sportal redan år 2016, och är den medarbetare som varit med oss under allra längst tid. Han har ett brett kunskapsområde, där Allsvenskan är vad han kan allra bäst. Som den allt-i-allo Jimmie är levererar han alltifrån speltips på fotboll till att täcka ishockey och skidor. Han brinner starkt för längdskidor, och det finns ingenting som gör honom gladare än att se oss svenskar slå norrmännen.